Към съдържанието

Снимка

Как се Бракува оръжие ?

• Моля, влезте за да отговорите
20 отговора на тази тема

#1 jovani62

jovani62

dounshifter

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 7688 Мнения:

Публикувано 13 февруари 2025 - 04:31

Някой правил ли го е ?....Варианта *обезопасяване* също не ме интересува !

Принципно , "основни части" в едно оръжие са тези върху които е нанесен серийния номер, 

- тоест цев и ресивер (затвор) .

Ясно че *унищожението* ще трябва да го направи оторизирано лице с някакъв протокол и после отпадъчното жилязо да се тръсне на косажийте...

.... Та...?...

#2 damian1

damian1

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4914 Мнения:
  • Име:damian
  • Оръжие:ЧЗ 9х19,Иж 12 кал.,Иж 16 кал. Браунинг 16 кал.,Бенели 9,3х62 ,Щаер ССГ-04 , 300WM
  • Куче:ягдтериер
  • МПС:УАЗ 452
  • ГрадСофия

Публикувано 13 февруари 2025 - 06:12

Някой правил ли го е ?....Варианта *обезопасяване* също не ме интересува !

Принципно , "основни части" в едно оръжие са тези върху които е нанесен серийния номер, 

- тоест цев и ресивер (затвор) .

Ясно че *унищожението* ще трябва да го направи оторизирано лице с някакъв протокол и после отпадъчното жилязо да се тръсне на косажийте...

.... Та...?...

Дигаш навеската докъм шепа smile.png  , .....става е като тази , ....носиш в КОС ....и те ти казват какво трябва да направиш  smile.png  256605.gif

Прикачен файл  спукана цев-1.png   687,09K   3 Брой сваляния

Този пост е редактиран от damian1: 13 февруари 2025 - 06:13

• Христо Христев и ЛЮБИТЕЛ харесват това

#3 ЛЮБИТЕЛ

ЛЮБИТЕЛ

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1383 Мнения:
  • Име:Георги
  • Оръжие:нарезно и гладкоцевно
  • Куче:бретон
  • ГрадРусе

Публикувано 13 февруари 2025 - 08:26

Дигаш навеската докъм шепа smile.png  , .....става е като тази , ....носиш в КОС ....и те ти казват какво трябва да направиш  smile.png  256605.gif

attachicon.gif спукана цев-1.png

Що да аби барутя?laugh.png Да натисне масуря у по гъста кал , къде четри- пет пръста и с някой стандартен фишек дет не му се свиди ииии е готов biggrin.png256605.gif

• the_hunter_84 и damian1 харесват това

#4 jovani62

jovani62

dounshifter

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 7688 Мнения:

Публикувано 13 февруари 2025 - 09:00

...Оценявам майтапите , но темата не съм я пуснал за бъзик...biggrin.png ..... иначе щеше да е в секция

....Смях...lol.gif

• ЛЮБИТЕЛ и damian1 харесват това

#5 jovani62

jovani62

dounshifter

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 7688 Мнения:

Публикувано 13 февруари 2025 - 09:22

В оръжията има много компоненти , които са годни за повторна употреба, и които са извън разрешителните режими.

1, Приклади (+полуложи) 

2, УСМ

3,*пълнители (магазини)

4. механични мерни прибори

....и тн.,,,,,wink.png

#6 Чавдар

Чавдар

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 6560 Мнения:
  • Име:Чавдар
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 13 февруари 2025 - 11:39

В оръжията има много компоненти , които са годни за повторна употреба, и които са извън разрешителните режими.

1, Приклади (+полуложи) 

2, УСМ

3,*пълнители (магазини)

4. механични мерни прибори

....и тн.,,,,,wink.png

Точно така...

Аз имам подобен проблем и според моето проучване - всеки КОС си има някакви изисквания..

Най - добре да се разговаря конкретно... 

Щото всяко изделие си има стойност...

