Към съдържанието

Снимка

Помогнете със съвет

• Моля, влезте за да отговорите
25 отговора на тази тема

#1 kavakov

kavakov

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 34 Мнения:

Публикувано 06 февруари 2023 - 02:06

Много ме дразни,че спусковата скоба и приемника на пълнителя,които са един детайл,както и лостчето за освобождаване на пълнителя при моето оръжие са изработени от някакъв вид полимер.Направо си е чиста пластмаса.Всичко останало си е стомана и това ми бърка в здравето :angry:

При едно падане по време на лов,спусковата скоба се спука и счупи на две през средата.Отремонтирах я,но не е работа.

Отделно от това и двата болта фиксиращи цев/кутия към приклада минават през въпросният детайл. 

Моля за съвет защото вече съм се решил,че ще се изработва наново,на 3D принтер ли е по-добре да се изработи или на CNC фреза,естествено и при двата варианта материала мисля да е стомана.В краен случай дурал,но стомана ми звучи по-добре.И при двата варианта мисля,че ще има идентичност с оригинала с точност до десети от милиметъра,но все пак,кой от двата е по-добър и естествено по-евтин?

Някой минавал ли е по този път?

#2 митьо

митьо

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 782 Мнения:
  • Име:Димитър Фетфаджиев
  • Оръжие:CZ 455, ИЖ 27ЕМ, Piper Bayard, Glock 17L, Diana AR-8
  • Куче:Дратхаари
  • МПС:Нисан Терано
  • ГрадИхтиман

Публикувано 06 февруари 2023 - 03:29

До колкото знам 3D принтерите работят с разтопен полимер, но може да има и такива с метал. Не знам! Вече има какво ли не.

При всеки случай ще ти трябва 3D чертеж от някаква CAD система, което си струва парички.

Най-бързо и лесно ще стане с 3D скенер, след което може да се наложи да се пипне ръчно чертежа. Тези ги имат повечето фирми, предлагащи 3D принтиране.

Най-евтино ще ти е да си поръчаш нов детайл, а най-здраво - да ти се изработи от метал. Е! С течение на времето ще можеш да избиеш вложението, ако направиш серия детайли и ги пуснеш в продажба.

• kavakov харесва това

#3 Щирлиц

Щирлиц

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 984 Мнения:
  • Име:Николай Иванов
  • Оръжие:Tikka (308 & 223 & 243 & 22 LR) ИЖ-54 , Winchester SX2
  • Куче:Ваймаранер
  • МПС:TLC
  • Градградът на липите

Публикувано 06 февруари 2023 - 03:30

Много ме дразни,че спусковата скоба и приемника на пълнителя,които са един детайл,както и лостчето за освобождаване на пълнителя при моето оръжие са изработени от някакъв вид полимер.Направо си е чиста пластмаса.Всичко останало си е стомана и това ми бърка в здравето :angry:

При едно падане по време на лов,спусковата скоба се спука и счупи на две през средата.Отремонтирах я,но не е работа.

Отделно от това и двата болта фиксиращи цев/кутия към приклада минават през въпросният детайл. 

Моля за съвет защото вече съм се решил,че ще се изработва наново,на 3D принтер ли е по-добре да се изработи или на CNC фреза,естествено и при двата варианта материала мисля да е стомана.В краен случай дурал,но стомана ми звучи по-добре.И при двата варианта мисля,че ще има идентичност с оригинала с точност до десети от милиметъра,но все пак,кой от двата е по-добър и естествено по-евтин?

Някой минавал ли е по този път?

Какво е оръжието ? 

• n960 харесва това

#4 kavakov

kavakov

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 34 Мнения:

Публикувано 06 февруари 2023 - 05:42

Какво е оръжието ? 

Извинявам се,но съвсем умишлено,за да се избегнат излишни полемики не съм написал марка и модел.Няма и да напиша.

