Днес с един приятел решихме да се поразходим из балкана и да видим дали ще намерим кладници, резултата за 6-7 часов преход е 2 раници можеше и още но не бяхме подготвени за гъбите които бяха на високо, интересното е, че намерихме пролетни и есенни кладници, но в салатата няма да им си подзирам

Публикувано 10 май 2013 - 10:02
ПОПУЛЯРНО МНЕНИЕ
- pogo, Искрен, ku4e_biasno и 18 други харесват това
Публикувано 10 май 2013 - 10:06
Мариновани-стерилизирани в буркани също стават добре....Тия петнистите ли са есенни...?
Аз съм брал само пресни-свежи
Този пост е редактиран от jovani62: 10 май 2013 - 10:09
Публикувано 10 май 2013 - 10:10
Мариновани-стерилизирани в буркани също стават добре....Тия петнистите ли са есенни...?
Аз съм брал само пресни-свежи
И със студена ракийка
, петнистите са пролетни.
- jovani62 и Изтрит Потребител 3 харесват това
Публикувано 10 май 2013 - 10:14
Ейй браво, много хубава сте я свършили На салата наистина са страхотни....имах познати където си ги гледаха в домашни условия в едни найлонови чувалчета на дупки и си беряха постоянно.
Публикувано 10 май 2013 - 10:16
Ейй браво, много хубава сте я свършили
На салата наистина са страхотни....имах познати където си ги гледаха в домашни условия в едни найлонови чувалчета на дупки и си беряха постоянно.
Тези нямат нищо общо с култивираната кладница, а как тежат в раницата....... не истина.
- Боян Бенев харесва това
Публикувано 10 май 2013 - 10:23
Тези нямат нищо общо с култивираната кладница, а как тежат в раницата....... не истина.
Предполагам..... Тези са си диворастящи все пак....дар от природата. Може да хвърлиш един пакет у фризеро, че като ти дойдем на гости да опитаме с някоя блага ракийка.
Този пост е редактиран от svetlio_vt: 10 май 2013 - 10:27
Публикувано 10 май 2013 - 10:29
Предполагам..... Тези са си диворастящи все пак....дар от природата. Може да хвърлиш един пакет у фризеро, че като ти дойдем на гости да опитаме с някоя блага ракийка.
Готово, за теб слагам пакет у фризера, но гледай да е скоро, че мисля да го размразявам след някое време и ................
- svetlio_vt харесва това
Публикувано 11 май 2013 - 09:57
Супер са! Драсни и рецептата за приготвяне,че винаги може да се научи нещо ново
Публикувано 11 май 2013 - 10:40
Кладницата е една от хубавите ароматни горски гъби.
Панирана кладница със сос "Ремулад"
Потапят се за минутка във вряща подсолена вода,за да поомекнат.
После в брашно ,яйца и се пържат .
за ремулада:ситно се режат лук ,кис.краставици,малко ябълка+майонеза
лим.сок,сол пипер.
Другото е ако имате излишна си я замръзявайте и като имате и други гъби,
манатарка ,сърнела,майска гъба,пичурка,......
смесвате ги заедно и си приготвяте гъбено рагу подходящо към
всяко дивечово мвсо.
За Рагу от диви гъби:
Запържвате лук,мятате гъбите/неразмразени/,заливате с сметана
или гъсто пр.мляко.
Да покъкри 15мин.,ако има нужда се сгъстява с малко брашно или
нишесте.Подправя се ,сол.ч.пипер,накълцан магданоз.
