Към съдържанието

Снимка
- - - - -

Електронно разрешително за лов

• Моля, влезте за да отговорите
17 отговора на тази тема

#1 митьо

митьо

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 870 Мнения:
  • Име:Димитър Фетфаджиев
  • Оръжие:CZ 455, ИЖ 27ЕМ, Piper Bayard, Glock 17L, Diana AR-8
  • Куче:Дратхаари
  • МПС:Нисан Терано
  • ГрадИхтиман

Публикувано 11 май 2025 - 10:28

В процес на изпитание е ЕРЛ.

Ако се окаже успешно, ще реалната му експлоатация ще започне от 2026 година.

Още не съм го разцъкал, но идеята е, освен да те легитимира, като законно ловуващ, да те следи и къде ловуваш.

В тази връзка - ще показва ли карта/границите на ловището. за което е издадено разрешителното? И втората чуденка - ами колегите с Nokia с фенерче....

Пишете серията на билета на кирилица с голяма буква.

"Потребител" е номер и ще го получите с втора поща, след като потвърдите кода за сигурност.

Този пост е редактиран от митьо: 11 май 2025 - 10:48

#2 snuri

snuri

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 782 Мнения:

Публикувано 12 май 2025 - 02:23

поредната глупост...

#3 Todir

Todir

Начинаещ

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1110 Мнения:
  • Име:Тодор
  • МПС:ФорТ МавериГ
  • ГрадСофия

Публикувано 12 май 2025 - 10:53

Софтуер от световно ниво! crazy.gif

• Skitnik харесва това

#4 Чавдар

Чавдар

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 6527 Мнения:
  • Име:Чавдар
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 31 май 2025 - 10:47

поредната глупост...

smile.png Не съвсем !!

Има една друга голяма глупост - с физическото връщане на бележките например за прелетен дивеч..

Пише ти я местният председател или пълномощник..

Хипотетично - твоята дружинка е на 30 километра от където живееш.. 

Бележката е месечна и ТРЯБВА ДА СЕ СДАДЕ В КРАЯ НА МЕСЕЦА.. На ръка... От всеки член взел такава хартийка...

Ако си зает или някъде другаде, и не си я върнал се почват едни разправии - "защо не я върна, сега те глобявам" и т.н.

Лично за мен - доста тъпа процедура..

Не само ловците търчат на доста километри, да ги връщат, ама и ръководството трябва да ги събере, като съдия - изпълнител и да ги мъкне в дружеството на отчет..

Поне при нас винаги има разправии с това връщане..

Та в това отношение, поне за прелетния би могло да стане по - лесна и електронна процедурата..

За членовете на дружинката..

Друго е за "гостите".. Там - според подходът на самия колектив..256605.gif

Този пост е редактиран от Чавдар: 31 май 2025 - 10:52

#5 damian1

damian1

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4905 Мнения:
  • Име:damian
  • Оръжие:ЧЗ 9х19,Иж 12 кал.,Иж 16 кал. Браунинг 16 кал.,Бенели 9,3х62 ,Щаер ССГ-04 , 300WM
  • Куче:ягдтериер
  • МПС:УАЗ 452
  • ГрадСофия

Публикувано 31 май 2025 - 03:18

В процес на изпитание е ЕРЛ.

Ако се окаже успешно, ще реалната му експлоатация ще започне от 2026 година.

Още не съм го разцъкал, но идеята е, освен да те легитимира, като законно ловуващ, да те следи и къде ловуваш.

В тази връзка - ще показва ли карта/границите на ловището. за което е издадено разрешителното? И втората чуденка - ами колегите с Nokia с фенерче....

Пишете серията на билета на кирилица с голяма буква.

"Потребител" е номер и ще го получите с втора поща, след като потвърдите кода за сигурност.

Няма лошо , стига да е като алтернативен вариант с хартиеното разрешително .

Защото не само Нокиа с фенерче , но и никакъв телефон не съм длъжен да имам .

Правото на лов трябва да е обвързано само със субекта/човека ...

• Skitnik, ЛЮБИТЕЛ, dimitar22 и още 1 харесват това

#6 snuri

snuri

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 782 Мнения:

Публикувано 31 май 2025 - 10:42

smile.png Не съвсем !!

