Към съдържанието

Снимка
- - - - -

Промени в закона за оръжията

• Моля, влезте за да отговорите
49 отговора на тази тема

#1 PESHOPESHOV

PESHOPESHOV

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 359 Мнения:
  • Оръжие:(Tikka t3 30-06)(SLR 95 7.62х39) (Brno 2 22lr) (Иж 18 12/70)(Иж 12 12/70) (Иж 54 1962г. 12/70)
  • Куче:Руско гонче
  • МПС:ForD Maverick 2.7 TDI
  • ГрадПловдив, Стрелча

Публикувано 22 декември 2023 - 07:13

Текстовете още не са крайно приети, но най-вероятно ще бъдат приети в началото на следващата година. Някои текстове са положителни за нас, а други са по-скоро с неясно влияние все още.
Основни две промени по първи впечатления, са ,че оръжието за самоотбрана веднъж издадено няма да има нужда да доказваме на всеки 5г, че не е отпаднала необходимостта , увеличава се броя разрешени боеприпаси и барут за притежаване от всички категории оръжия и вече няма да се налага специално разрешително за придобиване на патрони за оръжие за самоотбрана.
https://www.parliame...bills/ID/165241
  • ДБД, Bat Geca Loveca, Herzblock и 2 други харесват това

#2 Чавдар

Чавдар

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 6294 Мнения:
  • Име:Чавдар
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 22 декември 2023 - 12:19

Нещо чух, че имало от миналата година някакви промени в реда за обезопасяване на старо оръжие.. Такова - за стената..

Говоря за бракуване на желязо, което е регистрирано и лично ти се води..

Ставала процедурата по - сложна...

Някой има ли информация ?!

Този пост е редактиран от Чавдар: 22 декември 2023 - 12:23

#3 snuri

snuri

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 757 Мнения:

Публикувано 22 декември 2023 - 12:54

Нещо чух, че имало от миналата година някакви промени в реда за обезопасяване на старо оръжие.. Такова - за стената..

Говоря за бракуване на желязо, което е регистрирано и лично ти се води..

Ставала процедурата по - сложна...

Някой има ли информация ?!

Колега миналата година си го остави в КОС с много псувни излизало му по-евтино.Някъде четах че закона бил изменен,но нямало правилник кое как и оръжейниците незнаели какво се иска от тях.

Иначе законите така се правят че дане може да се спазват...за да има корупция

• Чавдар харесва това

#4 Чавдар

Чавдар

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 6294 Мнения:
  • Име:Чавдар
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 22 декември 2023 - 01:24

Колега миналата година си го остави в КОС с много псувни излизало му по-евтино.Някъде четах че закона бил изменен,но нямало правилник кое как и оръжейниците незнаели какво се иска от тях.

Иначе законите така се правят че дане може да се спазват...за да има корупция

:) Ми тъй, де !!

КОС - аджиите са видни титани на мисълта...

Преди години поради причина бях освободен от държавна такса за разрешително..

Отивам Районното и ме питат, къде ми е платежното ?!

Аз им казвам, че съм освободен... И съм опитен юрист, дето умее да чете законо..

Показвам им законът - където пише, че от държавна такса са освободени бременните, инвалидите и други...

И полиционерът чете...

Ама чете, чете и ми казва - бе  след бременните има запетайка, която изключва следващото.. Та ходи си плати таксата, че ще видиш разрешително на Кукув ден !!

Както е казъл един мислител - монопол значи произвол !!  :256605:

Този пост е редактиран от Чавдар: 22 декември 2023 - 01:35

#5 snuri

snuri

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 757 Мнения:

Публикувано 22 декември 2023 - 01:51

:) Ми тъй, де !!

КОС - аджиите са видни титани на мисълта...

Преди години поради причина бях освободен от държавна такса за разрешително..

Отивам Районното и ме питат, къде ми е платежното ?!

Аз им казвам, че съм освободен... И съм опитен юрист, дето умее да чете законо..

Показвам им законът - където пише, че от държавна такса са освободени бременните, инвалидите и други...

И полиционерът чете...

Ама чете, чете и ми казва - бе  след бременните има запетайка, която изключва следващото.. Та ходи си плати таксата, че ще видиш разрешително на Кукув ден !!

Както е казъл един мислител - монопол значи произвол !! 

не съм съгласен..това е до човека..

първия ми косаджия пичка от класа.Направи ми големи услуги

За втория нищо добро немога да кажа още от вратата дори и бренекето не си струва..