- nqkoiotnqkade, Планинички, Димитър Михалев и 2 други харесват това
Публикувано 12 май 2013 - 08:39
Понеже е една от любимите ми гъби ,па и да са не чуди Минко що да ги прави та:
- тургаш в една тенджура да заври силно подсолена вода като и пускаш 2-3 зрънца бахар и 4-5 листа дафинов лист и оставяш да къкри 10-15мин да умирише хубаво къщата
- сипваш около 200мл л бяло вино и пускаш гъбите за 8-10 мин да поврят
- вадиш и ги слагаш в студена вода с лед /бланшираш/
- изстискваш ги от водата ма не вандалски слагаш в подходящ съд ,тургаш зехтин,оцет ,досоляваш евентуално, ч. пипер , накълцан чесън и може да ги ръснеш с пресен риган накълцан
- после сипваш една дъълга ледена рикия и отваряш торбата с раздумките
Ако ти се не свиди и ти хареса резултата прати малко готов матрял за размисъл
- mir777, pogo, Изтрит Потребител 2 и 9 други харесват това
Публикувано 12 май 2013 - 04:38
Понеже е една от любимите ми гъби ,па и да са не чуди Минко що да ги прави та:
- тургаш в една тенджура да заври силно подсолена вода като и пускаш 2-3 зрънца бахар и 4-5 листа дафинов лист и оставяш да къкри 10-15мин да умирише хубаво къщата
- сипваш около 200мл л бяло вино и пускаш гъбите за 8-10 мин да поврят
- вадиш и ги слагаш в студена вода с лед /бланшираш/
- изстискваш ги от водата ма не вандалски слагаш в подходящ съд ,тургаш зехтин,оцет ,досоляваш евентуално, ч. пипер , накълцан чесън и може да ги ръснеш с пресен риган накълцан
- после сипваш една дъълга ледена рикия и отваряш торбата с раздумките
Ако ти се не свиди и ти хареса резултата прати малко готов матрял за размисъл
![]()
Точно тъй ги пробвахме, може само при варенето да се добави малко лимонтозу за да не си променят цвета.
- Изтрит Потребител 2 и ЛЮБИТЕЛ харесват това
Публикувано 12 май 2013 - 05:58
Точно тъй ги пробвахме, може само при варенето да се добави малко лимонтозу за да не си променят цвета.
Ахх майкаа!Ожалих ви. Аз тамам реших, че не ви е харесала рецептата и се готвите ги фърлите по еконта къде мен
Публикувано 12 май 2013 - 06:00
Ахх майкаа!Ожалих ви. Аз тамам реших, че не ви е харесала рецептата и се готвите ги фърлите по еконта къде мен
![]()
Абе те почти свършиха вече, ама ако минаваш покрай Троян може да пробваме каквото е останало.
Публикувано 12 май 2013 - 09:53
Мн са воднисти.
Затова тежат
Публикувано 17 септември 2013 - 07:45
Като гледам снимките ,прилича ми на букова гора.Дали сега ,есента ,ще ги има ?Направо ме шашна,Колко пъти съм ги подминавал ,като не ги познавам .
Публикувано 17 септември 2013 - 08:34
Като гледам снимките ,прилича ми на букова гора.Дали сега ,есента ,ще ги има ?Направо ме шашна,Колко пъти съм ги подминавал ,като не ги познавам .
Сега трябва да тръгнат есенните, тези сиво-белите, те са и по крехки.
Публикувано 18 септември 2013 - 10:53
Благодаря за отговора и !
Публикувано 18 ноември 2013 - 07:25
Набрах си петдесетина кила есенки днес, та направо ми се опнаха рибиците дорде ги изнеса от реката на Куманица до Дерменка.......Голем кеф голем зор.......
Красота голяма, видях и мечка идвайки срещу мен на 50 метра, която обаче не ме изчака да щракна с телефоня, а бъблейки се праждоса в едни скали, де ако я питам кво прави едва ли би ми обяснила!
Прикачени файлове
- valchan, mir777, Искрен и 8 други харесват това
Публикувано 19 ноември 2013 - 01:29
Набрах си петдесетина кила есенки днес, та направо ми се опнаха рибиците дорде ги изнеса от реката на Куманица до Дерменка.......Голем кеф голем зор.......
![]()
![]()
Красота голяма, видях и мечка идвайки срещу мен на 50 метра, която обаче не ме изчака да щракна с телефоня, а бъблейки се праждоса в едни скали, де ако я питам кво прави едва ли би ми обяснила!
Мърморела е че си я преварил с кладницата!!!
Този пост е редактиран от baev: 19 ноември 2013 - 01:31
- Nanski и Щирлиц харесват това
0 потребител(и) четат тази тема
0 потребители, 0 гости, 0 анонимни