А колко е похабил имаш ли представа. В онези времена слоновете са били много и безплатни. Не пада- голяма работа, ще намери друг.Животните в Африка са адски корави и държат на рана. Един спрингбок, който е съвсем малко по голям от наша сърна стрелян от 75-80 м с 6.5х55 нямаше изход, същия патрон нашите сръндаци направо ги попилява
Друг въпрос е как ще го ловуваш леопарда с гладка пушка. Гонка ли ще му правиш, че да го изкараш на 20 м, че да го стреляш с гладката. В нета има достатъчно видеа за лов нс леопард с кучета. Дори след като го качат на дърво обикновенно се стреля от 30-40 м с карабина.
На мен ми отказаха да ползвам 6.5х55 и се принудих да влача тежката пушка в калибър 300
Нямам, ти имаш ли? Шотландеца е работил в железниците, преди да стане известен. Спирал е влака - "в онези времена никой не бързаше", стрелял е с малък калибър, май с маузер 7мм, и на връщане си ги е намирал. Взема бивните и толкоз. Нямам спомен да е писал за загубен слон. Относно ловуването на леопард с гладкоцевна, има какво още да учиш за този лов. Лова с кучета е характерен за Южна Америка на ягуари от Гаучосите. В Африка по-скоро качват примамка на някое дърво, наблюдава се, и имали посещение, в предварително изграденото укритие се дебне. Страхотен лов, нали? Както и полупитомните лъвове в стопанствата, специално отглеждани за целта, за да може някои да се почустват велики. Имаше много добър филм на Nat Geo по темата. За газели и антилапи не говоря, но то пък един лов. Да гръмна кравата, магарето, коня и козичката на комшията на село, същия кеф ще ми направи. Ама как да кажа после, че съм бил на Африканско сафари.
Този пост е редактиран от Пенчо: 11 юли 2025 - 08:43