Към съдържанието

Снимка

Напитки - според сезона

• Моля, влезте за да отговорите
53 отговора на тази тема

#41 Чавдар

Чавдар

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5864 Мнения:
  • Име:Чавдар
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 07 август 2022 - 03:50

Целият пост за мен си е сквернословие :D

Това да се опитва някой да направи сравнение между винен дестилат,както е редно да се прави гроздова/джибровицата няма общо и на запад я зоват грапа/,и плодова ракия е неуместно!

Всичките ми запои с плодови ракии,а те се броят на пръстите на едната ми ръка,са завършвали с...хмм...меко да се изразя със странни промени в личността и нарушени когнитивни възприятия за целия пространствено-времеви контиум :lol2:

Има някакви сериозни разлики между плодовата и гроздовата захар и ферментацията и в алкохол!

Затова и не пия Пломари,въпреки че съм отявлен любител на узото и въобще на анасоновите напитки...Пломари е едно от малкото узота,за което дестилата се прави от мандарини!

Аз специално от доста години залагам и в жега и в студ основно на лично производство гроздова ракия...две към едно грозде от сортовете "Плевен" или "Брестовица" и "Мускат",килограм захар на 100кг. материал за стабилизация...задължително на стар меден казан с последваща преварка ;)  

По-добро от коняка...а пък и нямам все още кораби,за да го търлачкам десетина години по морските вълни ;)

Става въпрос за друго - загубата на ароматни вещества във фракциите.. При многократна дестилация.. Сякаш материалът "изветрява"...

Откъм липса на всякакви примеси става по - качествен, защото вече няма бензол, аллдехиди и други прекрасни вещества за черния дроб и невроните..

То за това колоните са ефективни, защото отделят при един процес отделните фракции.. И материалът не "изветрява"..

В едно съм сигурен, че дестилата при производство на коняк трябва да е някъде 72 градуса.. Свойството на буретата от този дъб е, че "дишат" и постепенно този дестилат сваля градуса до 43% май.. И точно от дъбът придобива този цвят и аромат..

Всъщност "брендито" е измислено по един прозаичен повод. На времето когато платноходите пътували по няколко месеца до колониите цялото продоволствие се е качвало на борда и е трябвало да стигне до края. На целият многоброен екипаж.. В продоволствието задължително се е включвала и дажба с вино.

Но...бъчвите с вино са били обемисти и са заемали прекалено много място на кораба. Освен това по тропиците бързо виното е ставало на оцет.. А да лишиш екипажа от пиячка си е било най - сигурния начин да предизвикаш бунт на кораба..

Доколкото си спомням някакъв францискански монах измисля технология за "сгъстяване" на виното. Всъщност дестилацията. До Средновековието дестилираните напитки не са били познати..

По - късно се измисля и от меласата на колониите да правят ром..

Нещо такова беше..

#42 Чавдар

Чавдар

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5864 Мнения:
  • ГрадСофия

Публикувано 07 август 2022 - 04:03

Не си представям да пия бира в чаша, в която не се вижда цвета и пяната. Ако съм много на кеф вадя оригинална  чаша на пауланер, донесена ми от оберфест. Но нещо ми идва твърде тежка, един литър е. Снимката е от нета. :256605:

1657700774_c51ccf5b-a606-4be7-bd2f-eca5c

:) Ако говорим за класика и пиниз - истинските баварски халби са от дебелостенен порцелан и имат метален капак с лостче, този капак да се повдига с палеца..

Прикачен файл  437dd1f3c9c644cfb798b17aba6771e3.jpg   28,34K   1 Брой сваляния

Този пост е редактиран от Чавдар: 07 август 2022 - 04:16

#43 Пенчо

Пенчо

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1135 Мнения:

Публикувано 07 август 2022 - 05:03

:) Ако говорим за класика и пиниз - истинските баварски халби са от дебелостенен порцелан и имат метален капак с лостче, този капак да се повдига с палеца..

attachicon.gif 437dd1f3c9c644cfb798b17aba6771e3.jpg

В болницата имахме обзаведена кухня с много рафтове. Кой където обикаляше по света, трябваше да донесе някаква чаша.