Да речем - че бракуваш една пушка...

Но там има оригинални игли, пружини, приклади и ложи с добра стойност..

Това - що да се бракува - като има вторичен пазар..

Че аз имам една - ореховият и приклад струва бая пари...

Да не говорим за ежектори, механизми и т.н. Те си струват и има търсене...

Всъщност - какво е оръжието - цев и цевна кутия..

Като ги бракуваш и унищожиш - желязото не може да стреля..

Но другите механизми са си твоя собственост и си струват пари.. Понякога, при уникални пушки - много..

Я, намери пружини за "Пипер Баярд" или "Меркел"..

Този пост е редактиран от Чавдар: 14 февруари 2025 - 07:38

#7 Todir

Todir

Начинаещ

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1114 Мнения:
  • Име:Тодор
  • МПС:ФорТ МавериГ
  • ГрадСофия

Публикувано 14 февруари 2025 - 10:17

За обесопасяване в София се носи направо при оръжейника на МВР е тука https://www.google.c...4742,495m/data=!3m1!1e3!4m6!3m5!1s0x40aa90066ab2d63f:0x7d3e9a229789ad46!8m2!3d42.7198945!4d23.2923484!16s%2Fg%2F11hb2tzvpc?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDIxMS4wIKXMDSoJLDEwMjExNDUzSAFQAw%3D%3D Фирмата им се води БМВ мисля и имат магазин на Мария Луиза и Козлодуй дето продават такива обезопасени. Вероятно точно бракувани са. Той го обезопасява и дава протокол. Мисля, че за бракуване е същото. Кос нямат изисквания извън това да получат протокол, не се занимават с железата, не ги гледат и въобще и не им пука какво става с тях после. Даваш протокол а желязото може и на вторични след това. Протокола си го пазиш да не те търсят ако омотат документите, самото "оръжие" не се води никъде повече. Какво може да се вземе от пушкалото преди да се нареже питай оръжейника. Преди години за обезопасяване на една дърта пушка платих около 100лв.

#8 jovani62

jovani62

dounshifter

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 7688 Мнения:

Публикувано 14 февруари 2025 - 10:33

В момента *обезопасяването* е към 150 лв. Но това все пак изисква някаква работа от страна на оръжейника.

Аз мога и сам да го нарежа пушкалото.... имам флекс на батерия.

#9 Чавдар

Чавдар

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 6560 Мнения:
  • Име:Чавдар
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 14 февруари 2025 - 11:22

В момента *обезопасяването* е към 150 лв. Но това все пак изисква някаква работа от страна на оръжейника.

Аз мога и сам да го нарежа пушкалото.... имам флекс на батерия.

Ами за това говорим...

Пробий 10 дупки на цевта и затвора и - това е ?! Ходи после гърми с нея !!

И я предай на косаджията...

Протокол, държавна такса и - край !! 

Що трябва да минаваш през търговски фирми, за бракуване ?! Така може, ама дай 150 кинта...

И вместо държавата да взема някой лев - пак опираме до лобизма...

Този пост е редактиран от Чавдар: 14 февруари 2025 - 11:28

#10 damian1

damian1

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4914 Мнения:
  • Оръжие:ЧЗ 9х19,Иж 12 кал.,Иж 16 кал. Браунинг 16 кал.,Бенели 9,3х62 ,Щаер ССГ-04 , 300WM
  • ГрадСофия

Публикувано 15 февруари 2025 - 01:01

В ЗОБВВПИ има две понятия ....бракуване и утилизация на огнестрелно оръжие. И двете са в правомощията на оторизирани и лицензирани лица .

