Към съдържанието

Снимка

Иж 58 16 кал.

• Моля, влезте за да отговорите
13 отговора на тази тема

#1 м. Асен

м. Асен

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1098 Мнения:
  • Име:JACK DANIELS
  • Оръжие:Winchester SXR VULCAN 30-06, GERMANICA 12/76., ИЖ-58 16/70 , FМ98 7х64
  • МПС:джип
  • ГрадСофия

Публикувано 28 април 2013 - 03:44

Колеги, пушката е експортна, 1962 г.

Не зная какво означава цвета на патронниците, не съм виждал други такива пушки, та някой ако знае ?

Прикачени файлове

#2 nqkoiotnqkade

nqkoiotnqkade

Изтрит потребител

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 978 Мнения:
  • Оръжие:Тек и други
  • ГрадОт на майната си:)

Публикувано 28 април 2013 - 10:31

Това да не е някое "щучное"иж58?.Не съм чул за такава,но знае ли се.

Създва усещането,че този цвят е придеден преди да бъдат сглобени цевите към моноблока.

#3 м. Асен

м. Асен

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1098 Мнения:
  • Име:JACK DANIELS
  • Оръжие:Winchester SXR VULCAN 30-06, GERMANICA 12/76., ИЖ-58 16/70 , FМ98 7х64
  • МПС:джип
  • ГрадСофия

Публикувано 29 април 2013 - 05:05

Това да не е някое "щучное"иж58?.Не съм чул за такава,но знае ли се.

Създва усещането,че този цвят е придеден преди да бъдат сглобени цевите към моноблока.

Не вярвам да е "щучное" ... нищо друго не сочи натам ... а и то не е просто цвят, различен метал е, струва ми се ...

#4 karata

karata

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 568 Мнения:
  • Име:Чавдар

Публикувано 02 май 2013 - 08:02

Не знам,но вероятно по този начин са обозначили до къде стигат патронниците.На моята пушка ,,Тоз-66" краят на патронниците е отбелязан с гравирана ,,верижка",

#5 Иван Кючуков

Иван Кючуков

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 1251 Мнения:
  • Оръжие:Тоз-34 кал 12//ЧЗ-550 Варминт,кал 308 Win, ЧЗ-83,ЧЗ-16кал Ап-7,65
  • Куче:Бретон
  • МПС:ИЖ 350

Публикувано 26 януари 2025 - 08:09

Днес видях в ръцете на млад ловец една пушка Иж-16 кал.Пушката е наследствена,която е била на неговия дядо.Произведена е 1957г,цевите са дълги 750мм.Направи ми впечатление,че мерната линия е гладка по цялата дължина,с изключение на точката на прицелване до патронниците.Също така има и показатели,които показват дали е заредено оръжието или не както и инкрустации по нея.Струва ми се,че не е някаква обикновена серия.Дори първоначално я помислих за друга марка но след като видях клеймото на завозда и че зад предпазителя пише "огонь"съгласих се че е Иж. :)

Прикачени файлове

• Прикачен файл  00.jpg   85,65K   1 Брой сваляния
  • Прикачен файл  001.jpg   63,71K   0 Брой сваляния
  • Прикачен файл  002.jpg   62,77K   0 Брой сваляния
  • Прикачен файл  03.jpg   62,82K   0 Брой сваляния
  • Прикачен файл  04.jpg   64,67K   0 Брой сваляния
  • Прикачен файл  05.jpg   55,18K   0 Брой сваляния

#6 Николай Йорданов

Николай Йорданов

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 50 Мнения:
  • Име:Николай
  • Оръжие:Browning B25 Special Skeet, Browning B525 Sporter One, Browning Long Track Eclipse Gold 9.3х62, Steyr Mannlicher Pro Hunter Stainless 308 win, Beretta 687 Sporting, Perazzi 2020 High tech, ИЖ-27Е
  • Куче:2 бр. Курцхаар
  • ГрадРусе

