Към съдържанието


Снимка

Зимнина


  • Моля, влезте за да отговорите
68 отговора на тази тема

#1 Изтрит Потребител

Изтрит Потребител

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 364 Мнения:

Публикувано 07 ноември 2012 - 09:57

Пиша по форумите от 2006г.Все ме е било страх да е пусна тая тема.Но,нека си пишем тук за приготвянето на зимнината.Трушии,чушки люти,кис. зеле,компоти http://www.lovecbg.c...tyle_emoticons/default/hi.gif .Абе от всеки край е плюс http://www.lovecbg.c...tyle_emoticons/default/help.gif
  • bobiander харесва това

#2 Веско Георгиев

Веско Георгиев

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 62 Мнения:

Публикувано 07 ноември 2012 - 10:00

Ха ха ха да я беше пуснал още 2006та още щях да се смея. Стига не се излагайте... Колко буркана затворихте тази година, аз сложих кисели краставички ама не случих на сорт и ги изхвърлих.

#3 Изтрит Потребител

Изтрит Потребител

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 364 Мнения:

Публикувано 07 ноември 2012 - 10:06

Ха ха ха да я беше пуснал още 2006та още щях да се смея. Стига не се излагайте...

Колко буркана затворихте тази година, аз сложих кисели краставички ама не случих на сорт и ги изхвърлих.

Може и да се смееш,но ний си правиме.Като смениш задбурканното устройство и ще стане :D

#4 edinaka

edinaka

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 134 Мнения:
  • Оръжие:Кучета
  • Куче:Български Гончета
  • МПС:Гумени Ботуша
  • ГрадНякъде между градовете

Публикувано 07 ноември 2012 - 10:08

Пиша по форумите от 2006г.Все ме е било страх да е пусна тая тема.Но,нека си пишем тук за приготвянето на зимнината.Трушии,чушки люти,кис. зеле,компоти http://www.lovecbg.c...tyle_emoticons/default/hi.gif .Абе от всеки край е плюс http://www.lovecbg.c...tyle_emoticons/default/help.gif



За кое,конкретно питаш.чушки,трушия,пукани,печени чушки,за седмична салата,аз правя така селската салата(зелени домати,чорбаджийски чушки,малки краставици,малки зелки,зелени дини,моркови,и др.добавки.
  • Изтрит Потребител 2 харесва това

#5 Изтрит Потребител

Изтрит Потребител

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 364 Мнения:

Публикувано 07 ноември 2012 - 10:22

Геца приятелю,което е непознато е плюс.От много глава не боли http://www.lovecbg.c...tyle_emoticons/default/hi.gif

#6 Евтим Бояджиев

Евтим Бояджиев

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 187 Мнения:
  • Куче:нок, курцхаар
  • МПС:Опел Вектра
  • ГрадВ. Търново

Публикувано 07 ноември 2012 - 10:30

За кое,конкретно питаш.чушки,трушия,пукани,печени чушки,за седмична салата,аз правя така селската салата(зелени домати,чорбаджийски чушки,малки краставици,малки зелки,зелени дини,моркови,и др.добавки.

Я кажи рецептата за тази селска салата.
На времето баба ми я правеше от всичко годно за ядене, което е останало накрая след почистването на градината.
Но бабичката вече я няма, а се оказа че майка ми не е записала тайната.

#7 vve

vve

    трубач

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 963 Мнения:

Публикувано 07 ноември 2012 - 10:44

Мисля,че става дума за така наречената сурова или редена туршия.Мойта булка я приготвя всяка година и я употребявам с удоволствие!Гореизброените продукти,като тя слага и карфиол и моркови!Целина задължително,оцет до рязката на трилитров буркан,три супени лъжици сол,три супени лъжици захар,девет аспирина,затваряш,"разклащаш",докато се разтвори всичко това по дъното,сваляш в мазето и консумираш след двайсетина дни с хубава ракия!Баба ми навремето използваше едни по-големи буркани с по-големи отвори,от тия с оплетеното отвън като дамаджаните и слагаше по некоя динка вътре или круша.