Има една друга голяма глупост - с физическото връщане на бележките например за прелетен дивеч..

Пише ти я местният председател или пълномощник..

Хипотетично - твоята дружинка е на 30 километра от където живееш.. 

Бележката е месечна и ТРЯБВА ДА СЕ СДАДЕ В КРАЯ НА МЕСЕЦА.. На ръка... От всеки член взел такава хартийка...

Ако си зает или някъде другаде, и не си я върнал се почват едни разправии - "защо не я върна, сега те глобявам" и т.н.

Лично за мен - доста тъпа процедура..

Не само ловците търчат на доста километри, да ги връщат, ама и ръководството трябва да ги събере, като съдия - изпълнител и да ги мъкне в дружеството на отчет..

Поне при нас винаги има разправии с това връщане..

Та в това отношение, поне за прелетния би могло да стане по - лесна и електронна процедурата..

За членовете на дружинката..

Друго е за "гостите".. Там - според подходът на самия колектив..256605.gif

точно си е глупост...

Не си много наясно с новите технологии Чавдаре....

Ако можеш началото на месеца да си вземеш бележка и да ходиш 3 седмици поред на лов..нищо не ти пречи да си върнеш бележката края на месеца и да си вземеш нова!С тези 30 км на посока за лов дори неги коментирай,защото аз пътувах по 200км на посока и съм си връщал бележките навреме(често лично,понякога по куриер).Ако толкова ти е проблем след лов си оставяш бележката в хижата,ако не си сигурен,че ще идваш следващата седмица.Замисли се като е електронно как ще си платиш за тази бележка?И колко ще ти е таксата за превода от банката за всяка бележка,защото сега на 5то число касиера на ловното отива и превежда парите с едно платежно на цялото сдружение.Има места където няма обхват и интернет,как ще боравиш с тази програма?

Няма лошо , стига да е като алтернативен вариант с хартиеното разрешително .

Защото не само Нокиа с фенерче , но и никакъв телефон не съм длъжен да имам .

Правото на лов трябва да е обвързано само със субекта/човека ...

Влезе ли електронното разрешително...хартията ще ползваш за друго...

Нашия председател има точно нокия с фенерче и като отива към града аз му пускам смс-и за паркиране от разтояние..

Правото на лов ще ни се отнеме...за нехуманно отношение към гръбначни

#7 Чавдар

Чавдар

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 6527 Мнения:
  • Име:Чавдар
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 01 юни 2025 - 01:51

smile.png Само едно нещо не мога да си обясня - защо трябва да връщаш екземпляра от бележката за прелетен в дружинката ?!

Като например тези талончета за групов лов не се връщат... Дето пак са хартиени...

Прелетната се плаща еднократно - за календарният месец.. 

Даваш парите и я получаваш.. Защо трябва да я връщаш...?!

Ако искаш за следващият месец - пак си плащаш...

#8 bodevb

bodevb

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 152 Мнения:
  • Име:Борис
  • Оръжие:Verney 20ga, Blaser R8 300 NM, 6.5x55,375HH, Ruger 10/22TD
  • МПС:Танка Руди 2
  • ГрадВарна

Публикувано 01 юни 2025 - 05:55

smile.png Само едно нещо не мога да си обясня - защо трябва да връщаш екземпляра от бележката за прелетен в дружинката ?!
Като например тези талончета за групов лов не се връщат... Дето пак са хартиени...
Прелетната се плаща еднократно - за календарният месец..
Даваш парите и я получаваш.. Защо трябва да я връщаш...?!
Ако искаш за следващият месец - пак си плащаш...

За да отчетеш отстрела...
  • Todir и djumaliev харесват това

#9 Todir

Todir

Начинаещ

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1110 Мнения:
  • ГрадСофия

Публикувано 03 юни 2025 - 02:41

Миналия месец на събранието на сдружението един човек от Лесо техническия университет точно това каза. Прави се за бързо отчитане на отстрела. Основно прелетиния им е цел - гурга и пъдпъдък. Идва от ЕС цялата работа.

