Борба със съсели
Публикувано 12 февруари 2023 - 12:54
Казаха ми за козина от белка - та търся козина от белка.
Публикувано 12 февруари 2023 - 01:23
Често виждам смачкани- ударени от кола белки.
Публикувано 12 февруари 2023 - 01:45
Често виждам смачкани- ударени от кола белки.
Прибери една ако имаш сгоден случай. Ще ти бъда много благодарен
Този пост е редактиран от alexandro42: 12 февруари 2023 - 01:45
- ДБД и Skitnik харесват това
Публикувано 12 февруари 2023 - 07:09
Пусни вътре смок . Няма да остане нито един съсел .
Приятел имаше горско къще , където през навеса за дърва зад къщето , на покрива му се качваше смок и нямаше кьорав съсел с години .
В един момент смока изчезна и тия смрадове съсипаха къщето .
Това е страшна гад . Съсипаха и ни един ловен фургон по същия начин . Изядоха , опикаха и осраха дюшеци , одеяла и т.н.
Точно по същия начин се криеха м/у ламперията и ламарината на фургона , но собственика не искаше да пуснем смок въпреки десетките ни настоявания .
Този пост е редактиран от damian1: 12 февруари 2023 - 07:10
- Пенчо харесва това
Публикувано 12 февруари 2023 - 07:45
Пусни смок . Няма да остане нито един съсел .
Да разбираме ли че може да набавяш смОци...?.... , щот не съм виждал да ги продават из пет-шоповете...
.... а по това време и двата коментирани видове спят зимен сън...
- Skitnik харесва това
Публикувано 12 февруари 2023 - 07:52
Да разбираме ли че може да набавяш смОци...?....
, щот не съм виждал да ги продават из пет-шоповете...
.... а по това време и двата коментирани видове спят зимен сън...
Значи ако трябва , сигурно и смок ще набавя .
Казвам какво съм видял лично . Смокове може да има в зоомагазини , може да се хванат и в природата.
Сега, в този период не са активни поради ниските температури . В къщата може и да се загрее достатъчно за да действа дзверо
П.П. Сигур може и питон ,...големио брат на смоко , а и е атрактивен
Този пост е редактиран от damian1: 12 февруари 2023 - 07:53
Публикувано 12 февруари 2023 - 07:57
Значи ако трябва , сигурно и смок ще набавя
.
Казвам какво съм видял лично . Смокове може да има в зоомагазини , може да се хванат и в природата.
Сега, в този период не са активни поради ниските температури . В къщата може и да се загрее достатъчно за да действа дзверо
П.П. Сигур може и питон ,...големио брат на смоко , а и е атрактивен
Според мен (без да съм сигурен) няма начин *принудително да заселиш* смок за да пази от съсели....
..... отделно че възрастните съсели са доста едри , даже по едри от катерица , макар че не личи заради по късата им козина.
- Чавдар харесва това
Публикувано 12 февруари 2023 - 08:04
На един етап в гаража, който отдавна се беше превърнал в склад за вехтории до тавана, се завъдиха много мишки. Отрови, капани- нищо.
Един ден чувам шум и цвърчене вътре. Отварям малката врата и веждам как мишоците панически напускат под голямата врата, а в капана се беше хванала невестулка. Отивайки към нея ми съскаше и скачаше с/у мен по мрежата.
Освободих я веднага и заложих друг капан. През нощта пак се беше хванала, но беше студено и едвам мърдаше. Положих я на един напечен от слънцето камък, но не издържа.
- damian1 и alexandro42 харесват това
Публикувано 12 февруари 2023 - 08:09
Според мен (без да съм сигурен) няма начин *принудително да заселиш* смок за да пази от съсели....
..... отделно че възрастните съсели са доста едри , даже по едри от катерица , макар че не личи заради по късата им козина.
Като го пуснеш вътре в къщата , къде ще иде . А инак нормално развит смок ще лопне и най-големия съсел . Но не това ги гони , а самото му присъствие .
Е тук видях на прима виста един смок де ще свърши ,нищо че не е местен вид . До 180 см достига , ....и закусва с едри съсели
https://teraristika....be%d0%ba-motley
Публикувано 12 февруари 2023 - 08:15
Колеги, вдигнали смв ръце. Във вилата на сестра ми се навъдиха съсели. Стените са с облицовка сачак и вероятно са там. Имота не се обитава постоянно и е страшно, съсипали са цялата къща! Нищо не помага! Слагаме капани - ядат примамката и бягат. Има две електронни устройства (от най-модерните и скъпи на пазара) - ефект нулев. Отрова не е опция щото ако измрат между сачака и стените ще стане стешно. Моля за съвети при борба с тая гад. Изпонасрали и изпонапикали са цялата къща.
Казаха ми за козина от белка - та търся козина от белка.
Съсел се хваща в капан на орехови ядки и най вече на зеленчук,краставица и т н.
Белка на яйце или глава от пиле.Второто има опасност да хванеш котката на съседа.Остава яйцето.
Естествен враг на съсела е невестулка или белка ама е трудна работа.Остава домашен пор и добра котка ловджийка.
- Skitnik, damian1 и alexandro42 харесват това
Публикувано 12 февруари 2023 - 08:37
Съсел се хваща в капан на орехови ядки и най вече на зеленчук,краставица и т н.