Преобладаваха чаените и за кафе, но имаше и няколко от порцелановите с капаче, на които гледах като произведения на изкуството. Нещо подобно, но специално тази гони 1 000$

s-l1600.jpg

• Bat Geca Loveca, Slavi644 и izi 1991 харесват това

#44 Чавдар

Чавдар

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5864 Мнения:
  • ГрадСофия

Публикувано 07 август 2022 - 05:31

В болницата имахме обзаведена кухня с много рафтове. Кой където обикаляше по света, трябваше да донесе някаква чаша.

Преобладаваха чаените и за кафе, но имаше и няколко от порцелановите с капаче, на които гледах като произведения на изкуството. Нещо подобно, но специално тази гони 1 000$

:) Да ти кажа, в България нещата се сервират дори и в кръчми с претенции - като за прасетата.. Сипват ти 100 грама ракия в някаква чаша за безалкохолно като форма и качество..

Ми то част от естетиката и удоволствието е питието да си го изпиеш в подходяща по качество и форма съдинка...

Конякът например е най - добре в ръчно оформен кристал с 24% олово, тежък.. Чаша с ниско столче, широка за да я държиш в дланта си.

Истинският коняк разкрива своя аромат при стайна температура около 22 - 23 градуса.. И други такива. 

А не тук Ванчето, келнерката ти тръсне всичко в някаква нечуплива посуда, че иначе собственика се набутва...

Мъка, мъка !!

Например ракията според мен трябва да се сервира в чаши с високи столчета и то от тъкостенно стъкло.. В подходящи по обем чаши, а не в някакви кофи, така да се каже...

Този пост е редактиран от Чавдар: 07 август 2022 - 05:33

• Todir и Slavi644 харесват това

#45 garry

garry

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 2731 Мнения:
  • Име:Гърга Питич. Има два реда зъби едни обикновенни и едни златни. Елегантен е кат вампир
  • Оръжие:Певица де вади пирони със задник

Публикувано 08 август 2022 - 08:43

:) Да ти кажа, в България нещата се сервират дори и в кръчми с претенции - като за прасетата.. Сипват ти 100 грама ракия в някаква чаша за безалкохолно като форма и качество..

Ми то част от естетиката и удоволствието е питието да си го изпиеш в подходяща по качество и форма съдинка...

Конякът например е най - добре в ръчно оформен кристал с 24% олово, тежък.. Чаша с ниско столче, широка за да я държиш в дланта си.

Истинският коняк разкрива своя аромат при стайна температура около 22 - 23 градуса.. И други такива. 

А не тук Ванчето, келнерката ти тръсне всичко в някаква нечуплива посуда, че иначе собственика се набутва...

Мъка, мъка !!

Например ракията според мен трябва да се сервира в чаши с високи столчета и то от тъкостенно стъкло.. В подходящи по обем чаши, а не в някакви кофи, така да се каже...

Не съм съгласен с това което е в червеното. Не знам в кви квартални кръчми е така ,но си имам места където пия коняк и да ти кажа съм много доволен и от чаши и от обслужване. Чашата винаги е на една специално поставка с чаена свещ отдолу и подържа топлината за да се отвори аромата. А ракията и водката в 2 звездно заведение винаги ми ги сервират в чаши от фризера.Ракиените са класика, тънко стъкло ,100мл. с високо столче а за водката знаят в какви я пия и те са умрели от студ , та зависи от заведението все пак. е всички са под един знаменател  :256605:

#46 Чавдар

Чавдар

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5864 Мнения:
  • ГрадСофия

Публикувано 09 август 2022 - 09:29

Не съм съгласен с това което е в червеното. Не знам в кви квартални кръчми е така ,но си имам места където пия коняк и да ти кажа съм много доволен и от чаши и от обслужване. Чашата винаги е на една специално поставка с чаена свещ отдолу и подържа топлината за да се отвори аромата. А ракията и водката в 2 звездно заведение винаги ми ги сервират в чаши от фризера.Ракиените са класика, тънко стъкло ,100мл. с високо столче а за водката знаят в какви я пия и те са умрели от студ , та зависи от заведението все пак. е всички са под един знаменател  :256605:

:) Ех, имаше стандарт "Балкантурист". Дето хората учеха с години как да принесат, в каква посуда и т.н. И това - масово.