Аз като го слушах си мислех дали няма да е като самозастрелване цялата работа - ако не отчитате пъдпъдък и гурга значи нямате и няма да ви се дават бележки. И това ще се знае почти в реално време. Това от своя страна отново ще изкриви всичко защото има няма хората ще пишат максимални норми.

• Skitnik и choko харесват това

#10 avdjiev71

avdjiev71

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 131 Мнения:

Публикувано 03 юни 2025 - 07:50

Миналия месец на събранието на сдружението един човек от Лесо техническия университет точно това каза. Прави се за бързо отчитане на отстрела. Основно прелетиния им е цел - гурга и пъдпъдък. Идва от ЕС цялата работа.

Аз като го слушах си мислех дали няма да е като самозастрелване цялата работа - ако не отчитате пъдпъдък и гурга значи нямате и няма да ви се дават бележки. И това ще се знае почти в реално време. Това от своя страна отново ще изкриви всичко защото има няма хората ще пишат максимални норми.

Пиши в бележката максимума отстрел за деня и т.н.

Пишете повече дивеч и няма проблем.

#11 elwix

elwix

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 3460 Мнения:

Публикувано 03 юни 2025 - 09:10

Пиши в бележката максимума отстрел за деня и т.н.

Пишете повече дивеч и няма проблем.

Колега, какво да изкоментирам на подобни предложения и изказвания на колеги. sad.png Това мнение спрямо лова се проектира върху всеки аспект на живота на даден човек според мен.

Да излъжеш системата е равносилно да излъжеш теб самия косвено. Какво ще постигнеш с това да лъжеш???

Да си осигуриш отстрел на нещо което нямаш достатъчно и малкото останали бройки да ги вземеш. Ами утре твоите деца или ти какво ще ловуваш или ще обвиняваш другите, че те са виновни?

Всички с такова мислене са виновни. Не те прави по добър от бракониерите в намаляването на популациите. 

Да лъжеш системата и после да очакваш нещо разумно от нея е като да вярваш в чудеса.

Иначе лесно се намират опрадвания за личната съвест на такива ловци. Винаги съм се възхищавал на оправданията им като ги питаш. Добре де що направи това и това? Гладен, жаден ли си? Като примери които са ми топ в оправданието на такива ловци. "Ако не го застрелям, другите ще го направят. Какво значение има", до друото ми любимо обяснение което буди възхищение от тяхната "логика". "Ми, то преди колкото повече биехме толкова повече имаше." и т.н ... smile.png

За мен, живей си живота, като се придържаш към морала и нормите на обществото. Може само да ти спечели уважение и да те направи стойностен човек.

Този пост е редактиран от elwix: 03 юни 2025 - 09:16

• Жоро Данаилов, troicho1, danny_nikolov и още 1 харесват това

#12 damian1

damian1

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4905 Мнения:
  • Оръжие:ЧЗ 9х19,Иж 12 кал.,Иж 16 кал. Браунинг 16 кал.,Бенели 9,3х62 ,Щаер ССГ-04 , 300WM
  • ГрадСофия

Публикувано 04 юни 2025 - 04:29

Колега, какво да изкоментирам на подобни предложения и изказвания на колеги. sad.png Това мнение спрямо лова се проектира върху всеки аспект на живота на даден човек според мен.

Да излъжеш системата е равносилно да излъжеш теб самия косвено. Какво ще постигнеш с това да лъжеш???

Да си осигуриш отстрел на нещо което нямаш достатъчно и малкото останали бройки да ги вземеш. Ами утре твоите деца или ти какво ще ловуваш или ще обвиняваш другите, че те са виновни?

Всички с такова мислене са виновни. Не те прави по добър от бракониерите в намаляването на популациите. 

Да лъжеш системата и после да очакваш нещо разумно от нея е като да вярваш в чудеса.

Иначе лесно се намират опрадвания за личната съвест на такива ловци. Винаги съм се възхищавал на оправданията им като ги питаш. Добре де що направи това и това? Гладен, жаден ли си? Като примери които са ми топ в оправданието на такива ловци. "Ако не го застрелям, другите ще го направят. Какво значение има", до друото ми любимо обяснение което буди възхищение от тяхната "логика". "Ми, то преди колкото повече биехме толкова повече имаше." и т.н ... smile.png

За мен, живей си живота, като се придържаш към морала и нормите на обществото. Може само да ти спечели уважение и да те направи стойностен човек.