По-скъпо е от Тика,по-евтино от Блазер ;) Въпросната скоба с приемника не се предлага,като резервна част изработена от метал,а и няма как да се използва и приспособи от друг модел дори на същият производител поради ред конструктивни особености!Отливка от дурал ще е най-бързо и евтино,но и с най-много последващо шлайфане,припасване и т.н.,затова не го и коментираме.Интересуваме между 3Д-то и фрезоване,кое е за предпочитане в случая и дали някой е правил въпросната операция и ако да,къде?

#5 Cvetanov03

Cvetanov03

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 29 Мнения:
  • Име:Светозар
  • ГрадСофия

Публикувано 06 февруари 2023 - 05:52

Мисля че знам за какво говориш дори за марка.
Има готово решение на твоя въпрос само потърси където е необходимо.

#6 feroti

feroti

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 115 Мнения:
  • Име:Красимир
  • Оръжие:много
  • Куче:Бретон
  • ГрадРазград

Публикувано 06 февруари 2023 - 06:01

Изглежда ми като "Питам но  отговор не искам"

Нищо лично но, смятам че с написване на марката и модела не правиш реклама или антиреклама на оръжието все пак е ловен форум и рекламата и антирекламата не са забранени.

• peneff, Todir, izi 1991 и още 1 харесват това

#7 ЛЮБИТЕЛ

ЛЮБИТЕЛ

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1207 Мнения:
  • Име:Георги
  • Оръжие:нарезно и гладкоцевно
  • Куче:бретон
  • ГрадРусе

Публикувано 06 февруари 2023 - 07:50

Извинявам се,но съвсем умишлено,за да се избегнат излишни полемики не съм написал марка и модел.Няма и да напиша.

По-скъпо е от Тика,по-евтино от Блазер ;) Въпросната скоба с приемника не се предлага,като резервна част изработена от метал,а и няма как да се използва и приспособи от друг модел дори на същият производител поради ред конструктивни особености!Отливка от дурал ще е най-бързо и евтино,но и с най-много последващо шлайфане,припасване и т.н.,затова не го и коментираме.Интересуваме между 3Д-то и фрезоване,кое е за предпочитане в случая и дали някой е правил въпросната операция и ако да,къде?

:lol:  :256605:

• ku4e_biasno, kalidd, todor_gps и 4 други харесват това

#8 kavakov

kavakov

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 34 Мнения:

Публикувано 06 февруари 2023 - 10:56

Ако напиша марката и модела на оръжието,ще помогне ли на 3Д принтера или фрезата да изработи по-качествено,бързо и евтино въпросният детайл?

Вдетинявате се.Задавам конкретен въпрос,в който марка/модел на оръжието не е фактор,а насреща безмислици безвкусно гарнирани с елементи на сарказъм.Супер колегиално.Респект!

#9 Todir

Todir

Начинаещ

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1030 Мнения:
  • Име:Тодор
  • МПС:ФорТ МавериГ
  • ГрадСофия

Публикувано 07 февруари 2023 - 01:01

Да ще помогне. Ако става дума за познат проблем може да има готово и тествано решение.

Принципно фрезован детайл е в пъти по-качествен от принтиран, но и 10-100х по-скъп.

Този пост е редактиран от Todir: 07 февруари 2023 - 01:03

• JPB, LyudmilLov и lupo харесват това

#10 danny_nikolov

danny_nikolov

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 485 Мнения:
  • Име:Данаил
  • Оръжие:ТОЗ 57 Т1С, ИЖ 43ЕМ, Browning LT Hunter 30 06, Тikka T3x .223 Rem, Sako S20 308 win
  • Куче:-
  • МПС:Jimny
  • ГрадРусе

Публикувано 07 февруари 2023 - 07:07

.