За Иван най-лесното е да звънне на Шамана , например ,...или в КОС ,...ако няма телефона на Балджиев ще му го дам.... и да се разберат какво ще се прави . Другите варианти...да пробива сам дупки , да реже , цепи и вулканизира  biggrin.png ....се доближават много до първоначалното ми предложение biggrin.png

Този пост е редактиран от damian1: 15 февруари 2025 - 01:09

#11 jovani62

jovani62

dounshifter

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 7688 Мнения:

Публикувано 15 февруари 2025 - 01:28

В ЗОБВВПИ има две понятия ....бракуване и утилизация на огнестрелно оръжие. И двете са в правомощията на оторизирани и лицензирани лица .

За Иван най-лесното е да звънне на Шамана , например ,...или в КОС ,...ако няма телефона на Балджиев ще му го дам.... и да се разберат какво ще се прави . Другите варианти...да пробива сам дупки , да реже , цепи и вулканизира  biggrin.png ....се доближават много до първоначалното ми предложение biggrin.png

Познавам всички изброени от теб неща....wink.png ..... но има и бели петна 

А  първоначалното ти предложение - в стил *разбивачи на митове*laugh.png шепи взривове и пр...е пълен ташак с публиката....wink.png

-------------------------------------------------------------

И понеже не обичам недомлъвки и бла бла - кажи може ли едно ненужно вече оръжие да бъде отрегистрирано БЕЗ ! да се плащат ! грешни пари за НИЩО ?...smile.png

Този пост е редактиран от jovani62: 15 февруари 2025 - 01:29

#12 damian1

damian1

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4914 Мнения:
  • ГрадСофия

Публикувано 15 февруари 2025 - 02:00

Познавам всички изброени от теб неща.... ..... но има и бели петна 

А  първоначалното ти предложение - в стил *разбивачи на митове*laugh.png шепи взривове и пр...е пълен ташак с публиката....

-------------------------------------------------------------

И понеже не обичам недомлъвки и бла бла - кажи може ли едно ненужно вече оръжие да бъде отрегистрирано БЕЗ ! да се плащат ! грешни пари за НИЩО ?...

Не знам дали може без пари . 

Защото ако ще се бракува поради някаква повреда в него , ще трябва протокол , в който лицензирано лице да каже ..." Да ,много е недъгаво , трябва да се бракува " ...та ако ще ти да си си го нарязал преди това с флекса през 2 сантиметра или да си увил цевта на зъл възел smile.png

Ако ще е утилизация ...пак същото , ....само дето трябва лицензирано лице  да го разглоби и утилизира определени части от него .

Но пък мога да ти кажа какво ми се случи  на мен smile.png .... имах един тек-16 кал. ....преди повече от 20 години ....и стана така , че полицията дойдоха , регистрираха кражба с взлом у нас и го отписаха този тек, преписката сигурно още си стои срещу неизвестен извършител ....пари не давах smile.png ,  ...ако не броим ремонта на бравата на входната врата и касата smile.png  ....та начини има различни ...мисли креативно smile.png

А ако мислиш , че и сега се шегувам , сигурно мога да изнамеря номера на преписката и от коя дата е smile.png  ...ама ще трява да почерпиш едно шише уиски ...в тинейджърска възраст smile.png ....по мой избор  biggrin.png 256605.gif

Този пост е редактиран от damian1: 15 февруари 2025 - 02:43

#13 kalidd

kalidd

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 897 Мнения:
  • Оръжие:няколко

Публикувано 15 февруари 2025 - 05:17

Занеси я в КОС за съхранение поради някаква причина и след 1г. няма да е твоя.........

• damian1 и todor_gps харесват това

#14 ДБД

ДБД

БАЙ ЧЕПИК

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5840 Мнения:
  • Име:Данаил
  • Оръжие:няколко
  • Куче:от 31.10.2013г. вече нямам !
  • МПС:Жабче, с фланци.
  • ГрадРусчуклийска околия .

Публикувано 15 февруари 2025 - 08:55

Не знам дали може без пари . 