Имаше си набор чинии, чаши и прибори.

Че то курсовете на фирмата бяха страшно трудни за записване, дори и с връзки да се уредиш.. Щото без сертификат за правоспособност - работа - нанай си..

Сега колко човека в София могат ти поднесе "фламбе", да речем... Или подобни умения, като навремето в ресторант "Ропотамо", от келнерите...

:) Или на панорамата на "Парк хотел Москва"... Паниран смадок примерно или шмеркезета, или други подобни...

А ресторант "Стадион"... Каква кухня...

Този пост е редактиран от Чавдар: 09 август 2022 - 09:39

• Жоро Данаилов и Пенчо харесват това

#47 Пенчо

Пенчо

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1135 Мнения:

Публикувано 09 август 2022 - 10:50

:) Ех, имаше стандарт "Балкантурист". Дето хората учеха с години как да принесат, в каква посуда и т.н. И това - масово.

Имаше си набор чинии, чаши и прибори.

Че то курсовете на фирмата бяха страшно трудни за записване, дори и с връзки да се уредиш.. Щото без сертификат за правоспособност - работа - нанай си..

Сега колко човека в София могат ти поднесе "фламбе", да речем... Или подобни умения, като навремето в ресторант "Ропотамо", от келнерите...

:) Или на панорамата на "Парк хотел Москва"... Паниран смадок примерно или шмеркезета, или други подобни...

А ресторант "Стадион"... Каква кухня...

В "Ропотамо" що банкети що нещо беше, а в "Стадион" на опашка се редехме докато се освободи маса, и зелена бира "Загорка" само там имаше лятото. Текнаа ми лигите...

• n960 и Жоро Данаилов харесват това

#48 damian1

damian1

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4782 Мнения:
  • Име:damian
  • Оръжие:ЧЗ 9х19,Иж 12 кал.,Иж 16 кал. Браунинг 16 кал.,Бенели 9,3х62 ,Щаер ССГ-04 , 300WM
  • Куче:ягдтериер
  • МПС:УАЗ 452
  • ГрадСофия

Публикувано 09 август 2022 - 07:36

На времето, като дете любимата ми книга - тя с фотографии беше "Кон Тики". На Тур Хейердал

Където едни скандинавци преплуваха със сал от балсово дърво от Перу до Полинезия.. Това става май беше преди 1950 година..

Та той пишеше, че американската армия много се интересувала от оцеляването на корабокрушенците и им дала едни специални дажби, в контейнерчета.

По памет цитирам думите му:

- "Понякога в жегата ти се пие много вода. Пиеш, пиеш и ти се клати чак в корема, ама продължаваш да имаш жажда. Колкото и странно да е, но американската армия установила, че в такива моменти човек има нужда не от вода, а от сол. Защото солта в природата се набавя от водата. А като се потиш, изхвърляш голяма част от солта през кожата. И клетките ти имат нужда от възстановяване на колоидния баланс"...

Та в тези дажби, които им дали имало и таблетки сол..

Така, че Дидо - айран със сол си е съвсем на място лятото..

Явно е така и не е патент само на американците :) , защото едно време , когато трябваше да правим едни упражнения ,от по над 20 км на денонощие, ни даваха айран със сол.... :256605:

#49 damian1

damian1

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4782 Мнения:
  • Оръжие:ЧЗ 9х19,Иж 12 кал.,Иж 16 кал. Браунинг 16 кал.,Бенели 9,3х62 ,Щаер ССГ-04 , 300WM
  • ГрадСофия

Публикувано 09 август 2022 - 08:14

Джина с тоник и другите му салтанати и аз си го уважавам по това време, най–често си капвам  сапфир или брокерс , но колкото и еретично да прозвучи, ...... вечерно време , кат седна под шатрата , най–често съм или на червено вино или на средно охладено розе .... предимно домашно производство. Значи всички тия заклинания , че не е за сезона или за "кръвното", не са баш много верни :) . И не е и до това , че при мен, при дневна температура 28–30 градуса през деня , вечерта може да падне до 15–17, че и по–малко. Пробвал съм го и извън България , дето вечер е над 25 и пак си е добре :)

Ракия имам и гроздова,  и сливова  , но някак  не са ми приоритет в момента , въпреки че с тия домашни салати и домашно сирене , им намирам приложение и на тях :D .

