Към съдържанието

Снимка

Обучение на ловно куче

• Моля, влезте за да отговорите
39 отговора на тази тема

#21 izi 1991

izi 1991

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 354 Мнения:
  • Име:Иван Иванов
  • Оръжие:ATA
  • Куче:breton-2 бр.
  • МПС:Daihatsu Terios
  • ГрадСтара Загора

Публикувано 20 януари 2023 - 03:55

С риск да се повторя ще кажа, че птичари след 55-60-ти ден, ако се вземат, поне според мен в повечето случаи трудно ще те приемат за "алфа". Друго от което се възползвам докато е малко е, че като се разхождаме го наблюдавам дали ме държи под око, и дали се интересува от мен. Ако се отплесва и не ме поглежда, се скривам и като се усети, че липсвам понеже е малко и разчита на мен за сигурност, го обзема безпокойство и се почва едно търсене. Така няколко пъти и вече не ме изпуска.

В редките случаи когато се събирам с някой по пъдпъдъчо време, Берта както си снове се отплесва и като вдигне глава огледа колегите и като не може да се ориентира кой от всички съм, тръгваше към нас да разбере. С времето свикнахме, аз вдигам ръка и тя ако е пред друг колега се връща и почва совалки пред мен. По принцип всяка команда я ангажирам и с жест, така понякога не си налага да говоря за да ме разбира кучето. Бягам с двеста от колеги които викат до прегракване на кучетата си. Това стресира работата и на моите.

• ДБД, Skitnik, ЛЮБИТЕЛ и 5 други харесват това

#22 Todir

Todir

Начинаещ

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1099 Мнения:
  • Име:Тодор
  • МПС:ФорТ МавериГ
  • ГрадСофия

Публикувано 20 януари 2023 - 04:29

Друго от което се възползвам докато е малко е, че като се разхождаме го наблюдавам дали ме държи под око, и дали се интересува от мен. Ако се отплесва и не ме поглежда, се скривам и като се усети, че липсвам понеже е малко и разчита на мен за сигурност, го обзема безпокойство и се почва едно търсене. Така няколко пъти и вече не ме изпуска.

Много интересно :) Аз използвах същата стратегия да уча лайка да се отделя. Също така почваше да се лута докато не ме намери, но вместо да се залепи за мен, се научи да си ползва носа да ме търси и вече не можех да му се скрия, а той се успокои, че лесно ме намира по диря и почна далечни совалки. Тези неща са си вътре в кучето, просто трябва да се отключат.

• Skitnik и izi 1991 харесват това

#23 ЛЮБИТЕЛ

ЛЮБИТЕЛ

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1307 Мнения:
  • Име:Георги
  • Оръжие:нарезно и гладкоцевно
  • Куче:бретон
  • ГрадРусе

Публикувано 20 януари 2023 - 11:50

Без да имам някакъв колосален опит  в обучението на кучета,искам да вметна,че най важно е доверието между кучето и ловеца.Има много начини за постигане на изпълнението на команди от кучето,но когато то вярва на стопанина си ,лова и резултатите са на друго ниво и удоволствието от това е несравнимо... :) Не мога да дефинирам разликата,между подчинение и доверие,но тя се усеща...Ако не от тандема ловец и куче - то от околните,ако ги има наоколо...А за доверие са необходими две неща (минимум) :да прощаваш грешките на партньора и да се радваш на успехите му...(важи и за хората) :256605:

Този пост е редактиран от ЛЮБИТЕЛ: 20 януари 2023 - 11:51

• ДБД, Skitnik, Todir и 3 други харесват това

#24 Чавдар

Чавдар

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 6294 Мнения:
  • Име:Чавдар
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 21 януари 2023 - 04:14

Без да имам някакъв колосален опит  в обучението на кучета,искам да вметна,че най важно е доверието между кучето и ловеца.Има много начини за постигане на изпълнението на команди от кучето,но когато то вярва на стопанина си ,лова и резултатите са на друго ниво и удоволствието от това е несравнимо... :) Не мога да дефинирам разликата,между подчинение и доверие,но тя се усеща...Ако не от тандема ловец и куче - то от околните,ако ги има наоколо...А за доверие са необходими две неща (минимум) :да прощаваш грешките на партньора и да се радваш на успехите му...(важи и за хората) :256605:

Така е..