Този пост е редактиран от danny_nikolov: 07 февруари 2023 - 02:51

#11 izi 1991

izi 1991

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 314 Мнения:
  • Име:Иван Иванов
  • Оръжие:ATA
  • Куче:breton-2 бр.
  • МПС:Daihatsu Terios
  • ГрадСтара Загора

Публикувано 07 февруари 2023 - 10:05

Ако напиша марката и модела на оръжието,ще помогне ли на 3Д принтера или фрезата да изработи по-качествено,бързо и евтино въпросният детайл?

Вдетинявате се.Задавам конкретен въпрос,в който марка/модел на оръжието не е фактор,а насреща безмислици безвкусно гарнирани с елементи на сарказъм.Супер колегиално.Респект!

Привет колега.

Излишно се палиш на колегите. Баща ми има krup essen, скобата предпазваща спусъците също беше от полимер, и се счупи по същия начин, точно където е завито болчето за кутията. Споделих с приятел и той ходил при негов такъв, който е оръжейник и пушката без да ходи при майтор се сдоби с идеална метална скоба. Всичко пасна идеално се едно е нейна. Та нещата стават така, със споделяне на информация и от теб остава да отсееш вярното за теб от съветите. Иначе другото е все едно да кажеш много ме сърби, ама като не казваш къде как да те почешат. :D  :256605:

Този пост е редактиран от izi 1991: 07 февруари 2023 - 10:09

• peneff, ЛЮБИТЕЛ, Kostadin 64 и още 1 харесват това

#12 saint

saint

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1517 Мнения:
  • Оръжие:Benelli M2, Benelli Argo E 30-06 , Howa 308, САР М 8 F 7.62./ 39 , Glock 19
  • Куче:шоколадова лабрадорка
  • МПС:Тойота Авенсис
  • ГрадСофия

Публикувано 07 февруари 2023 - 10:17

Представи си, че някой чете това, а само преди няколко месеца е намерил решение на проблема, обаче не знае, за какъв модел пушка иде реч. А пък и да каже, бергара, примерно и ти потвърдиш, все някога ще се разбере. И кво от това?
3д принтерите имат десетки видове филаменти. Има вече и карбон. Има и печатащи със смоли. Има и филаменти, които ще са в пъти по-здрави от оригиналният детайл, който най-вероятно е от АВС.
друг вариант е центробежно леене. Пишеш в гугъл и носиш детайла. Някъде в захарна фабрика имаше едни цехове. Обаче ги питай с какъв материал леят, че има едни , дето само с цам бачкат, а той е крехък.

#13 ЛЮБИТЕЛ

ЛЮБИТЕЛ

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1207 Мнения:
  • Име:Георги
  • Оръжие:нарезно и гладкоцевно
  • Куче:бретон
  • ГрадРусе

Публикувано 07 февруари 2023 - 11:39

Извинявам се ,за дето съм предизвикал негативни емоции!Но как да се даде адекватно мнение,след като всичко около въпросния детайл е забулено в таина...Добре, марката не е важна, но поне да беше качил някоя снимка...Формата е важна ,мисля ,за избора на технология за изработка,наред с другите параметри на които би трябвало да отговаря въпросния чарк. :) Ако пък е важна подобна мистериозност,по добре да беше пуснал тема със заглавие, примерно: "Предимства и недостатъци на методите за изработка на детайли...3Д приниране,леене под налягане,щамповане,щанцоване,фрезоване,прахова металургия и още полимери,карбони и много много... :256605:

• peneff, todor_gps и izi 1991 харесват това

#14 JPB

JPB

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 2575 Мнения:
  • Име:Йордан
  • Оръжие:Бенели,Блазер и CZ...
  • Куче:Пойнтер
  • МПС:Дачилак Дъстър

Публикувано 07 февруари 2023 - 12:22

То една камара пушки дето са по-скъпи от тика и по-евтини от блазер са с пластмасова спускова и пълнителна скоба... Според мен иде реч за някой маузер м18,м12 или зауер с100/101... Ама съм далече от мисълта ,че вече няма готови решения за тоя проблем... ;)

#15 Cvetanov03

Cvetanov03

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 29 Мнения:
  • Име:Светозар
  • ГрадСофия

Публикувано 07 февруари 2023 - 01:13

Човека по вероятно говори за Щаер?

