Към съдържанието

Снимка

Борба със съсели

• Моля, влезте за да отговорите
31 отговора на тази тема

#1 alexandro42

alexandro42

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 547 Мнения:
  • Име:Сашо Александров
  • Оръжие:Beretta 686, Winchester SX3, Browning MK3, ATA SP Fonex
  • Куче:Епаньол Бретон
  • МПС:Toyota LC 90
  • ГрадСофия

Публикувано 12 февруари 2023 - 12:54

Колеги, вдигнали смв ръце. Във вилата на сестра ми се навъдиха съсели. Стените са с облицовка сачак и вероятно са там. Имота не се обитава постоянно и е страшно, съсипали са цялата къща! Нищо не помага! Слагаме капани - ядат примамката и бягат. Има две електронни устройства (от най-модерните и скъпи на пазара) - ефект нулев. Отрова не е опция щото ако измрат между сачака и стените ще стане стешно. Моля за съвети при борба с тая гад. Изпонасрали и изпонапикали са цялата къща.
Казаха ми за козина от белка - та търся козина от белка.

#2 Skitnik

Skitnik

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 420 Мнения:

Публикувано 12 февруари 2023 - 01:23

Често виждам смачкани- ударени от кола белки.

#3 alexandro42

alexandro42

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 547 Мнения:
  • Име:Сашо Александров
  • Оръжие:Beretta 686, Winchester SX3, Browning MK3, ATA SP Fonex
  • Куче:Епаньол Бретон
  • МПС:Toyota LC 90
  • ГрадСофия

Публикувано 12 февруари 2023 - 01:45

Често виждам смачкани- ударени от кола белки.

Прибери една ако имаш сгоден случай. Ще ти бъда много благодарен

Този пост е редактиран от alexandro42: 12 февруари 2023 - 01:45

• ДБД и Skitnik харесват това

#4 damian1

damian1

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4782 Мнения:
  • Име:damian
  • Оръжие:ЧЗ 9х19,Иж 12 кал.,Иж 16 кал. Браунинг 16 кал.,Бенели 9,3х62 ,Щаер ССГ-04 , 300WM
  • Куче:ягдтериер
  • МПС:УАЗ 452
  • ГрадСофия

Публикувано 12 февруари 2023 - 07:09

Пусни вътре смок . Няма да остане нито един съсел .

Приятел имаше  горско къще , където през навеса за дърва зад къщето , на покрива му се качваше смок и нямаше кьорав съсел с години .

В един момент смока изчезна и тия смрадове съсипаха къщето .

Това е страшна гад . Съсипаха и ни един ловен фургон по същия начин . Изядоха , опикаха и осраха дюшеци , одеяла и т.н. 

Точно по същия начин се криеха м/у ламперията и ламарината на фургона , но собственика не искаше да пуснем смок въпреки десетките ни настоявания .

:256605:

Този пост е редактиран от damian1: 12 февруари 2023 - 07:10

• Пенчо харесва това

#5 jovani62

jovani62

dounshifter

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 7243 Мнения:

Публикувано 12 февруари 2023 - 07:45

Пусни  смок . Няма да остане нито един съсел .

Да разбираме ли  че може да набавяш смОци...?.... :mellow:  , щот не съм виждал да ги продават из пет-шоповете... :huh:

.... а по това време и двата коментирани видове спят зимен сън... :)

• Skitnik харесва това

#6 damian1

damian1

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4782 Мнения:
  • Оръжие:ЧЗ 9х19,Иж 12 кал.,Иж 16 кал. Браунинг 16 кал.,Бенели 9,3х62 ,Щаер ССГ-04 , 300WM
  • ГрадСофия

Публикувано 12 февруари 2023 - 07:52

Да разбираме ли  че може да набавяш смОци...?.... :mellow:  , щот не съм виждал да ги продават из пет-шоповете... :huh:

.... а по това време и двата коментирани видове спят зимен сън... :)

Значи ако трябва , сигурно и смок ще набавя :) .

Казвам какво съм видял лично . Смокове може да има в зоомагазини , може да се хванат и в природата.  

Сега, в този период не са активни поради ниските температури . В къщата може и да се загрее достатъчно за да действа дзверо  :256605:

П.П. Сигур може и питон ,...големио брат на смоко , а и е атрактивен  :)

Този пост е редактиран от damian1: 12 февруари 2023 - 07:53

#7 jovani62

jovani62

dounshifter

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 7243 Мнения:

Публикувано 12 февруари 2023 - 07:57

Значи ако трябва , сигурно и смок ще набавя :) .

Казвам какво съм видял лично . Смокове може да има в зоомагазини , може да се хванат и в природата.  