:256605:

Този пост е редактиран от damian1: 09 август 2022 - 08:17

• Todir и miko харесват това

#50 Пенчо

Пенчо

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1135 Мнения:

Публикувано 09 август 2022 - 08:58

Вожното е теб да си те кефи. В барчето на жената ври от джинове, уискита, вермути,всевъзможни   мастики,менти и вина.

Все неща които не пия. В 99% съм на домашарка независимо от температурата, и бира дедо попе. :256605:

Този пост е редактиран от Пенчо: 09 август 2022 - 09:00

• Todir и damian1 харесват това

#51 miko

miko

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 692 Мнения:
  • Име:Милен
  • Куче:Ротвайлер

Публикувано 10 август 2022 - 08:26

Джина с тоник и другите му салтанати и аз си го уважавам по това време, най–често си капвам  сапфир или брокерс , но колкото и еретично да прозвучи, ...... вечерно време , кат седна под шатрата , най–често съм или на червено вино или на средно охладено розе .... предимно домашно производство. Значи всички тия заклинания , че не е за сезона или за "кръвното", не са баш много верни :) . И не е и до това , че при мен, при дневна температура 28–30 градуса през деня , вечерта може да падне до 15–17, че и по–малко. Пробвал съм го и извън България , дето вечер е над 25 и пак си е добре :)

Ракия имам и гроздова,  и сливова  , но някак  не са ми приоритет в момента , въпреки че с тия домашни салати и домашно сирене , им намирам приложение и на тях :D .

Охладено червено винце лятно време си е съвсем приемлива практика. Моят проблем, напоследък, е, че понеже избягвам вече да ги мешам нещата, като подкарам на ракия със салата и на това си и карам. И другото пиене, а аз си уважавам всичко от основните - вино, бира, водка, уиски, джин, ром и прочие - няма къде да го вместа :D

• damian1 и izi 1991 харесват това

#52 Чавдар

Чавдар

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5864 Мнения:
  • ГрадСофия

Публикувано 05 август 2023 - 10:44

:) Предлагам ти едно питиенце, убийствено в този сезон на жеги...

Две части хубава, умряла от студ водка и една част "Кампари". Допълнително - лед и резенчета лимон...

Водката разрежда лепкавия и доста сладък вкус на кампарито, но оставя удивителния му горчив оттенък, съчетан с лимоновия...Много е сполучлива тази комбинация....

Действа изнедадващо освежаващо, особено в сериозни количества.... Например - кана...  :256605:

Прикачени файлове

Този пост е редактиран от Чавдар: 05 август 2023 - 03:53

• ДБД, ickata 671, Жоро Данаилов и 4 други харесват това

#53 damian1

damian1

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4782 Мнения:
  • ГрадСофия

Публикувано 23 август 2023 - 08:33

Аз сега наблягам на коктейлче със Скинос .

3  или 4 части Скинос , 1 част водка,.... зависи от вкуса , аз го предпочитам в съотношение 3/1,....сока от един лимон ....и много - много лед  :)

За мен е много приятно и освежаващо  :256605:

Прикачен файл  коктейл.jpg   279,27K   0 Брой сваляния

• ДБД, жоро75 и Чавдар харесват това

#54 saint

saint

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1523 Мнения:
  • Оръжие:Benelli M2, Benelli Argo E 30-06 , Howa 308, САР М 8 F 7.62./ 39 , Glock 19
  • Куче:шоколадова лабрадорка
  • МПС:Тойота Авенсис
  • ГрадСофия

Публикувано 03 септември 2023 - 10:21

Аперол на шприц :
3:2:1
3 части просеко ( или каквото газирано вино има)
2 части Aperol
1 част газирана вода (за шприц ефект).
Резен портокал
Много лед...
  • damian1 харесва това

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!