Публикувано 26 януари 2025 - 08:38

Днес видях в ръцете на млад ловец една пушка Иж-16 кал.Пушката е наследствена,която е била на неговия дядо.Произведена е 1957г,цевите са дълги 750мм.Направи ми впечатление,че мерната линия е гладка по цялата дължина,с изключение на точката на прицелване до патронниците.Също така има и показатели,които показват дали е заредено оръжието или не както и инкрустации по нея.Струва ми се,че не е някаква обикновена серия.Дори първоначално я помислих за друга марка но след като видях клеймото на завозда и че зад предпазителя пише "огонь"съгласих се че е Иж. :)

Вероятно е ИЖ-57, доста рядък модел :)
  • Иван Кючуков, Skitnik и baev харесват това

#7 ORHi

ORHi

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 314 Мнения:
  • Име:ORHi
  • Куче:Ягдтериери, Поденко Ибисенко, Галго Еспаньол, Епаньол Бретон, 2бр. ЗСЛ

Публикувано 26 януари 2025 - 09:20

"ИЖ 57" е със сигурност. Произвеждана е от 1957 до 1959г. Всички бройки са 16кал. с дължина на цевите 75см, ниска мерна планка и без болт на Гринер. Да си я ползва със здраве момчето и да си я пази. Не е някаква екзотика, но е рядка наистина.
  • Иван Кючуков, Skitnik и baev харесват това

#8 ORHi

ORHi

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 314 Мнения:
  • Име:ORHi
  • Куче:Ягдтериери, Поденко Ибисенко, Галго Еспаньол, Епаньол Бретон, 2бр. ЗСЛ

Публикувано 26 януари 2025 - 09:23

А горната с цветните патронници просто са я забравили във ваната за оксидация и леко са объркали я температурата, я сместа... И това не е станало в завода ;)

#9 Чавдар

Чавдар

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 6560 Мнения:
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 28 януари 2025 - 11:09

Днес видях в ръцете на млад ловец една пушка Иж-16 кал.Пушката е наследствена,която е била на неговия дядо.Произведена е 1957г,цевите са дълги 750мм.Направи ми впечатление,че мерната линия е гладка по цялата дължина,с изключение на точката на прицелване до патронниците.Също така има и показатели,които показват дали е заредено оръжието или не както и инкрустации по нея.Струва ми се,че не е някаква обикновена серия.Дори първоначално я помислих за друга марка но след като видях клеймото на завозда и че зад предпазителя пише "огонь"съгласих се че е Иж. smile.png

smile.png При дългите цеви се получава дисбаланс при прикладването.

В смисъл, че цевите много тежат.

Знае се, че колкото назад е центърът на тежестта, толкова по - маневрена и балансирана е пушката..

За това в тези години се е търсил начин за олекотяване на доста дългите цеви..

Премахването на мерната планка при този модел е подобен на решението, например на френския модел "Сен Етиен" Робюст..

Тогава пушките са правени по други стандарти.. Нормално за 70 годишна пушка.. 

С цеви, като тояги..

Това е стандартната украса на руските пушки от този период... 

Тогава цялото производство е било на ръчно сглобяване...

• Искрен и Иван Кючуков харесват това

#10 Чавдар

Чавдар

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 6560 Мнения:
  • ГрадСофия

Публикувано 04 февруари 2025 - 07:47

1

Този пост е редактиран от Чавдар: 04 февруари 2025 - 07:48

#11 V_n V_v

V_n V_v

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 866 Мнения:
  • Име:Валентин Василев
  • Оръжие:в калибри 12 и 308Win

Публикувано 21 юни 2025 - 05:57

Тази е 65-ти набор. Механиката и цевите/72,5 см/ са супер. За първи път при мен на съветска пушка, маркировките на шока и полушока съответстват на измереното с шублера. Есента, доста преди да я купя, с шока я "изпитах" със 7-ца на Явашчалар от 55 метра на фазан - взе изпита с 6-ца. След основно почистване и леко понамазване на дървенията ще чака новия сезон.

Поздрави и наслука!