#8 zkk

zkk

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 646 Мнения:
  • Име:Swetoslav
  • Оръжие:всякакво
  • Куче:вече нямам
  • МПС:UAS - 31519 редукторен
  • ГрадАприлци

Публикувано 07 ноември 2012 - 11:17

Дайте малко рецепти за консервация на мръвка ..... !

#9 vve

vve

    трубач

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 963 Мнения:

Публикувано 07 ноември 2012 - 11:28

Най-вкусно става в консерва,от типа в "собствен сос",черно пиперче,бахар,дафинов лист,ама май вече няма консервни фабрики,които да извършат услугата,та може и в домашни условия в буркани,ама който знае,да каже!

#10 zkk

zkk

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 646 Мнения:
  • Име:Swetoslav
  • Оръжие:всякакво
  • Куче:вече нямам
  • МПС:UAS - 31519 редукторен
  • ГрадАприлци

Публикувано 07 ноември 2012 - 11:37

Най-вкусно става в консерва,от типа в "собствен сос",черно пиперче,бахар,дафинов лист,ама май вече няма консервни фабрики,които да извършат услугата,та може и в домашни условия в буркани,ама който знае,да каже!


Те затуй питам: за рецептата : грамаж, по колко ....... лъжичка или чаша от всичко, което се слага !
Жена ми, от еленските години знае нещо по пастърмите, но досега освен във фризера, свинско в буркани, например не съм правил !

#11 edinaka

edinaka

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 134 Мнения:
  • Оръжие:Кучета
  • Куче:Български Гончета
  • МПС:Гумени Ботуша
  • ГрадНякъде между градовете

Публикувано 08 ноември 2012 - 01:50

Я кажи рецептата за тази селска салата.
На времето баба ми я правеше от всичко годно за ядене, което е останало накрая след почистването на градината.
Но бабичката вече я няма, а се оказа че майка ми не е записала тайната.


Няма тайна,моята баба е на 92 години,и недава нищо и никой да пипа(няма опрювия)Слага,чушки,чорбаджийски,лютиви(който обича лютиво)слага чушките в един бидон,и ги залива с вряла вода,изчаква да омекнат,1 ден,след това се почва.............

#12 edinaka

edinaka

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 134 Мнения:
  • Оръжие:Кучета
  • Куче:Български Гончета
  • МПС:Гумени Ботуша
  • ГрадНякъде между градовете

Публикувано 08 ноември 2012 - 01:55

Няма тайна,моята баба е на 92 години,и недава нищо и никой да пипа(няма опрювия)Слага,чушки,чорбаджийски,лютиви(който обича лютиво)слага чушките в един бидон,и ги залива с вряла вода,изчаква да омекнат,1 ден,след това се почва.............след това,пак слага зелени чушки,зелени домати,и така се застъпа,,ако имате и малки зелени дини,гарантирам,че 2 динки,кило ракия http://www.lovecbg.c...tyle_emoticons/default/drinks.gif



#13 edinaka

edinaka

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 134 Мнения:
  • Оръжие:Кучета
  • Куче:Български Гончета
  • МПС:Гумени Ботуша
  • ГрадНякъде между градовете

Публикувано 08 ноември 2012 - 01:57


Несъм,кулинар,ще се радвам, и на вашите съвети.

#14 karlito

karlito

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 359 Мнения:
  • Оръжие:доста
  • ГрадПловдив

Публикувано 08 ноември 2012 - 07:42

Най-вкусно става в консерва,от типа в "собствен сос",черно пиперче,бахар,дафинов лист,ама май вече няма консервни фабрики,които да извършат услугата,та може и в домашни условия в буркани,ама който знае,да каже!


В с. Дъбене до Карлово има един човек който прави консерви по 600 гр. Стават супер и не само свинските. Комуто е близо може да пробва.