Сегашния ми косаджия като първия,когато и да му звънна винаги е на разположение.

Повечето държавни служители на пост не с а за там..политически или роднински връзки са наети

П.П

Ако някой колега е наясно със закона,да сподели как може да се процедира с гъбарите и моторджиите

Този пост е редактиран от snuri: 22 декември 2023 - 01:53

#6 kalidd

kalidd

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 889 Мнения:
  • Оръжие:няколко

Публикувано 22 декември 2023 - 05:15

Ако някой колега е наясно със закона,да сподели как може да се процедира с гъбарите и моторджиите

Ами как , един флакон пяна и по всички фуги на врати и капаци . Повече няма да дойде и се разчува бързо  :lol2:  :lol2:

• ДБД, Щирлиц и varnahunt харесват това

#7 2cv

2cv

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 376 Мнения:
  • Оръжие:zkm 452-2e .22lr lux, maverick 88, sako85 varmint .308Win

Публикувано 22 декември 2023 - 08:28

То всичко хубаво, но ако случайно го видя тоя с флакона да ми слага пяна по колата, един от нас ще остане с тежки телесни повреди, няма значение дали ще съм аз или той. Никога не съм ходил в чужд ловен район след откриването на свинския лов, но до края на септември си обикалям по горите редовно, ако при нас няма гъби. Съответно ако гъбарите са читави(при нас има двама такива) те предварително се съгласуват с нас къде ще гоним, и нямаме ядове с тях. Щото гората не ни е бащиния - тя е за всички, но понякога трябва и малко акъл, за да няма недоразумения...

• ДБД, kalidd, Пенчо и още 1 харесват това

#8 Todir

Todir

Начинаещ

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1099 Мнения:
  • Име:Тодор
  • МПС:ФорТ МавериГ
  • ГрадСофия

Публикувано 22 декември 2023 - 09:31

Абе не знам ама колегите 2 пъти хващат гъбари да отмъкват камерите...

#9 2cv

2cv

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 376 Мнения:

Публикувано 22 декември 2023 - 09:49

Коги фанеш некой айдук на местопутеоблизанието си требе превъзпитаване...lol.gif

• Skitnik харесва това

#10 kalidd

kalidd

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 889 Мнения:
  • Оръжие:няколко

Публикувано 22 декември 2023 - 10:05

То всичко хубаво, но ако случайно го видя тоя с флакона да ми слага пяна по колата, един от нас ще остане с тежки телесни повреди, няма значение дали ще съм аз или той. Никога не съм ходил в чужд ловен район след откриването на свинския лов, но до края на септември си обикалям по горите редовно, ако при нас няма гъби. Съответно ако гъбарите са читави(при нас има двама такива) те предварително се съгласуват с нас къде ще гоним, и нямаме ядове с тях. Щото гората не ни е бащиния - тя е за всички, но понякога трябва и малко акъл, за да няма недоразумения...

Явно незнаеш кои са заслужилите гъбари . работят с такива инструменти гората е изорана. От понеделник до петък оран  + 3-5 коли минимум с по 2 кучета .............

9441868382238.jpg

Наслука !

#11 kcv

kcv

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 155 Мнения:

Публикувано 22 декември 2023 - 11:34

То за това преди извествно време едни се пре-топлиха с газова печка в колата, май.

#12 ivailovcho

ivailovcho

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 107 Мнения:
  • Име:Ивайло Желязков
  • Оръжие:Мазалат, Armsam A612, CZ 455 varmint synthetic. 22lr

Публикувано 01 септември 2024 - 09:05

Въпрос към по-запознатите! Казусът е следния - подновявам си разрешителното и се заговорихме с нашия кос-аджия за супресори и ми сподели, че след направените промени в закона само фирмата производител на карабината или на супресора може да прави резба на карабина закупена и регистрирана без такава, оръжейните ателиета не може ли. Четох го тоя закон ама нещо не видях такова нещо. Някой който е по-наясно нека сподели. Благодаря предварително!

Този пост е редактиран от ivailovcho: 01 септември 2024 - 09:07

#13 Пенчо

Пенчо

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1190 Мнения:

Публикувано 01 септември 2024 - 09:22

Въпрос към по-запознатите! Казусът е следния - подновявам си разрешителното и се заговорихме с нашия кос-аджия за супресори и ми сподели, че след направените промени в закона само фирмата производител на карабината или на супресора може да прави резба на карабина закупена и регистрирана без такава, оръжейните ателиета не може ли. Четох го тоя закон ама нещо не видях такова нещо. Някой който е по-наясно нека сподели. Благодаря предварително!

