Колеги, пушката е експортна, 1962 г.
Не зная какво означава цвета на патронниците, не съм виждал други такива пушки, та някой ако знае ?
Публикувано 28 април 2013 - 03:44
Колеги, пушката е експортна, 1962 г.
Не зная какво означава цвета на патронниците, не съм виждал други такива пушки, та някой ако знае ?
Публикувано 28 април 2013 - 10:31
Това да не е някое "щучное"иж58?.Не съм чул за такава,но знае ли се.
Създва усещането,че този цвят е придеден преди да бъдат сглобени цевите към моноблока.
Публикувано 29 април 2013 - 05:05
Това да не е някое "щучное"иж58?.Не съм чул за такава,но знае ли се.
Създва усещането,че този цвят е придеден преди да бъдат сглобени цевите към моноблока.
Не вярвам да е "щучное" ... нищо друго не сочи натам ... а и то не е просто цвят, различен метал е, струва ми се ...
Публикувано 02 май 2013 - 08:02
Не знам,но вероятно по този начин са обозначили до къде стигат патронниците.На моята пушка ,,Тоз-66" краят на патронниците е отбелязан с гравирана ,,верижка",
Публикувано 26 януари 2025 - 08:09
Днес видях в ръцете на млад ловец една пушка Иж-16 кал.Пушката е наследствена,която е била на неговия дядо.Произведена е 1957г,цевите са дълги 750мм.Направи ми впечатление,че мерната линия е гладка по цялата дължина,с изключение на точката на прицелване до патронниците.Също така има и показатели,които показват дали е заредено оръжието или не както и инкрустации по нея.Струва ми се,че не е някаква обикновена серия.Дори първоначално я помислих за друга марка но след като видях клеймото на завозда и че зад предпазителя пише "огонь"съгласих се че е Иж. ![]()
Публикувано 26 януари 2025 - 08:38
Днес видях в ръцете на млад ловец една пушка Иж-16 кал.Пушката е наследствена,която е била на неговия дядо.Произведена е 1957г,цевите са дълги 750мм.Направи ми впечатление,че мерната линия е гладка по цялата дължина,с изключение на точката на прицелване до патронниците.Също така има и показатели,които показват дали е заредено оръжието или не както и инкрустации по нея.Струва ми се,че не е някаква обикновена серия.Дори първоначално я помислих за друга марка но след като видях клеймото на завозда и че зад предпазителя пише "огонь"съгласих се че е Иж.
Публикувано 26 януари 2025 - 09:20
Публикувано 26 януари 2025 - 09:23
Публикувано 28 януари 2025 - 11:09
Днес видях в ръцете на млад ловец една пушка Иж-16 кал.Пушката е наследствена,която е била на неговия дядо.Произведена е 1957г,цевите са дълги 750мм.Направи ми впечатление,че мерната линия е гладка по цялата дължина,с изключение на точката на прицелване до патронниците.Също така има и показатели,които показват дали е заредено оръжието или не както и инкрустации по нея.Струва ми се,че не е някаква обикновена серия.Дори първоначално я помислих за друга марка но след като видях клеймото на завозда и че зад предпазителя пише "огонь"съгласих се че е Иж.
При дългите цеви се получава дисбаланс при прикладването.
В смисъл, че цевите много тежат.
Знае се, че колкото назад е центърът на тежестта, толкова по - маневрена и балансирана е пушката..
За това в тези години се е търсил начин за олекотяване на доста дългите цеви..
Премахването на мерната планка при този модел е подобен на решението, например на френския модел "Сен Етиен" Робюст..
Тогава пушките са правени по други стандарти.. Нормално за 70 годишна пушка..
С цеви, като тояги..
Това е стандартната украса на руските пушки от този период...
Тогава цялото производство е било на ръчно сглобяване...