Защото ако ще се бракува поради някаква повреда в него , ще трябва протокол , в който лицензирано лице да каже ..." Да ,много е недъгаво , трябва да се бракува " ...та ако ще ти да си си го нарязал преди това с флекса през 2 сантиметра или да си увил цевта на зъл възел smile.png

Ако ще е утилизация ...пак същото , ....само дето трябва лицензирано лице  да го разглоби и утилизира определени части от него .

Но пък мога да ти кажа какво ми се случи  на мен smile.png .... имах един тек-16 кал. ....преди повече от 20 години ....и стана така , че полицията дойдоха , регистрираха кражба с взлом у нас и го отписаха този тек, преписката сигурно още си стои срещу неизвестен извършител ....пари не давах smile.png ,  ...ако не броим ремонта на бравата на входната врата и касата smile.png  ....та начини има различни ...мисли креативно smile.png

А ако мислиш , че и сега се шегувам , сигурно мога да изнамеря номера на преписката и от коя дата е smile.png  ...ама ще трява да почерпиш едно шише уиски ...в тинейджърска възраст smile.png ....по мой избор  biggrin.png 256605.gif

Прекратена е по давност ... , мисля ! 

Пък по темата, най добре е да се пита в КОС по отчет . Иначе един протокол за негодност, нефункционалност демек, би трябвало да свърши работа ... 

Този пост е редактиран от ДБД: 16 февруари 2025 - 05:56

• Чавдар и damian1 харесват това

#15 jovani62

jovani62

dounshifter

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 7688 Мнения:

Публикувано 20 февруари 2025 - 05:54

Занеси я в КОС за съхранение поради някаква причина и след 1г. няма да е твоя.........

damian1 харесва това

Не четете условията на Задачата...wink.png ..... - целта е НИЩО ! да не се подарява на държавата и съответно да няма И  фъндък за мвр-хрантутниците...wink.png

#16 damian1

damian1

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4914 Мнения:
  • ГрадСофия

Публикувано 23 февруари 2025 - 02:29

Не четете условията на Задачата...wink.png ..... - целта е НИЩО ! да не се подарява на държавата и съответно да няма И  фъндък за мвр-хрантутниците...wink.png

Е ти угодия нямаш smile.png  ... що варианти ти се предложиха , вкл. и безплатни smile.png . Явно си измислил нещо ,ама го пазиш за десерт smile.png  ....ще чакаме да видим що е то smile.png

#17 snuri

snuri

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 782 Мнения:

Публикувано 07 март 2025 - 05:31

занеси я в полето напълнии цевите с пръст сложи един фишек и опъни един канап за спусъка и раздуй/пръсни цевите..

#18 jovani62

jovani62

dounshifter

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 7688 Мнения:

Публикувано 07 март 2025 - 05:38

занеси я в полето напълнии цевите с пръст сложи един фишек и опъни един канап за спусъка и раздуй/пръсни цевите..

Искам да запазя здрави частите (освен цев и затворен блок) здрави.

Там приклад , полуложа , мерници, ключове, изхвъргачи ежектори , игли, чукчета , спусъци , пружини и пр.

За да може да се използват повторно. 

Моля да ми разясниш как да стане, - при метода който предлагаш ?

Този пост е редактиран от jovani62: 07 март 2025 - 05:41

#19 snuri

snuri

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 782 Мнения:

Публикувано 07 март 2025 - 06:45

ее ти си като зеленски....

остави само най необходимото за последен изтрел..ако напълниш цевта 20см с пръст ще се пръсне от там..едва ли ще им стане нещо на спусъка или иглата.Махай приклад/полуложа,екстракторите,мушката освен иглата и спусъка..

#20 jovani62

jovani62

dounshifter

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 7688 Мнения:

Публикувано 07 март 2025 - 08:02

Тия дали още бачкат... B)

Прикачен файл  f3055f70a23665b6854ab2da8e5d834a.jpg   41,75K   1 Брой сваляния

Зема да ги викна да свършат работа .... без пари , щот нали тва им е работа ,,,да показват..

• Skitnik и kalidd харесват това

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!