Белка на яйце или глава от пиле.Второто има опасност да хванеш котката на съседа.Остава яйцето.
Естествен враг на съсела е невестулка или белка ама е трудна работа.Остава домашен пор и добра котка ловджийка.
На сланинката също налитат. Ако сложиш и зеленчук, домати, краставици и т.н. / разбирай и хубава ракия / и аз ще се хвана
- krus, Чавдар и damian1 харесват това
Публикувано 12 февруари 2023 - 09:04
Консистенцията да стане подходяща за направа на топчета,колкото орех и разхвърляш по къщата!
Гризачите не са способни да се освобождават от газовете и се споминват!
Не съм пробвал,ама един авер казва,че действало безупречно!
- alexandro42 харесва това
Публикувано 12 февруари 2023 - 09:48
И цяла вечер ще чуваш приспивната песен - "Пръц-пръц", "Пръц-пръц", "Пръц-пръц", "Пръц-пръц", "Пръц-пръц", "Пръц-пръц"
Публикувано 12 февруари 2023 - 11:22
Разбъркай фъстъчено масло със сода бикарбонат!
Консистенцията да стане подходяща за направа на топчета,колкото орех и разхвърляш по къщата!
Гризачите не са способни да се освобождават от газовете и се споминват!
Не съм пробвал,ама един авер казва,че действало безупречно!
Колегата не иска да ги трови , за да не умират зад стенни облицовки и замирисват там .
- alexandro42 харесва това
Публикувано 12 февруари 2023 - 11:42
Колегата не иска да ги трови , за да не умират зад стенни облицовки и замирисват там .
Не помня къде прочетох мнение, че с отрова се е отървал и не умирали на място, бягали някъде в търсене на вода ли, кой знае защо, но изчезнали.
Публикувано 13 февруари 2023 - 05:17
Стар изпитан метод- туба от минерална вода сипваш на дъното 2 или 3 литра вода, режеш една две ябълки на парчета и ги пускаш в тубата.Оставяш я отворена близо до стол, мебел нещо да могат да се доближават лесно до гърлото на тубата.Другото условие е да нямат храна. Така много колиби сме спасили.
- Skitnik, damian1 и alexandro42 харесват това
Публикувано 13 февруари 2023 - 07:00
То въобще тази работа със съселите е "модерна"...
Не знам какво ще кажат колегите, ама допреди 15 години въобще не бях чувал за този проблем... Аз имам наследствена къща, жена ми също - но там такова чудо не сме установявали..
Повечето от моите познати имаха имоти в провинцията и този проблем въобще не се е повдигал... Все пак толкова години съм ловджия и обикалям цяла България...
Тъстът ми водеше война с плъховете, ама гледаше животни и съхраняваше по няколко тона фураж.... Тогава ги цереше с една боядисана в червено царевица, наречена "Плъхомор"...
Вярно, към 1990 година имаше някаква експанзия на мишки полевки, но тя отмина след две - три години..
Лалугерите, вече говорихме за това също са на изчезване...
Явно, с промените на климата нещата се променят..
Този пост е редактиран от Чавдар: 13 февруари 2023 - 07:16
Публикувано 13 февруари 2023 - 08:46
На сланинката също налитат. Ако сложиш и зеленчук, домати, краставици и т.н. / разбирай и хубава ракия / и аз ще се хвана
![]()
![]()
Оставям това удоволствие да те хванат с този капан на Чавдарчето и неговия приятел.
При мен ще ти заложа стръв филе и контра филе,салата паламуд лакерда и добри питиета.
- Пенчо харесва това
Публикувано 13 февруари 2023 - 09:46
Оставям това удоволствие да те хванат с този капан на Чавдарчето и неговия приятел.
При мен ще ти заложа стръв филе и контра филе,салата паламуд лакерда и добри питиета.
Ти да не присаждаш мозък ?!
Този пост е редактиран от Чавдар: 13 февруари 2023 - 09:50
Публикувано 14 февруари 2023 - 12:07
На първо време се сдобий с котки,вършат работа,ако са ловци по душа,уличните са най-добри.Навремето на село имах една женска котка,сляпа с едното око,голям душманин им беше на съселите.Каквато гад убиеше,я носеше пред краката ми,а ако не ме намери,ги редеше пред прага на вратата в редичка,като убити партизани.Случвало се е по седем-осем плъха да нареди.
Завъди си няколко,все една ще върши работа, ако не,разкарваш ги,докато сполучиш
Дупките запушваш с цимент и натрошено стъкло.Храна достъпна не дръжте никаква.На мен в мазето ми бяха надупчили капачките на бурканите с месо.Слагай отрова,повечето бягат да мрат далеч от местообитанието си
Ако,застреляш няколко с въздухарка,остави труповете им за няколко дни,без да ги изхвърляш,повярвай,има ефект.Бягат.
И последно,но не съм го пробвал:
Преди много години приятел ми каза,че се отървал,като хванал жив плъх и закопчал безопасна игла,промушена през кожата на гърба му Гада сам прогонвал събратята си
Успех и пиши!
- Todir харесва това
1 потребител(и) четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни