Към съдържанието

Снимка

Намерен череп от елен. Как се процедира,?

• Моля, влезте за да отговорите
31 отговора на тази тема

#1 Sandukan

Sandukan

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 4 Мнения:

Публикувано 25 февруари 2023 - 08:14

Какво се прави при намирането на череп в гората за да ми е издрядно всичко.И възможно ли е за някой който не е ловец да си озакони намереното в гората или трябва да се предаде на горските и край с черепа.

#2 митьо

митьо

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 801 Мнения:
  • Име:Димитър Фетфаджиев
  • Оръжие:CZ 455, ИЖ 27ЕМ, Piper Bayard, Glock 17L, Diana AR-8
  • Куче:Дратхаари
  • МПС:Нисан Терано
  • ГрадИхтиман

Публикувано 25 февруари 2023 - 08:19

Носи в горското.

Узаконява се, но има има такси.

Като отидеш в горското, нека кокала остане в колата.

Историята е почни от далече - как си го намерил и искаш да си го вземеш и те интересува какъв е реда.

Ако са благосклонни го вадиш.

Може да се изрепчат, че пренасяш животински части без надлежните документи, а това е престъпление за едрия дивеч по НК и може да имаш неприятности. Има всякакви диванета и натегачи.

Този пост е редактиран от митьо: 25 февруари 2023 - 08:22

• NBP харесва това

#3 Todir

Todir

Начинаещ

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1041 Мнения:
  • Име:Тодор
  • МПС:ФорТ МавериГ
  • ГрадСофия

Публикувано 25 февруари 2023 - 09:22

Митьо всички бракота хванати в крачка с трофей се измъкват с "отивах към горското да го предам".

#4 митьо

митьо

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 801 Мнения:
  • ГрадИхтиман

Публикувано 25 февруари 2023 - 10:35

Човека може да изтегли късата клечка! Не го вкарвай в приключение!

#5 snuri

snuri

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 695 Мнения:

Публикувано 26 февруари 2023 - 02:55

Какво се прави при намирането на череп в гората за да ми е издрядно всичко.И възможно ли е за някой който не е ловец да си озакони намереното в гората или трябва да се предаде на горските и край с черепа.

Закачаш си го на стената и не се занимаваш с глупости.Ако те хванат(най-често при сигнал)казваш че си го купил от интернет.

Другия най-лесен вариант хвърляш го и си спокоен..и без това не си ловец и не ти е трофей,че да се кичиш с кокалаци

#6 Sandukan

Sandukan

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 4 Мнения:

Публикувано 26 февруари 2023 - 03:24

Закачаш си го на стената и не се занимаваш с глупости.Ако те хванат(най-често при сигнал)казваш че си го купил от интернет.
Другия най-лесен вариант хвърляш го и си спокоен..и без това не си ловец и не ти е трофей,че да се кичиш с кокалаци

#7 Sandukan

Sandukan

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 4 Мнения:

Публикувано 26 февруари 2023 - 03:28

Баш трофей си е за мен, винаги съм искал да намеря нещо подобно но и да нямам някакви проблеми после да ме изкарат че съм го убил аз или нещо такова, затова искам всичко да ми е изрядно и да си го закача на стената без да се притеснявам че съм направил нещо лошо или незаконно.

#8 snuri

snuri

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 695 Мнения:

Публикувано 26 февруари 2023 - 04:13

Баш трофей си е за мен, винаги съм искал да намеря нещо подобно но и да нямам някакви проблеми после да ме изкарат че съм го убил аз или нещо такова, затова искам всичко да ми е изрядно и да си го закача на стената без да се притеснявам че съм направил нещо лошо или незаконно.

За мен лъжеш...нещо криеш...

#9 kcv

kcv

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 132 Мнения:

Публикувано 26 февруари 2023 - 06:53

...нещо криеш...

Двата ножа.

;)

• damian1 харесва това

#10 damian1

damian1

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4782 Мнения:
  • Име:damian
  • Оръжие:ЧЗ 9х19,Иж 12 кал.,Иж 16 кал. Браунинг 16 кал.,Бенели 9,3х62 ,Щаер ССГ-04 , 300WM
  • Куче:ягдтериер
  • МПС:УАЗ 452
  • ГрадСофия

Публикувано 26 февруари 2023 - 09:08

Двата ножа.

;)

:D  :256605:

• jovani62 харесва това

#11 Sandukan

Sandukan

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 4 Мнения:

Публикувано 26 февруари 2023 - 10:53

Защото искам да съм изряден и да си платя какво там трябва вместо да се крия все едно кой знае какво е станало.. Затова ли мислиш че лъжа и крия нещо?

За мен лъжеш...нещо криеш...

#12 snuri

snuri

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 695 Мнения:

Публикувано 26 февруари 2023 - 11:39

Защото искам да съм изряден и да си платя какво там трябва вместо да се крия все едно кой знае какво е станало.. Затова ли мислиш че лъжа и крия нещо?

точно това искам да кажеш на горския като узаконяваш трофея!

Само да не е много голям трофея,че се плаща на килограм май..не си мисли че ще се разминеш с 100-200лв

Този пост е редактиран от snuri: 26 февруари 2023 - 11:44

#13 ЛЮБИТЕЛ

ЛЮБИТЕЛ

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1215 Мнения:
  • Име:Георги
  • Оръжие:нарезно и гладкоцевно
  • Куче:бретон
  • ГрадРусе

Публикувано 27 февруари 2023 - 06:57

ЗАКОН ЗА ЛОВА И ОПАЗВАНЕ НА ДИВЕЧА

Чл. 63. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2008 г.) Лицата, намерили и взели паднали дивечови рога, ги предават в държавните горски стопанства или в ловните стопанства.
(2) Лицата по ал. 1 могат да придобиват падналите дивечови рога след заплащане на такса по тарифа, определена от Министерския съвет.

Чл. 64а. (Нов - ДВ, бр. 91 от 2008 г.) Забранява се препарирането, притежаването, излагането на публични места, пренасянето, превозването, изнасянето зад граница, продажбата, дарението или замяната на дивеч, дивечови продукти и ловни трофеи, без документи за произход.

Просто и ясно.Ако рогата са паднали,носиш в горското,плащаш и си ги имаш.Ако са на черепа,и си ги занесъл в къщи - вече си в нарушение :)  :256605:

• gogich харесва това

#14 митьо

митьо

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 801 Мнения:
  • ГрадИхтиман

Публикувано 27 февруари 2023 - 12:40

Мисля. че това е най-новата и валидна в момента "Тарифа за...."

.....

Чл. 8. За придобиване на право на собственост върху паднали дивечови рога се събира такса, както следва:
1. от благороден елен - 1,5 лв./кг;
2. от елен лопатар - 1 лв./кг;
3. от сръндак - 0,40 лв./бр.
....

Така че, няма да е повече от 30 лева. Лично аз залагам на до 20 левчета.
Сега! Какъв и как ще тълкуват казуса, ако рогата са паднали барабар с главата е друг въпрос. Ако "колегата" иска да ги оцени и запази като "трофей" е още по-така, а ако е само черепа е съвсем, съвсем....
Хубаво бе да пусне снимка, за да не гадаем.
Във всеки случай е добре да вземе някакъв документ, от който да е видно, че държавен орган се е срещал със тях и че няма претенции за произхода.