Сега, в този период не са активни поради ниските температури . В къщата може и да се загрее достатъчно за да действа дзверо  :256605:

П.П. Сигур може и питон ,...големио брат на смоко , а и е атрактивен  :)

Според мен (без да съм сигурен)   няма начин  *принудително да заселиш*  смок  за да пази от съсели.... :rolleyes:

..... отделно че  възрастните съсели  са доста едри , даже по едри от катерица , макар че  не личи заради по късата им козина.

• Чавдар харесва това

#8 Пенчо

Пенчо

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1135 Мнения:

Публикувано 12 февруари 2023 - 08:04

На един етап в гаража, който отдавна се беше превърнал в склад за вехтории до тавана, се завъдиха много мишки. Отрови, капани- нищо.

Един ден чувам шум и цвърчене вътре. Отварям малката врата и веждам как мишоците панически напускат под голямата врата, а в капана се беше хванала невестулка. Отивайки към нея ми съскаше и скачаше с/у мен по мрежата. 

Освободих я веднага и заложих друг капан. През нощта пак се беше хванала, но беше студено и едвам мърдаше. Положих я на един напечен от слънцето камък, но не издържа. :)

• damian1 и alexandro42 харесват това

#9 damian1

damian1

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4782 Мнения:
  • ГрадСофия

Публикувано 12 февруари 2023 - 08:09

Според мен (без да съм сигурен)   няма начин  *принудително да заселиш*  смок  за да пази от съсели.... :rolleyes:

..... отделно че  възрастните съсели  са доста едри , даже по едри от катерица , макар че  не личи заради по късата им козина.

Като го пуснеш вътре в къщата , къде ще иде  :) . А инак нормално развит смок ще лопне и най-големия съсел . Но не това ги гони , а самото му присъствие .

Е тук видях на прима виста един смок де ще свърши ,нищо че не е местен вид . До 180 см достига , ....и закусва с едри съсели  :D

https://teraristika....be%d0%ba-motley

#10 krus

krus

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 749 Мнения:

Публикувано 12 февруари 2023 - 08:15

Колеги, вдигнали смв ръце. Във вилата на сестра ми се навъдиха съсели. Стените са с облицовка сачак и вероятно са там. Имота не се обитава постоянно и е страшно, съсипали са цялата къща! Нищо не помага! Слагаме капани - ядат примамката и бягат. Има две електронни устройства (от най-модерните и скъпи на пазара) - ефект нулев. Отрова не е опция щото ако измрат между сачака и стените ще стане стешно. Моля за съвети при борба с тая гад. Изпонасрали и изпонапикали са цялата къща.
Казаха ми за козина от белка - та търся козина от белка.

Съсел се хваща в капан на орехови ядки и най вече на зеленчук,краставица и т н.

Белка на яйце или глава от пиле.Второто има опасност да хванеш котката на съседа.Остава яйцето.

Естествен враг на съсела е невестулка или белка ама е трудна работа.Остава домашен пор и добра котка ловджийка.

• Skitnik, damian1 и alexandro42 харесват това

#11 Пенчо

Пенчо

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1135 Мнения:

Публикувано 12 февруари 2023 - 08:37

Съсел се хваща в капан на орехови ядки и най вече на зеленчук,краставица и т н.

Белка на яйце или глава от пиле.Второто има опасност да хванеш котката на съседа.Остава яйцето.

Естествен враг на съсела е невестулка или белка ама е трудна работа.Остава домашен пор и добра котка ловджийка.

На сланинката също налитат. Ако сложиш и зеленчук, домати, краставици и т.н. / разбирай и хубава ракия / и аз ще се хвана :lol2:  :256605:  

• krus, Чавдар и damian1 харесват това

#12 Kostadin 64

Kostadin 64

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 506 Мнения:
  • Име:Костадин
  • Оръжие:Ремингтон,Зауер,Tоз22lr и въздухарка
  • Куче:Епаньол бретон
  • МПС:нямам
  • ГрадПловдив

Публикувано 12 февруари 2023 - 09:04

Разбъркай фъстъчено масло със сода бикарбонат!
Консистенцията да стане подходяща за направа на топчета,колкото орех и разхвърляш по къщата!
Гризачите не са способни да се освобождават от газовете и се споминват!
Не съм пробвал,ама един авер казва,че действало безупречно!
  • alexandro42 харесва това

#13 митьо

митьо

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 801 Мнения:
  • Име:Димитър Фетфаджиев
  • Оръжие:CZ 455, ИЖ 27ЕМ, Piper Bayard, Glock 17L, Diana AR-8
  • Куче:Дратхаари
  • МПС:Нисан Терано
  • ГрадИхтиман

Публикувано 12 февруари 2023 - 09:48

И цяла вечер ще чуваш приспивната песен - "Пръц-пръц", "Пръц-пръц", "Пръц-пръц", "Пръц-пръц", "Пръц-пръц", "Пръц-пръц"

#14 damian1

damian1

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4782 Мнения:
  • ГрадСофия

Публикувано 12 февруари 2023 - 11:22

Разбъркай фъстъчено масло със сода бикарбонат!
Консистенцията да стане подходяща за направа на топчета,колкото орех и разхвърляш по къщата!
Гризачите не са способни да се освобождават от газовете и се споминват!
Не съм пробвал,ама един авер казва,че действало безупречно!