#15 Евтим Бояджиев

Евтим Бояджиев

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 187 Мнения:
  • Куче:нок, курцхаар
  • МПС:Опел Вектра
  • ГрадВ. Търново

Публикувано 08 ноември 2012 - 08:44

Мисля,че става дума за така наречената сурова или редена туршия.Мойта булка я приготвя всяка година и я употребявам с удоволствие!Гореизброените продукти,като тя слага и карфиол и моркови!Целина задължително,оцет до рязката на трилитров буркан,три супени лъжици сол,три супени лъжици захар,девет аспирина,затваряш,"разклащаш",докато се разтвори всичко това по дъното,сваляш в мазето и консумираш след двайсетина дни с хубава ракия!Баба ми навремето използваше едни по-големи буркани с по-големи отвори,от тия с оплетеното отвън като дамаджаните и слагаше по некоя динка вътре или круша.

По спомени бабичката слагаше в един 50 литров бидон зелени и розови домати, чорбаджийски и лютиви чушки, моркови, листа и корен от целина, карфиол, корнишони, гулия, малки дини, малки зелки, но с каква саламура заливаше и кога туршията ставаше за употреба нямам спомени.
И мъ яд....
Щото на блажното през зимата му трябва киселичко.

#16 Евтим Бояджиев

Евтим Бояджиев

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 187 Мнения:
  • Куче:нок, курцхаар
  • МПС:Опел Вектра
  • ГрадВ. Търново

Публикувано 08 ноември 2012 - 08:51

Най-вкусно става в консерва,от типа в "собствен сос",черно пиперче,бахар,дафинов лист,ама май вече няма консервни фабрики,които да извършат услугата,та може и в домашни условия в буркани,ама който знае,да каже!

В буркан(пак по спомени) - бабичката предварително осоляваше месото и го запичаше в тава във фурната, след което го нареждаше в буркани, слагаше му чер пипер на зърна и дафинов лист и заливаше със соса останал при печенето.
Но за точния начин ще питам тъщата, че тя всяка година го прави с всякакво месо.

#17 Христо Христев

Христо Христев

    МръФкар

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 520 Мнения:
  • Име:Христо
  • Оръжие:гладко и нарезно
  • Куче:уши - пирон, куйрук - кравай, нрав - зехир
  • МПС:немско
  • Градс вечерник, балкан и река

Публикувано 08 ноември 2012 - 09:36

Най-вкусно става в консерва,от типа в "собствен сос",черно пиперче,бахар,дафинов лист,ама май вече няма консервни фабрики,които да извършат услугата,та може и в домашни условия в буркани,ама който знае,да каже!

Изпробвано - без грешка, месото става от типа "майката да яде - на детето си да не даде!".

1. Нужни продукти: 1/2 елен или прасе;

2. Еленът или прасето се обезкостяват, после месото се почиства много добре от всички жилки, фасции, кръвонасядания, хематоми и се нарязва на парчета с размер на половин юмрук;

3. Слага в голяма тенджера и се вари, като се добавя само сол на вкус. Продължителността на варенето е в зависимост от възрастта на животното, но месото трябва да се свари добре;

4. След като месото се е сварило добре се слага в тава, добавя се телешка лой /добре е лойта да е стопена предварително/ и се кавардисва, докато "остане на мазнина";

5. Приготвеното така месо се пълни в буркани тип "Омния", като се залива отгоре с мазнината, в която се е кавардисвало, бурканите се затварят и се варят час, час и половина;

6. След като се сварят бурканите се объщат с гърлото надолу. По този начин мазнината се стича около гърлото на буркана, желира се и спомага за запечатването му;

Така приготвеното месо може да се консумира студено, отлично мезе за червено вино е, на който му харесва може да го сложи в тавичка и да го притопли. В приготовлението на ястия се връзва много добре с картофи на фурна, но се добавя накрая, чак когато картофите почти са станали, колкото да го погледне температурата, в противен случай става твърде сухо.