Публикувано 04 февруари 2025 - 07:47
1
Този пост е редактиран от Чавдар: 04 февруари 2025 - 07:48
Публикувано 21 юни 2025 - 05:57
Тази е 65-ти набор. Механиката и цевите/72,5 см/ са супер. За първи път при мен на съветска пушка, маркировките на шока и полушока съответстват на измереното с шублера. Есента, доста преди да я купя, с шока я "изпитах" със 7-ца на Явашчалар от 55 метра на фазан - взе изпита с 6-ца. След основно почистване и леко понамазване на дървенията ще чака новия сезон.
Поздрави и наслука!
Untitled123.jpg 169,17K
0 Брой сваляния
Untitled234.jpg 177,71K
0 Брой сваляния
Този пост е редактиран от V_n V_v: 21 юни 2025 - 05:59
Публикувано 22 юни 2025 - 03:30
Тази е 65-ти набор. Механиката и цевите/72,5 см/ са супер. За първи път при мен на съветска пушка, маркировките на шока и полушока съответстват на измереното с шублера. Есента, доста преди да я купя, с шока я "изпитах" със 7-ца на Явашчалар от 55 метра на фазан - взе изпита с 6-ца. След основно почистване и леко понамазване на дървенията ще чака новия сезон.
Поздрави и наслука!
Аз още като млад дихател, мъкнейки се със свако по лов и произведен в почетната длъжност "торбар", да мъкна яребиците и зайците, забелязах тези пушки..
Това е било преди повече от 50 години..
Специално 16 - ти калибър..
Почти перфектно изделие..
Предполагам, че щемпелите ти са на 750 атм.
По сегашният ми опит и наблюдения - не само като дизайн, но и като качество на изработка са едни от най - хубавите неща, които съм виждал..
Ти сигурно си трето поколение на тази пушка и кво - нищо и няма !!.
Може и да не я чистиш !!
На слука и дълги години да ги ебаваш с нея !!![]()
Просто - вече няма такива пушки !!
Публикувано 22 юни 2025 - 08:09
Аз още като млад дихател, мъкнейки се със свако по лов и произведен в почетната длъжност "торбар", да мъкна яребиците и зайците, забелязах тези пушки..
Това е било преди повече от 50 години..
Специално 16 - ти калибър..
Почти перфектно изделие..
Предполагам, че щемпелите ти са на 750 атм.
По сегашният ми опит и наблюдения - не само като дизайн, но и като качество на изработка са едни от най - хубавите неща, които съм виждал..
Ти сигурно си трето поколение на тази пушка и кво - нищо и няма !!.
Може и да не я чистиш !!
На слука и дълги години да ги ебаваш с нея !!
Просто - вече няма такива пушки !!
Сърдечно благодаря! Много слука и на теб!
P.S. Приготвил съм и 30-тина патрона със съчми и бренекета за тестове на стрелбището. Дано не ме домързи да споделя резултатите в темата.
Публикувано 19 юли 2025 - 06:07
Може да не е отлична, но е съвсем прилична
58-цата в 16-ти калибър; на тестовете се представи най-добре с 2-ри номер и 2/0 с полушока, а шока най-добре стреля с 0 и 6/0. За стрелба с куршум на 50 м най си хареса монолита на Дуплекс и в двете цеви, а на 35 м стават с полушока и калибрените бренекета на НИТИ и Ламбро. С едно изречение - удобна, непретенциозна пушка с тегло 3,040 кг и с цена малко трицифрено число - подходяща си е за продължителен лов от крак на дребен дивеч, на хищник и прасе в гъстаци, от сравнително близко разстояние/както си е бил лова преди около половин век при липса на алтернативи и в тази връзка може да се каже, че определено става за завръщане в миналото/.
Поздрави и наслука!
viber_image_2025-07-19_18-11-36-955.jpg 48,05K
0 Брой сваляния
viber_image_2025-07-19_18-11-40-669.jpg 61,89K
0 Брой сваляния
viber_image_2025-07-19_18-11-44-704.jpg 193,93K
0 Брой сваляния
viber_image_2025-07-19_18-11-47-641.jpg 222,42K
0 Брой сваляния
0 потребители, 3 гости, 0 анонимни