Прикачен файл  Untitled123.jpg   169,17K   0 Брой сваляния    Прикачен файл  Untitled234.jpg   177,71K   0 Брой сваляния

Този пост е редактиран от V_n V_v: 21 юни 2025 - 05:59

#12 Чавдар

Чавдар

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 6560 Мнения:
  • ГрадСофия

Публикувано 22 юни 2025 - 03:30

Тази е 65-ти набор. Механиката и цевите/72,5 см/ са супер. За първи път при мен на съветска пушка, маркировките на шока и полушока съответстват на измереното с шублера. Есента, доста преди да я купя, с шока я "изпитах" със 7-ца на Явашчалар от 55 метра на фазан - взе изпита с 6-ца. След основно почистване и леко понамазване на дървенията ще чака новия сезон.

Поздрави и наслука!

attachicon.gif Untitled123.jpg    attachicon.gif Untitled234.jpg

smile.png Аз още като млад дихател, мъкнейки се със свако по лов и произведен в почетната длъжност "торбар", да мъкна яребиците и зайците, забелязах тези пушки..

Това е било преди повече от 50 години..

Специално 16 - ти калибър..

Почти перфектно изделие..

Предполагам, че щемпелите ти са на 750 атм.

По сегашният ми опит и наблюдения - не само като дизайн, но и като качество на изработка са едни от най - хубавите неща, които съм виждал..

Ти сигурно си трето поколение на тази пушка и кво - нищо и няма !!.

Може и да не я чистиш !!

На слука и дълги години да ги ебаваш с нея !!256605.gif

Просто - вече няма такива пушки !!

• V_n V_v харесва това

#13 V_n V_v

V_n V_v

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 866 Мнения:

Публикувано 22 юни 2025 - 08:09

smile.png Аз още като млад дихател, мъкнейки се със свако по лов и произведен в почетната длъжност "торбар", да мъкна яребиците и зайците, забелязах тези пушки..

Това е било преди повече от 50 години..

Специално 16 - ти калибър..

Почти перфектно изделие..

Предполагам, че щемпелите ти са на 750 атм.

По сегашният ми опит и наблюдения - не само като дизайн, но и като качество на изработка са едни от най - хубавите неща, които съм виждал..

Ти сигурно си трето поколение на тази пушка и кво - нищо и няма !!.

Може и да не я чистиш !!

На слука и дълги години да ги ебаваш с нея !!256605.gif

Просто - вече няма такива пушки !!

Сърдечно благодаря! Много слука и на теб!

P.S. Приготвил съм и 30-тина патрона със съчми и бренекета за тестове на стрелбището. Дано не ме домързи да споделя резултатите в темата.

#14 V_n V_v

V_n V_v

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 866 Мнения:

Публикувано 19 юли 2025 - 06:07

Може да не е отлична, но е съвсем прилична  ;) 58-цата в 16-ти калибър; на тестовете се представи най-добре с 2-ри номер и 2/0 с полушока, а шока най-добре стреля с 0 и 6/0. За стрелба с куршум на 50 м най си хареса монолита на Дуплекс и в двете цеви, а на 35 м стават с полушока и калибрените бренекета на НИТИ и Ламбро. С едно изречение - удобна, непретенциозна пушка с тегло 3,040 кг и с цена малко трицифрено число - подходяща си е за продължителен лов от крак на дребен дивеч, на хищник и прасе в гъстаци, от сравнително близко разстояние/както си е бил лова преди около половин век при липса на алтернативи и в тази връзка може да се каже, че определено става за завръщане в миналото/.  :) 

Поздрави и наслука! 

:256605: 

Прикачен файл  viber_image_2025-07-19_18-11-36-955.jpg   48,05K   0 Брой сваляния   Прикачен файл  viber_image_2025-07-19_18-11-40-669.jpg   61,89K   0 Брой сваляния

Прикачен файл  viber_image_2025-07-19_18-11-44-704.jpg   193,93K   0 Брой сваляния   Прикачен файл  viber_image_2025-07-19_18-11-47-641.jpg   222,42K   0 Брой сваляния

• Skitnik и choko харесват това

3 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 3 гости, 0 анонимни

Change Theme!