Промени в закона за оръжията
Публикувано 22 декември 2023 - 07:13
Основни две промени по първи впечатления, са ,че оръжието за самоотбрана веднъж издадено няма да има нужда да доказваме на всеки 5г, че не е отпаднала необходимостта , увеличава се броя разрешени боеприпаси и барут за притежаване от всички категории оръжия и вече няма да се налага специално разрешително за придобиване на патрони за оръжие за самоотбрана.
https://www.parliame...bills/ID/165241
- ДБД, Bat Geca Loveca, Herzblock и 2 други харесват това
Публикувано 22 декември 2023 - 12:19
Нещо чух, че имало от миналата година някакви промени в реда за обезопасяване на старо оръжие.. Такова - за стената..
Говоря за бракуване на желязо, което е регистрирано и лично ти се води..
Ставала процедурата по - сложна...
Някой има ли информация ?!
Този пост е редактиран от Чавдар: 22 декември 2023 - 12:23
Публикувано 22 декември 2023 - 12:54
Нещо чух, че имало от миналата година някакви промени в реда за обезопасяване на старо оръжие.. Такова - за стената..
Говоря за бракуване на желязо, което е регистрирано и лично ти се води..
Ставала процедурата по - сложна...
Някой има ли информация ?!
Колега миналата година си го остави в КОС с много псувни излизало му по-евтино.Някъде четах че закона бил изменен,но нямало правилник кое как и оръжейниците незнаели какво се иска от тях.
Иначе законите така се правят че дане може да се спазват...за да има корупция
- Чавдар харесва това
Публикувано 22 декември 2023 - 01:24
Колега миналата година си го остави в КОС с много псувни излизало му по-евтино.Някъде четах че закона бил изменен,но нямало правилник кое как и оръжейниците незнаели какво се иска от тях.
Иначе законите така се правят че дане може да се спазват...за да има корупция
Ми тъй, де !!
КОС - аджиите са видни титани на мисълта...
Преди години поради причина бях освободен от държавна такса за разрешително..
Отивам Районното и ме питат, къде ми е платежното ?!
Аз им казвам, че съм освободен... И съм опитен юрист, дето умее да чете законо..
Показвам им законът - където пише, че от държавна такса са освободени бременните, инвалидите и други...
И полиционерът чете...
Ама чете, чете и ми казва - бе след бременните има запетайка, която изключва следващото.. Та ходи си плати таксата, че ще видиш разрешително на Кукув ден !!
Както е казъл един мислител - монопол значи произвол !!
Този пост е редактиран от Чавдар: 22 декември 2023 - 01:35
Публикувано 22 декември 2023 - 01:51
Ми тъй, де !!
КОС - аджиите са видни титани на мисълта...
Преди години поради причина бях освободен от държавна такса за разрешително..
Отивам Районното и ме питат, къде ми е платежното ?!
Аз им казвам, че съм освободен... И съм опитен юрист, дето умее да чете законо..
Показвам им законът - където пише, че от държавна такса са освободени бременните, инвалидите и други...
И полиционерът чете...
Ама чете, чете и ми казва - бе след бременните има запетайка, която изключва следващото.. Та ходи си плати таксата, че ще видиш разрешително на Кукув ден !!
Както е казъл един мислител - монопол значи произвол !!
не съм съгласен..това е до човека..
първия ми косаджия пичка от класа.Направи ми големи услуги
За втория нищо добро немога да кажа още от вратата дори и бренекето не си струва..
Сегашния ми косаджия като първия,когато и да му звънна винаги е на разположение.
Повечето държавни служители на пост не с а за там..политически или роднински връзки са наети
П.П
Ако някой колега е наясно със закона,да сподели как може да се процедира с гъбарите и моторджиите
Този пост е редактиран от snuri: 22 декември 2023 - 01:53
Публикувано 22 декември 2023 - 05:15
Ако някой колега е наясно със закона,да сподели как може да се процедира с гъбарите и моторджиите
Ами как , един флакон пяна и по всички фуги на врати и капаци . Повече няма да дойде и се разчува бързо
- ДБД, Щирлиц и varnahunt харесват това
Публикувано 22 декември 2023 - 08:28
То всичко хубаво, но ако случайно го видя тоя с флакона да ми слага пяна по колата, един от нас ще остане с тежки телесни повреди, няма значение дали ще съм аз или той. Никога не съм ходил в чужд ловен район след откриването на свинския лов, но до края на септември си обикалям по горите редовно, ако при нас няма гъби. Съответно ако гъбарите са читави(при нас има двама такива) те предварително се съгласуват с нас къде ще гоним, и нямаме ядове с тях. Щото гората не ни е бащиния - тя е за всички, но понякога трябва и малко акъл, за да няма недоразумения...
- ДБД, kalidd, Пенчо и още 1 харесват това
Публикувано 22 декември 2023 - 09:31
Публикувано 22 декември 2023 - 09:49
Коги фанеш некой айдук на местопутеоблизанието си требе превъзпитаване...