#16 lupo

lupo

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 29 Мнения:
  • Име:Александър
  • ГрадСофия

Публикувано 07 февруари 2023 - 04:41

Човека по вероятно говори за Щаер?

Ето го. От метал 

Прикачен файл  steyr magbase.jpg   101,76K   4 Брой сваляния

Само че в условието но "загадката" пише, че палчето за освобождаване на пълнителя е заедно със счупената джаджа.

От една страна дразни факта,че господина така ревностно се инати за марката и модела,от друга кефи, че стимулира  мозъчна активност

• ДБД, n960, NBP и още 1 харесват това

#17 ДБД

ДБД

БАЙ ЧЕПИК

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5490 Мнения:
  • Име:Данаил
  • Оръжие:няколко
  • Куче:от 31.10.2013г. вече нямам !
  • МПС:Жабче, с фланци.
  • ГрадРусчуклийска околия .

Публикувано 07 февруари 2023 - 08:36

Ето го. От метал 

attachicon.gif steyr magbase.jpg

Само че в условието но "загадката" пише, че палчето за освобождаване на пълнителя е заедно със счупената джаджа.

От една страна дразни факта,че господина така ревностно се инати за марката и модела,от друга кефи, че стимулира  мозъчна активност

Тоз метал, що за джилязо е ? 

• ЛЮБИТЕЛ харесва това

#18 todor_gps

todor_gps

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 5554 Мнения:
  • Име:Todor
  • Оръжие:Steyr, Иж-12;
  • Куче:Нямам....

Публикувано 07 февруари 2023 - 08:45

Тоз метал, що за джилязо е ? 

Метално джелязо, дървеното е меко..... :lol2:

• ДБД, ЛЮБИТЕЛ и NBP харесват това

#19 kavakov

kavakov

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 34 Мнения:

Публикувано 07 февруари 2023 - 09:29

Благодаря за отговорите по темата и се извинявам за реакцията си!

Наистина съм сигурен на 99%,че няма готово решение за проблема ми,но все пак ще споделя.

Пушката е Хайнел Джегер 10 Тимбър Лейди Компакт и последния да затвори вратата :D в кал.8х57IS.Защо е Лейди Компакт,ами защото я купи брат ми,който е към 1.60 висок и нямаше нищо друго,като за него.В последствие замина за Канада и ми я остави.Удължих и приклада и ловувах и ловувам успешно с нея.Ровил съм във всякакви наши и чужди форуми,консултирал съм се с оръжейници и резултата за това което искам е нула!В момента счупената скобата е отремонтирана с карбонов плат и смола и е в пъти по здрава от оригинала,но дразни!Във ВИП-а ми обявяват цена от 450лв. за въпросната скоба,оригинална с приемника,но е пак същата пластмаса.В момента скобата е при 3Д моделист,заклевам се,не знаех че съществува подобна професия,който ще направи проект за 3Д принтер по нея!Само това удоволствие ще ми струва 300лв.Отделно принтирането на детайла ще е към 200 от неръждавейка.Общо 500.На фона на 450 за същия оригинален,пластмасов боклук е рентабилно.

Дотук изчерпателен ли съм?Качвам една снимка от страница на ВИП-а,за да добиете представа за детайла.Не е от моята пушка,но при всички Джегери,този детайл е идентичен.

Вече няма тайна и чакам готовото решение!

Прикачени файлове

• Skitnik, kalidd и izi 1991 харесват това

#20 jovani62

jovani62

dounshifter

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 7203 Мнения:

Публикувано 07 февруари 2023 - 10:32

.

..... Все пак марката и модела на пушката са много полезна информация , за да се знае какво гребло може да настъпи човек ако си купи такова оръжие... :)

• ЛЮБИТЕЛ харесва това

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!