Целият пост за мен си е сквернословие
Това да се опитва някой да направи сравнение между винен дестилат,както е редно да се прави гроздова/джибровицата няма общо и на запад я зоват грапа/,и плодова ракия е неуместно!
Всичките ми запои с плодови ракии,а те се броят на пръстите на едната ми ръка,са завършвали с...хмм...меко да се изразя със странни промени в личността и нарушени когнитивни възприятия за целия пространствено-времеви контиум
Има някакви сериозни разлики между плодовата и гроздовата захар и ферментацията и в алкохол!
Затова и не пия Пломари,въпреки че съм отявлен любител на узото и въобще на анасоновите напитки...Пломари е едно от малкото узота,за което дестилата се прави от мандарини!
Аз специално от доста години залагам и в жега и в студ основно на лично производство гроздова ракия...две към едно грозде от сортовете "Плевен" или "Брестовица" и "Мускат",килограм захар на 100кг. материал за стабилизация...задължително на стар меден казан с последваща преварка
![]()
По-добро от коняка...а пък и нямам все още кораби,за да го търлачкам десетина години по морските вълни
Става въпрос за друго - загубата на ароматни вещества във фракциите.. При многократна дестилация.. Сякаш материалът "изветрява"...
Откъм липса на всякакви примеси става по - качествен, защото вече няма бензол, аллдехиди и други прекрасни вещества за черния дроб и невроните..
То за това колоните са ефективни, защото отделят при един процес отделните фракции.. И материалът не "изветрява"..
В едно съм сигурен, че дестилата при производство на коняк трябва да е някъде 72 градуса.. Свойството на буретата от този дъб е, че "дишат" и постепенно този дестилат сваля градуса до 43% май.. И точно от дъбът придобива този цвят и аромат..
Всъщност "брендито" е измислено по един прозаичен повод. На времето когато платноходите пътували по няколко месеца до колониите цялото продоволствие се е качвало на борда и е трябвало да стигне до края. На целият многоброен екипаж.. В продоволствието задължително се е включвала и дажба с вино.
Но...бъчвите с вино са били обемисти и са заемали прекалено много място на кораба. Освен това по тропиците бързо виното е ставало на оцет.. А да лишиш екипажа от пиячка си е било най - сигурния начин да предизвикаш бунт на кораба..
Доколкото си спомням някакъв францискански монах измисля технология за "сгъстяване" на виното. Всъщност дестилацията. До Средновековието дестилираните напитки не са били познати..
По - късно се измисля и от меласата на колониите да правят ром..
Нещо такова беше..