Значи щом е система - не трябва да се лъже - добре, с това сме съгласни всички smile.png  ...ама има и малко по друг поглед върху нещата ...Примерно на мен ми излизат 15 пъдпъдъка , но съм лош стрелец , отстрелвам само два броя , вписвам ги само два броя   ....и ако системата си прави извод за популацията ,по броя на отстреляните  , ще я излъжа много яко така biggrin.png  , мани ми ще прецакам и колегите , ако на база такива данни се решават квотите за отстрел ......защото друг на мое място  ще ги удари всичките и ще даде на системата данни за 15 броя smile.png .Т.е.   колегата avdjiev71 е прав до някъде ...трябва на системата да и се дават ....обмислени данни biggrin.png ...

Този пост е редактиран от damian1: 04 юни 2025 - 04:30

• Skitnik харесва това

#13 bodevb

bodevb

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 152 Мнения:
  • Име:Борис
  • Оръжие:Verney 20ga, Blaser R8 300 NM, 6.5x55,375HH, Ruger 10/22TD
  • МПС:Танка Руди 2
  • ГрадВарна

Публикувано 04 юни 2025 - 04:47

Значи щом е система - не трябва да се лъже - добре, с това сме съгласни всички smile.png ...ама има и малко по друг поглед върху нещата ...Примерно на мен ми излизат 15 пъдпъдъка , но съм лош стрелец , отстрелвам само два броя , вписвам ги само два броя ....и ако системата си прави извод за популацията ,по броя на отстреляните , ще я излъжа много яко така biggrin.png , мани ми ще прецакам и колегите , ако на база такива данни се решават квотите за отстрел ......защото друг на мое място ще ги удари всичките и ще даде на системата данни за 15 броя smile.png .Т.е. колегата avdjiev71 е прав до някъде ...трябва на системата да и се дават ....обмислени данни biggrin.png ...

Тук въпроса е не какви данни даваш или не даваш, а формата в която ги даваш. И в момента си пишеш отстрела в хартиената бележка.

#14 avdjiev71

avdjiev71

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 131 Мнения:

Публикувано 04 юни 2025 - 05:54

Вземат статистиката от отстрела за сезона и тогава налагат санкции.

Това ми го каза човек от ловните среди.

Примера е гургулицата.

• damian1 харесва това

#15 snuri

snuri

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 782 Мнения:

Публикувано 04 юни 2025 - 08:54

Вземат статистиката от отстрела за сезона и тогава налагат санкции.

Това ми го каза човек от ловните среди.

Примера е гургулицата.

друг пример....дивата котка!

съвета ми към колегите е да си пишат максимума в бележката за всеки един дивеч!

• avdjiev71 харесва това

#16 damian1

damian1

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4905 Мнения:
  • ГрадСофия

Публикувано 04 юни 2025 - 09:16

Тук въпроса е не какви данни даваш или не даваш, а формата в която ги даваш. И в момента си пишеш отстрела в хартиената бележка.

Да , темата е за електронно разрешително . Но  поста на колегата , който коментирах,  е за какви данни попълваме като отстрел .

Не става въпрос дали ги подаваме електронно или на хартиен носител .

Този пост е редактиран от damian1: 04 юни 2025 - 09:16

• avdjiev71 харесва това

#17 XuMePa

XuMePa

Начо Фен

• Администратор
  • 1784 Мнения:
  • Име:Юлчо
  • Оръжие:Невероятен Шака Зуло Танц в 16/56ти, ИЖ 16/70, MP153 12/76, Browning Long Track 30-06, SigSauer 9х19
  • Куче:Тъщата
  • МПС:АТВ, бели маратонки и туристическа щека
  • ГрадСеверозападен

Публикувано 05 юни 2025 - 05:53

Системата концептуално е на ниво от 1900-та година. Както впрочем почти всички държавни организации.

• Skitnik, ЛЮБИТЕЛ и Todir харесват това

#18 Todir

Todir

Начинаещ

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1110 Мнения:
  • ГрадСофия

Публикувано 05 юни 2025 - 11:10

Не една система сме преевали, та на тая ли няма да й го турим? lol.gif