Тандемът и доверието са най - важни.. Ама има и един друг момент - ако не стреляш добре и ги изпускаш кучето започва да работи само за себе си..

Виждал съм кучета - обърне се и така изглежда господаря си, все едно го псува на майка...

• митьо и izi 1991 харесват това

#25 izi 1991

izi 1991

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 354 Мнения:
  • ГрадСтара Загора

Публикувано 22 януари 2023 - 02:53

Без да имам някакъв колосален опит  в обучението на кучета,искам да вметна,че най важно е доверието между кучето и ловеца.Има много начини за постигане на изпълнението на команди от кучето,но когато то вярва на стопанина си ,лова и резултатите са на друго ниво и удоволствието от това е несравнимо... :) Не мога да дефинирам разликата,между подчинение и доверие,но тя се усеща...Ако не от тандема ловец и куче - то от околните,ако ги има наоколо...А за доверие са необходими две неща (минимум) :да прощаваш грешките на партньора и да се радваш на успехите му...(важи и за хората) 

Привет колега.

Това в червеното ме подсети за едно интервю на Сизар. Та там той спомена, че на среща с почитатели в Англия, господин му споделил, че е приложил доста от методите му при отглеждането на двете си деца и е много доволен от резултата в какви хора са се превърнали а и не само той. :D  :256605:

• ЛЮБИТЕЛ харесва това

#26 saint

saint

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1527 Мнения:
  • Оръжие:Benelli M2, Benelli Argo E 30-06 , Howa 308, САР М 8 F 7.62./ 39 , Glock 19
  • Куче:шоколадова лабрадорка
  • МПС:Тойота Авенсис
  • ГрадСофия

Публикувано 23 януари 2023 - 08:58

Ако оставяш палето 20 мин да се "навилнее" преди обучението, след време ловът ще започва след 20 мин.
Направи го рутинно. Влиза в нивата, пикае, застава до теб, започва да работи. В началото лесно се отегчават. Като усетиш отегчението / разсеяно, не работи добре/ , прибираш пилето и в къщи. Така ще знае, че на това място се работи.
Поощряване- понякога " браво" е повече от наградка. Като търси, започваш с команда, която повтаряш, като латерна. Като намери, изскренно радостен хвалиш, галиш, чешеш. По принцип кучетата обичат стопаните да са доволни, ще го видиш, като започне да прикляка , върти опашка, скача , докато го хвалиш.
Трябва да си методичен- повтаряш едно и също точно всеки път. Така става рутина.
За апорт не ползвай пръчки, че един лабрадор, на първият си лов, след обучение, така извади пръчка, вместо гръмната патица.
Гледай го в очите. Кучетата гледат в очите. Говори му. Като се издъни, не крещи, карай му се , като на малко дете- лошо куче, защо го направи. Тонът да е като за малко дете- не агресивен, а по- скоро разочарован. Ще се учудиш, как свиват ушите.
Знаци с ръка е супер, когато му даваш команди, стига да те гледа.
На моето куче, докато беше пале му захапах ухото, докато се боричкахме. После веднага му натиснах врата към земята. Спря веднага да е алфа и разбра, кой е шефа...
Успех

Този пост е редактиран от saint: 23 януари 2023 - 09:02

• Todir и izi 1991 харесват това

#27 JPB

JPB

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 2646 Мнения:
  • Име:Йордан
  • Оръжие:Бенели,Блазер,Фабарм и ЧЗ...
  • Куче:Пойнтер
  • МПС:Шосейно ;)

Публикувано 24 януари 2023 - 03:03

Книгата на клаус ролфс направо унищожава психиката на по-лабилните песове.. Трябва да се внимава много с нея...

Всяко едно куче си е различно, ама има методика де работи с всичките... И тя не е насилие до дупка.. Всяко едно работно умение трябва да е представено като игра на кучето,възприемат мнооого по-бързо така...

• ЛЮБИТЕЛ, saint и izi 1991 харесват това

#28 Пенчо

Пенчо

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1190 Мнения:

Публикувано 27 януари 2023 - 10:15

Книгата на клаус ролфс направо унищожава психиката на по-лабилните песове.. Трябва да се внимава много с нея...