- Skitnik харесва това
Публикувано 22 декември 2023 - 10:05
То всичко хубаво, но ако случайно го видя тоя с флакона да ми слага пяна по колата, един от нас ще остане с тежки телесни повреди, няма значение дали ще съм аз или той. Никога не съм ходил в чужд ловен район след откриването на свинския лов, но до края на септември си обикалям по горите редовно, ако при нас няма гъби. Съответно ако гъбарите са читави(при нас има двама такива) те предварително се съгласуват с нас къде ще гоним, и нямаме ядове с тях. Щото гората не ни е бащиния - тя е за всички, но понякога трябва и малко акъл, за да няма недоразумения...
Явно незнаеш кои са заслужилите гъбари . работят с такива инструменти гората е изорана. От понеделник до петък оран + 3-5 коли минимум с по 2 кучета .............
Наслука !
Публикувано 22 декември 2023 - 11:34
То за това преди извествно време едни се пре-топлиха с газова печка в колата, май.
Публикувано 01 септември 2024 - 09:05
Този пост е редактиран от ivailovcho: 01 септември 2024 - 09:07
Публикувано 01 септември 2024 - 09:22
Въпрос към по-запознатите! Казусът е следния - подновявам си разрешителното и се заговорихме с нашия кос-аджия за супресори и ми сподели, че след направените промени в закона само фирмата производител на карабината или на супресора може да прави резба на карабина закупена и регистрирана без такава, оръжейните ателиета не може ли. Четох го тоя закон ама нещо не видях такова нещо. Някой който е по-наясно нека сподели. Благодаря предварително!
КОС със КОС не си приличат. Решенията се вземат от началника, това е. Аз примерно, имам отказ за патрони за КНО в повечето магазини на територията на други РПУ. В нашето няма проблем, но пък не се намира моя калибър.
Публикувано 01 септември 2024 - 10:05
Въпрос към по-запознатите! Казусът е следния - подновявам си разрешителното и се заговорихме с нашия кос-аджия за супресори и ми сподели, че след направените промени в закона само фирмата производител на карабината или на супресора може да прави резба на карабина закупена и регистрирана без такава, оръжейните ателиета не може ли. Четох го тоя закон ама нещо не видях такова нещо. Някой който е по-наясно нека сподели. Благодаря предварително!
Имаше такъв казус преди време,ако оръжието няма фабрична резба не позволяват..в закона си го има.Нещо за ремонт и модификация на конструкцията на ЛО беше
Публикувано 02 септември 2024 - 02:52
Такова нещо ако го има действително в закона, може да се случи само и единствено в Булгаристан. Ако няма резба, не виждам как навиването на такава може да се води промяна в конструкцията на оръжието. Ми то премахването на механичните мерници по тая логика също трябва да е забранено!!! Луда работа...
- Skitnik, elwix и aladin харесват това
Публикувано 02 септември 2024 - 04:43
Имаше такъв казус преди време,ако оръжието няма фабрична резба не позволяват..в закона си го има.Нещо за ремонт и модификация на конструкцията на ЛО беше
Абсурдно ми звучи чак да не позволяват
По-скоро е забранено,ако не си лицензиран оръжейник да си баеш сам по оръжието!
Че от гаражно правени резбици бая цеви и супресори дадоха фира
А и към днешна дата не съм видял разрешително,в което да е описано има ли цевта резба или няма.Както и дължина на същата!Пишат сериен номер и калибър!Другото до позволеното от закона е въпрос на развита фантазия
Публикувано 02 септември 2024 - 05:02
Спи , спи кокошко , нани , нани , пиленце ! Али , бали на хора дето не са на ясно . В такъв случай веднага се пита - къде го пише , член , параграф и т.н.
- ivailovcho харесва това
Публикувано 02 септември 2024 - 07:31
Абсурдно ми звучи чак да не позволяват
По-скоро е забранено,ако не си лицензиран оръжейник да си баеш сам по оръжието!
Че от гаражно правени резбици бая цеви и супресори дадоха фира
А и към днешна дата не съм видял разрешително,в което да е описано има ли цевта резба или няма.Както и дължина на същата!Пишат сериен номер и калибър!Другото до позволеното от закона е въпрос на развита фантазия
да не попадаш на такъв косаджия само...
Публикувано 02 септември 2024 - 08:02
да не попадаш на такъв косаджия само...
Косаджиите в болшинството си са читави хора,защото служебно им се налага да общуват с други читави
Ама и да не са,не са над закона,който е достатъчно категоричен,какво може и какво не!
Доста пъти за явни двусмислици в закона си затварят очите,но ако ги раздразниш започват по буква и точка да работят,а това не е в полза на гражданина
- ДБД, jovani62, the_hunter_84 и още 1 харесват това
Публикувано 02 септември 2024 - 08:11
Косаджиите в болшинството си са читави хора,защото служебно им се налага да общуват с други читави
Ама и да не са,не са над закона,който е достатъчно категоричен,какво може и какво не!
Доста пъти за явни двусмислици в закона си затварят очите,но ако ги раздразниш започват по буква и точка да работят,а това не е в полза на гражданина
Аз ако съм косажия ще правя живота тъжен (в рамките на закона) на тия които си слагат заглушители по цевите.
Или ако сэм *горски* - на тия *спортисти* с Термите...
...........ама не съм , което е добре и за двете страни...
- DrOhboli и kavakov харесват това
0 потребител(и) четат тази тема
0 потребители, 0 гости, 0 анонимни