• NBP и izi 1991 харесват това

#15 danny_nikolov

danny_nikolov

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 494 Мнения:
  • Име:Данаил
  • Оръжие:ТОЗ 57 Т1С, ИЖ 43ЕМ, Browning LT Hunter 30 06, Тikka T3x .223 Rem, Sako S20 308 win
  • Куче:-
  • МПС:Jimny
  • ГрадРусе

Публикувано 27 февруари 2023 - 01:58

Ми, той Жоро го написа вече, ама...щом има любители на екстремните усещания...
Няма тарифа за узаконяване на рога с череп, без надлежнете документи за придобиването му...
...и разписка от Еконт не върши особено работа...
  • ЛЮБИТЕЛ и GGen74 харесват това

#16 damian1

damian1

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4782 Мнения:
  • Оръжие:ЧЗ 9х19,Иж 12 кал.,Иж 16 кал. Браунинг 16 кал.,Бенели 9,3х62 ,Щаер ССГ-04 , 300WM
  • ГрадСофия

Публикувано 27 февруари 2023 - 04:20

Аз имам следното питане :

Дядо ми е бил ловец и заровил по тавана глави с рога , зъби , нокти, кожи , опашки  и т.н. :) .

Според тогавашните закони, когато е ловувал,  не е било никакво нарушение , да не си регистрираш трофеите . И тъй като закон не може да действа с обратна дата , освен ако разпоредбата не е положителна за попадащите в обсега му  , ....аз нарушител ли съм , като наследник на тези трофеи  ;)  и имам ли право да ги задържа  :D

И имат ли горското права  да им правят радиовъглеродно датиране  :D ....но по- притеснителното ....имат ли пари за тия работи  :lol2:

:256605:

Този пост е редактиран от damian1: 27 февруари 2023 - 04:23

• Skitnik, Todir и NBP харесват това

#17 Todir

Todir

Начинаещ

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1041 Мнения:
  • Име:Тодор
  • МПС:ФорТ МавериГ
  • ГрадСофия

Публикувано 27 февруари 2023 - 04:29

+1 за питането. Напълно сериозно.
  • Skitnik харесва това

#18 ЛЮБИТЕЛ

ЛЮБИТЕЛ

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1215 Мнения:
  • Име:Георги
  • Оръжие:нарезно и гладкоцевно
  • Куче:бретон
  • ГрадРусе

Публикувано 27 февруари 2023 - 05:07

Аз имам следното питане :

Дядо ми е бил ловец и заровил по тавана глави с рога , зъби , нокти, кожи , опашки  и т.н. :) .

Според тогавашните закони, когато е ловувал,  не е било никакво нарушение , да не си регистрираш трофеите . И тъй като закон не може да действа с обратна дата , освен ако разпоредбата не е положителна за попадащите в обсега му  , ....аз нарушител ли съм , като наследник на тези трофеи  ;)  и имам ли право да ги задържа  :D

И имат ли горското права  да им правят радиовъглеродно датиране  :D ....но по- притеснителното ....имат ли пари за тия работи  :lol2:

:256605:

Точно за такива случаи имаше ''амнистия'' преди няколко години и всеки ловец (за не ловци не знам),можеше да си узакони трофеите останали  му от ''мътните времена''... :lol:  :256605:

• ДБД, the_hunter_84, danny_nikolov и 2 други харесват това

#19 damian1

damian1

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4782 Мнения:
  • ГрадСофия

Публикувано 27 февруари 2023 - 07:32

Точно за такива случаи имаше ''амнистия'' преди няколко години и всеки ловец (за не ловци не знам),можеше да си узакони трофеите останали  му от ''мътните времена''... :lol:  :256605:

Е тя явно е действаща и сега , защото някои се намират по-късно, някои лица са станали пълнолетни по-късно , и т.н. хипотези ,  и няма правно основание да се изземат :)  . 

Но най-вероятно няма да е възможно да се картотекира и оцени  :256605:

Този пост е редактиран от damian1: 27 февруари 2023 - 07:55

• ЛЮБИТЕЛ харесва това

#20 snuri

snuri

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 695 Мнения:

Публикувано 27 февруари 2023 - 08:22

Амнистия имаше преди 20на години.С колега бях говорил преди няколко седмици точно за узаконяване на такива трофеи..и ако съдя по-болката в гласа му колко е платил тогава за няколко трофея.Едно е паднали рога,друго е рога с череп...

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!