Всяко едно куче си е различно, ама има методика де работи с всичките... И тя не е насилие до дупка.. Всяко едно работно умение трябва да е представено като игра на кучето,възприемат мнооого по-бързо така...

За ловни не коментирам, но за служебни кучета,  най-добрата школа някога беше тази на FRG. Кучето се тренираше и изпълняваше командите по методиката на страха. Другите с поощрения, но не постигаха резултатите на Германия. 

Това едно време, сега нямам представа. :256605:

#29 saint

saint

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1527 Мнения:
  • Оръжие:Benelli M2, Benelli Argo E 30-06 , Howa 308, САР М 8 F 7.62./ 39 , Glock 19
  • Куче:шоколадова лабрадорка
  • МПС:Тойота Авенсис
  • ГрадСофия

Публикувано 28 януари 2023 - 12:35

Според мен е грешно да се налага страх в кучето. Както и да се поощрява с наградки. В крайна сметка, те се кефят да ни създават удоволствие. Въпросът е комуникацията с кучето да СТИГНЕ до това вербално ниво.

#30 n960

n960

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 3098 Мнения:

Публикувано 28 януари 2023 - 07:54

Кучето, приеме ли те за водач на глутницата, вече е лесно! Това е Първо правило. :)
  • mir777, Bat Geca Loveca и izi 1991 харесват това

#31 mir777

mir777

Ловец

• Администратор
  • 3679 Мнения:
  • Име:Минко
  • Оръжие:Фотоапарат със светкавица
  • Куче:Няколко
  • МПС:Джип
  • ГрадТроян

Публикувано 29 януари 2023 - 10:04

Кучето, приеме ли те за водач на глутницата, вече е лесно! Това е Първо правило. :)

И първата команда която трябва да научи какво означава според мен е / НЕ / от там нататък нещата се случват много по лесно.

• Skitnik и izi 1991 харесват това

#32 zhelyazko

zhelyazko

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 119 Мнения:
  • Име:Желязко Трифонов
  • Оръжие:Churchil 12/76,Winchester SX4 12/76 ,
  • Куче:английски пойнтер
  • МПС:CFMOTO 450L
  • ГрадВарна

Публикувано 27 април 2023 - 06:13

Здравейте,колеги послушах всички ваши съвети и ето 4 месеца след това животното ми е много послушна,стани ,легни,търси,апорта много добър, Обаче излезе ли на полето първите 25 минути няма спиране бяга стойки бяга пак стойки викам я не и се чува хич,минат 30 мин и почва да слуша на 10 месеца е вече,но сега август месец като тръгнем на лов какво да я правя за да започне да слуша веднага след като я пусна на полето,и другият ми въпрос е преди седмица се разгони трябва ли някакво специално внимание да и обърна или ще си се оправи сама говоря за кървенето.

#33 митьо

митьо

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 864 Мнения:
  • Име:Димитър Фетфаджиев
  • Оръжие:CZ 455, ИЖ 27ЕМ, Piper Bayard, Glock 17L, Diana AR-8
  • Куче:Дратхаари
  • МПС:Нисан Терано
  • ГрадИхтиман

Публикувано 27 април 2023 - 07:52

Младо е и има енергия в излишък. С годините ще се оправи.

Като стигнеш ловището я пусни, докато ти се приготвяш да тръгнеш. Просто трябва да се разтича.

Преди време търсих превръзки за кучки, но.... няма внос! Майтап! природата си ги е научила. Ближат си се и не цапат, с изключение на първото разгонване, когато още са новобранци... Пази я от мъжкари, лови от първият път!

• izi 1991 и zhelyazko харесват това

#34 ЛЮБИТЕЛ

ЛЮБИТЕЛ

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1307 Мнения:
  • Име:Георги
  • Оръжие:нарезно и гладкоцевно
  • Куче:бретон
  • ГрадРусе

Публикувано 27 април 2023 - 07:53

Здравейте,колеги послушах всички ваши съвети и ето 4 месеца след това животното ми е много послушна,стани ,легни,търси,апорта много добър, Обаче излезе ли на полето първите 25 минути няма спиране бяга стойки бяга пак стойки викам я не и се чува хич,минат 30 мин и почва да слуша на 10 месеца е вече,но сега август месец като тръгнем на лов какво да я правя за да започне да слуша веднага след като я пусна на полето,и другият ми въпрос е преди седмица се разгони трябва ли някакво специално внимание да и обърна или ще си се оправи сама говоря за кървенето.