Добър апетит и наслука в осигуряването на матрял за горната рецепта! http://www.lovecbg.c...tyle_emoticons/default/drinks.gif
  • vve, Искрен и peneff харесват това

#18 Изтрит Потребител 2

Изтрит Потребител 2

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 654 Мнения:
  • Оръжие:Тръби разни в цолажи разнообразни
  • Куче:Епаньол Бретони-Ингри от Игнатов и Арес от Ингри
  • МПС:Муле - пикап Рейнджър

Публикувано 08 ноември 2012 - 12:09

Изпробвано - без грешка, месото става от типа "майката да яде - на детето си да не даде!".

1. Нужни продукти: 1/2 елен или прасе;

2. Еленът или прасето се обезкостяват, после месото се почиства много добре от всички жилки, фасции, кръвонасядания, хематоми и се нарязва на парчета с размер на половин юмрук;

3. Слага в голяма тенджера и се вари, като се добавя само сол на вкус. Продължителността на варенето е в зависимост от възрастта на животното, но месото трябва да се свари добре;

4. След като месото се е сварило добре се слага в тава, добавя се телешка лой /добре е лойта да е стопена предварително/ и се кавардисва, докато "остане на мазнина";

5. Приготвеното така месо се пълни в буркани тип "Омния", като се залива отгоре с мазнината, в която се е кавардисвало, бурканите се затварят и се варят час, час и половина;

6. След като се сварят бурканите се объщат с гърлото надолу. По този начин мазнината се стича около гърлото на буркана, желира се и спомага за запечатването му;

Така приготвеното месо може да се консумира студено, отлично мезе за червено вино е, на който му харесва може да го сложи в тавичка и да го притопли. В приготовлението на ястия се връзва много добре с картофи на фурна, но се добавя накрая, чак когато картофите почти са станали, колкото да го погледне температурата, в противен случай става твърде сухо.

Добър апетит и наслука в осигуряването на матрял за горната рецепта! http://www.lovecbg.c...tyle_emoticons/default/drinks.gif

Може ли малко промяна в рецептата колега Христев и прощавай...?! http://www.lovecbg.c...tyle_emoticons/default/hi.gif

За да не отива всичко в бульона, който така, или иначе ще се образува после,
при варенето и се обезвкусява месото, а отпада и досадното отпенване.

Месото, изчистено и нарязано по споменатия начин първо се запържва леко,
да започне да се зачервява тук-там, на умерен огън,
докато остане само на мазнина, като му се добавят сол и подправки на вкус.
Мазнината в която се пържи може да е чиста, рафинирана свинска мас, за свинско,
домашно, хубаво масло за сърнешко и еленско, или смес от тях и истинско слънчогледово олио(шарлан).
После в бурканите и варене 3 часа, както е добре обяснено.

Този пост е редактиран от Тони Груев: 08 ноември 2012 - 12:10

  • n960 и haqsko харесват това

#19 garry

garry

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 2094 Мнения:
  • Име:Гърга Питич. Има два реда зъби едни обикновенни и едни златни. Елегантен е кат вампир
  • Оръжие:Певица де вади пирони със задник

Публикувано 08 ноември 2012 - 09:24

Дайте малко рецепти за консервация на мръвка ..... !