Колегата не иска да ги трови , за да не умират зад стенни облицовки и замирисват там .

• alexandro42 харесва това

#15 Пенчо

Пенчо

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1135 Мнения:

Публикувано 12 февруари 2023 - 11:42

Колегата не иска да ги трови , за да не умират зад стенни облицовки и замирисват там .

Не помня къде прочетох мнение, че с отрова се е отървал и не умирали на място, бягали някъде в търсене на вода ли, кой знае защо, но изчезнали. :256605:

#16 hunter74

hunter74

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 27 Мнения:
  • Име:Цветан
  • Оръжие:текове

Публикувано 13 февруари 2023 - 05:17

Стар изпитан метод- туба от минерална вода сипваш на дъното  2 или 3 литра вода, режеш една две ябълки на парчета и ги пускаш в тубата.Оставяш я отворена близо до стол, мебел нещо да могат да се доближават лесно до гърлото на тубата.Другото условие е да нямат храна. Така много колиби сме спасили.

• Skitnik, damian1 и alexandro42 харесват това

#17 Чавдар

Чавдар

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5864 Мнения:
  • Име:Чавдар
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 13 февруари 2023 - 07:00

То въобще тази работа със съселите е "модерна"...

Не знам какво ще кажат колегите, ама допреди 15 години въобще не бях чувал за този проблем... Аз имам наследствена къща, жена ми също - но там такова чудо не сме установявали..

Повечето от моите познати имаха имоти в провинцията и този проблем въобще не се е повдигал... Все пак толкова години съм ловджия и обикалям цяла България...

Тъстът ми водеше война с плъховете, ама гледаше животни и съхраняваше по няколко тона фураж.... Тогава ги цереше с една боядисана в червено царевица, наречена "Плъхомор"...

Вярно, към 1990 година имаше някаква експанзия на мишки полевки, но тя отмина след две - три години.. 

Лалугерите, вече говорихме за това също са на изчезване...

Явно, с промените на климата нещата се променят..

Този пост е редактиран от Чавдар: 13 февруари 2023 - 07:16

#18 krus

krus

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 749 Мнения:

Публикувано 13 февруари 2023 - 08:46

На сланинката също налитат. Ако сложиш и зеленчук, домати, краставици и т.н. / разбирай и хубава ракия / и аз ще се хвана :lol2:  :256605:  

Оставям това удоволствие да те хванат с този капан на Чавдарчето и неговия приятел.

При мен ще ти заложа стръв филе и контра филе,салата паламуд лакерда и добри питиета.

• Пенчо харесва това

#19 Чавдар

Чавдар

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5864 Мнения:
  • Име:Чавдар
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 13 февруари 2023 - 09:46

Оставям това удоволствие да те хванат с този капан на Чавдарчето и неговия приятел.

При мен ще ти заложа стръв филе и контра филе,салата паламуд лакерда и добри питиета.

:) Ти да не присаждаш мозък ?!

Този пост е редактиран от Чавдар: 13 февруари 2023 - 09:50

#20 djumaliev

djumaliev

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 58 Мнения:
  • Име:Иво
  • Оръжие:Ижаци
  • Куче:Кучка
  • МПС:Много Грозен Опел
  • ГрадТърговище

Публикувано 14 февруари 2023 - 12:07

Колега,хитри гадини са плъховете,трудно ще се отървеш,трябва упоритост.
На първо време се сдобий с котки,вършат работа,ако са ловци по душа,уличните са най-добри.Навремето на село имах една женска котка,сляпа с едното око,голям душманин им беше на съселите.Каквато гад убиеше,я носеше пред краката ми,а ако не ме намери,ги редеше пред прага на вратата в редичка,като убити партизани.Случвало се е по седем-осем плъха да нареди.
Завъди си няколко,все една ще върши работа, ако не,разкарваш ги,докато сполучиш
Дупките запушваш с цимент и натрошено стъкло.Храна достъпна не дръжте никаква.На мен в мазето ми бяха надупчили капачките на бурканите с месо.Слагай отрова,повечето бягат да мрат далеч от местообитанието си
Ако,застреляш няколко с въздухарка,остави труповете им за няколко дни,без да ги изхвърляш,повярвай,има ефект.Бягат.
И последно,но не съм го пробвал:
Преди много години приятел ми каза,че се отървал,като хванал жив плъх и закопчал безопасна игла,промушена през кожата на гърба му Гада сам прогонвал събратята си
Успех и пиши!
  • Todir харесва това

1 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 1 гости, 0 анонимни

Change Theme!