Куца ти безпрекословното идване при стопанина(мисля).Тъй че работи върху това.А и кучето е младо и е като малко дете...Не можеш да го виниш за това,че му се играе...Да го кажем така:кучето е минало съвестно курса на обучение,но е младо и му се играе и лудува, като на всички млади...От теб сега се иска да търпиш и да прощаваш детинските номера и да противодействаш на ината. :)  :256605:

PS За разгонването има много инфо из мрежата...Първите дни(5-7)обикновенно не е опасно,но не е аксиома...Чувал съм и за заплождане на 27мия ден след началото на разгонване...Абе, женско ли е - няма нищо сигурно... :lol:  :256605:

Този пост е редактиран от ЛЮБИТЕЛ: 27 април 2023 - 08:00

• todor_gps, izi 1991 и zhelyazko харесват това

#35 izi 1991

izi 1991

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 354 Мнения:
  • ГрадСтара Загора

Публикувано 28 април 2023 - 11:14

Привет колега.

Радвам се, че си постигнал добри резултати. Както и преди ти споменах търпение му е майката. Кучетата улягат към третата година, но си има изключения. Качвам клип на три годишната Бела която две седмици не ме е виждала и съответно не е напускала клетката. Разтоянието от клетката до тази марка , в права линия е 200-250м. Сам виждаш, че трудно се удържа от преследване на вдигнатия дивеч.

След като се поразкърши и успокои нещата си идват на мястото.

• avdjiev71, Skitnik и Bat Geca Loveca харесват това

#36 zhelyazko

zhelyazko

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 119 Мнения:
  • ГрадВарна

Публикувано 28 април 2023 - 05:31

Браво супер красавица. Мен ме няма по 45 дни  затова като се прибера гледам 45 дни да се занимавам с нея ежедневно,но работата ми е такава какво да правиш.

• izi 1991 харесва това

#37 митьо

митьо

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 864 Мнения:
  • ГрадИхтиман

Публикувано 29 април 2023 - 03:42

Място, от където могат да се научат доста неща.

С голяма вероятност в родината ни няма такава школа, още по-малко така оборудвано стопанство за развъждане и обучение на кучета.

Първо ми попадна това клипче и тогава поразгледах канала.

Който иска да научи нови и добри неща, да оплакне окото от постиженията на хората, да гледа! Професорите, философите, всичко знаещите ...... да ходят да подобряват немските породи - чудя се на акъла на тези дето смесват дратхаар с курцхаар в стремежа си да получат чудо невиждано.

• izi 1991 и zhelyazko харесват това

#38 izi 1991

izi 1991

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 354 Мнения:
  • ГрадСтара Загора

Публикувано 30 април 2023 - 07:24

Място, от където могат да се научат доста неща.

С голяма вероятност в родината ни няма такава школа, още по-малко така оборудвано стопанство за развъждане и обучение на кучета.

Първо ми попадна това клипче и тогава поразгледах канала.

Който иска да научи нови и добри неща, да оплакне окото от постиженията на хората, да гледа! Професорите, философите, всичко знаещите ...... да ходят да подобряват немските породи - чудя се на акъла на тези дето смесват дратхаар с курцхаар в стремежа си да получат чудо невиждано.

Привет колега.

Вся раздор в къщи с този линк. Жената вика като някой келеш с часове не си вдигна задника от този комп. Питам те нещо ти изобщо не ме отразяваш, голям си заплес. :angry:

Определено много може да се научи от този Дресьор. Книги за обучение не съм чел, но в клиповете които изгледах, със задоволство открих някои от похватите, които и аз използвам. Благодаря за споделеното. :256605:

• ЛЮБИТЕЛ харесва това

#39 zhelyazko

zhelyazko

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 119 Мнения:
  • ГрадВарна

Публикувано 30 април 2023 - 07:56

супер видеа!

• ЛЮБИТЕЛ харесва това

#40 митьо

митьо

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 864 Мнения:
  • ГрадИхтиман

Публикувано 10 май 2023 - 08:31

Още малко научна "литература"....

Нещо изключително полезно за ловните кучета.

Този пост е редактиран от митьо: 10 май 2023 - 08:33

• izi 1991 харесва това

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!