ми кат си говорим за "глупости" кат се видим и не питаш. :lol:
Айде ше ви дам мойта рисиипта де съм си я измислил пробал и правя от години.
- мясо кво има от едро / хубаво е да не е на "дялове" от по 500гр а от нещо делено на не повече от 4 :D /
- обезкостява се внимателно, махат се мускулните групи по фасцията, след което се отделя и тя изцяло
- нарязват се мускулите на преко д дебелина около 2-3см /тип шайби/ става и мръве тип гулаш
-в буркан тип "омния" или подобен слагате отдолу зрънце бахар, 2-3ч.пиперче, 1 дафинов лист, посоляваш шайбата и я слагаш,отгоре посоляваш/солта не много колкото за нормална пръжола ка се соли/пак ч.пиперче дафинов лист , нарязана на ситно скилитка чесън.
- туй нящо го правите кат пластовете месо трябва да са под гърлото на буркана де е винта , като ги притискате да са плътно в буркана.
- отгоре заливате със зехтин/не олио или тем подобни/ до ръба на буркана
- слагате капачка колкото да не се праши и го оставяте на хладно без пряка слънчева светлина, НЕ в хладилник.
- преглеждате буркана/ните през 2-3 дни и ако е необходимо доливате зехтин до ръба на буркана.
- след седмица е готово за консумация ,кой кат му ареса , печено на скара ако са пръжоли или направо за гювеч ако месото е тип паприкаш
- туй нящо при подходяща температура стои до 2 месеца и повече.
Важно бахара трябва да са не повече от 1-3 зърна на буркан. Разпада се след 2 седмици и докарва неприятен горчив вкус ако е в повече.
Друго важно за кулинари ,не за месари. Месото не се кисне във вода. Нищо не постигате с това освен мит от едно време.
Месото се измива и се оставя да "зрее" в зависимост от температурите може и 10дни да седи и след това се готви консервира и т.н.
Дано съм ви бил полезен па ако ви хареса мое почерпите. Приятелите си де :D

Този пост е редактиран от garry: 08 ноември 2012 - 09:28

  • Илиян, vve, Изтрит Потребител 2 и 4 други харесват това

#20 Искрен

Искрен

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 510 Мнения:
  • Име:Искрен
  • Оръжие:ИЖ,STEYR MANNLICHER
  • Куче:мелез от испанско гонче и дого аржентино мелез от червено гонче и пегая,'жълто гонче
  • МПС:мерджан 124,l200 3000 v6
  • ГрадКопривщица

Публикувано 08 ноември 2012 - 10:05

ми кат си говорим за "глупости" кат се видим и не питаш. :lol:
Айде ше ви дам мойта рисиипта де съм си я измислил пробал и правя от години.
- мясо кво има от едро / хубаво е да не е на "дялове" от по 500гр а от нещо делено на не повече от 4 :D /
- обезкостява се внимателно, махат се мускулните групи по фасцията, след което се отделя и тя изцяло
- нарязват се мускулите на преко д дебелина около 2-3см /тип шайби/ става и мръве тип гулаш
-в буркан тип "омния" или подобен слагате отдолу зрънце бахар, 2-3ч.пиперче, 1 дафинов лист, посоляваш шайбата и я слагаш,отгоре посоляваш/солта не много колкото за нормална пръжола ка се соли/пак ч.пиперче дафинов лист , нарязана на ситно скилитка чесън.
- туй нящо го правите кат пластовете месо трябва да са под гърлото на буркана де е винта , като ги притискате да са плътно в буркана.
- отгоре заливате със зехтин/не олио или тем подобни/ до ръба на буркана
- слагате капачка колкото да не се праши и го оставяте на хладно без пряка слънчева светлина, НЕ в хладилник.
- преглеждате буркана/ните през 2-3 дни и ако е необходимо доливате зехтин до ръба на буркана.
- след седмица е готово за консумация ,кой кат му ареса , печено на скара ако са пръжоли или направо за гювеч ако месото е тип паприкаш
- туй нящо при подходяща температура стои до 2 месеца и повече.
Важно бахара трябва да са не повече от 1-3 зърна на буркан. Разпада се след 2 седмици и докарва неприятен горчив вкус ако е в повече.
Друго важно за кулинари ,не за месари. Месото не се кисне във вода. Нищо не постигате с това освен мит от едно време.
Месото се измива и се оставя да "зрее" в зависимост от температурите може и 10дни да седи и след това се готви консервира и т.н.
Дано съм ви бил полезен па ако ви хареса мое почерпите. Приятелите си де :D

Даа.Ако имаш от това,си заслужава да се опита. :)




0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!