КОС със КОС не си приличат. Решенията се вземат от началника, това е. Аз примерно, имам отказ за патрони за КНО в повечето магазини на територията на други РПУ. В нашето няма проблем, но пък не се намира моя калибър.

#14 snuri

snuri

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 757 Мнения:

Публикувано 01 септември 2024 - 10:05

Имаше такъв казус преди време,ако оръжието няма фабрична резба не позволяват..в закона си го има.Нещо за ремонт и модификация на конструкцията на ЛО беше

#15 2cv

2cv

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 376 Мнения:

Публикувано 02 септември 2024 - 02:52

Такова нещо ако го има действително в закона, може да се случи само и единствено в Булгаристан. Ако няма резба, не виждам как навиването на такава може да се води промяна в конструкцията на оръжието. Ми то премахването на механичните мерници по тая логика също трябва да е забранено!!! Луда работа...

• Skitnik, elwix и aladin харесват това

#16 kavakov

kavakov

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 155 Мнения:

Публикувано 02 септември 2024 - 04:43

Имаше такъв казус преди време,ако оръжието няма фабрична резба не позволяват..в закона си го има.Нещо за ремонт и модификация на конструкцията на ЛО беше

Абсурдно ми звучи чак да не позволяватbiggrin.png

По-скоро е забранено,ако не си лицензиран оръжейник да си баеш сам по оръжието!

Че от гаражно правени резбици бая цеви и супресори дадоха фираlol.gif

А и към днешна дата не съм видял разрешително,в което да е описано има ли цевта резба или няма.Както и дължина на същата!Пишат сериен номер и калибър!Другото до позволеното от закона е въпрос на развита фантазияbiggrin.png

#17 Щирлиц

Щирлиц

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 1005 Мнения:
  • Име:Николай Иванов
  • Оръжие:Tikka (308 & 223 & 243 & 22 LR) ИЖ-54 , Winchester SX2
  • Куче:Ваймаранер
  • МПС:TLC
  • Градградът на липите

Публикувано 02 септември 2024 - 05:02

Спи , спи кокошко , нани , нани , пиленце ! Али , бали на хора дето не са на ясно . В такъв случай веднага се пита - къде го пише , член , параграф и т.н. 

• ivailovcho харесва това

#18 snuri

snuri

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 757 Мнения:

Публикувано 02 септември 2024 - 07:31

Абсурдно ми звучи чак да не позволяватbiggrin.png

По-скоро е забранено,ако не си лицензиран оръжейник да си баеш сам по оръжието!

Че от гаражно правени резбици бая цеви и супресори дадоха фираlol.gif

А и към днешна дата не съм видял разрешително,в което да е описано има ли цевта резба или няма.Както и дължина на същата!Пишат сериен номер и калибър!Другото до позволеното от закона е въпрос на развита фантазияbiggrin.png

да не попадаш на такъв косаджия само...

#19 kavakov

kavakov

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 155 Мнения:

Публикувано 02 септември 2024 - 08:02

да не попадаш на такъв косаджия само...

Косаджиите в болшинството си са читави хора,защото служебно им се налага да общуват с други читавиbiggrin.png

Ама и да не са,не са над закона,който е достатъчно категоричен,какво може и какво не!

Доста пъти за явни двусмислици в закона си затварят очите,но ако ги раздразниш започват по буква и точка да работят,а това не е в полза на гражданинаlol.gif

• ДБД, jovani62, the_hunter_84 и още 1 харесват това

#20 jovani62

jovani62

dounshifter

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 7521 Мнения:

Публикувано 02 септември 2024 - 08:11

Косаджиите в болшинството си са читави хора,защото служебно им се налага да общуват с други читавиbiggrin.png

Ама и да не са,не са над закона,който е достатъчно категоричен,какво може и какво не!

Доста пъти за явни двусмислици в закона си затварят очите,но ако ги раздразниш започват по буква и точка да работят,а това не е в полза на гражданинаlol.gif

Аз ако съм косажия ще правя живота тъжен (в рамките на закона) на тия които си слагат заглушители по цевите.

Или ако сэм *горски* - на тия *спортисти* с Термите...ph34r.png

...........ама не съм , което е добре и за двете страни...lol.gif

• DrOhboli и kavakov харесват това

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!