Към съдържанието

Снимка

Какво трябва да е нормалното тегло при подрастващи Курцхаари

• Моля, влезте за да отговорите
8 отговора на тази тема

#1 Костадин Кралев

Костадин Кралев

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 4 Мнения:

Публикувано 17 март 2022 - 04:03

Здравейте колеги, 

искам да попитам дали някой може да посочи примерна таблица със килограми при Курцхаарите. Питам защото кучето ми е на 5,5 месеца и тежи 17кг. (мъжко). На 28.02 му е даван препарат за вътрешни паразити, като не съм забелязъл да е изкарвал такива. Не знам дали това е нормално, но костите на таза са му ясно изразени. При изправено положение ребрата не се броят. До момента го храня само с гранулирана храна на ACCANA Large puppy bread. Козината е лъскава и е много енергичен, но според мен е слаб. Ветеринара ми каза, че изглежда нормално за подрастващо куче. Това беше преди 3 седмици. Тези дни мисля да го заведа отново

Ако някой е имал подобен проблем може да сподели опит. Притеснявам се да не го прецакам защото до момента изявява много добри работни качества.

#2 баян

баян

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 595 Мнения:
  • Име:Василев
  • Оръжие:Иж54, Чз 513 .22ЛР, дрилинг Симсон Зул 12х70/7х65R, Браунинг Мк3 9,3х62, Ултиматум DA 6,5СМ, СКС45, Aero M4E1 5,56x45, Бергара Б14 6,5СМ, КК150 .22ЛР
  • Куче:курцхаар
  • МПС:Газ 69АМ, ЛендРовър Дискавъри II
  • ГрадСофия

Публикувано 17 март 2022 - 04:24

Примерна таблица?!? Кучетата са, като хората- има високи и ниски, с дебел и тънък кокал, с тигрова и вълча мускулатура. Добре ти е кучето. Щом ветеринарят го е видял и ти е казал същото не се притеснявай. Повече тренировки, да тича, да плува и храна. Давай му и витамини. На Курцхар в добра спортна форма трябва да се виждат поседните две ребра. Твоят е още пубер и затова не е натрупал мускулна маса по таза.

Този пост е редактиран от баян: 17 март 2022 - 04:26

• JPB и Raev харесват това

#3 JPB

JPB

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 2597 Мнения:
  • Име:Йордан
  • Оръжие:Бенели,Блазер и CZ...
  • Куче:Пойнтер
  • МПС:Дачилак Дъстър

Публикувано 18 март 2022 - 10:47

Примерна таблица?!? Кучетата са, като хората- има високи и ниски, с дебел и тънък кокал, с тигрова и вълча мускулатура. Добре ти е кучето. Щом ветеринарят го е видял и ти е казал същото не се притеснявай. Повече тренировки, да тича, да плува и храна. Давай му и витамини. На Курцхар в добра спортна форма трябва да се виждат поседните две ребра. Твоят е още пубер и затова не е натрупал мускулна маса по таза.

Отделно ,че крупата по принцип не трябва да се скрива от замускуляване,крупата трябва да бъде загатната.

п.п. Аз до сега не съм виждал подрастващ мъжки птичар ,дето е хранен правилно ,да е дебел...Моя пойнтер например,въпреки че яде "най-силната" храна на пазара... беше щека дока не направи 18 месеца,а сега(на 8 години) при нормална дажба седи 25-6 кг. в отлична работна форма. За 2 седмици със завишена дажба влиза в перфектна изложбена форма.. :D

#4 izi 1991

izi 1991

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 324 Мнения:
  • Име:Иван Иванов
  • Оръжие:ATA
  • Куче:breton-2 бр.
  • МПС:Daihatsu Terios
  • ГрадСтара Загора

Публикувано 18 март 2022 - 08:19

Колега следи да не му липсва калций основно. Колкото и качествена храна да му даваш, за израстващо куче понякога се получава дефецит. По принцип както е споменал колегата Йордан пойнтер и куртцхар дебели няма. :D  :256605:

#5 Raev

Raev

СПА терапевт на открито

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 446 Мнения:
  • Име:Александър Раев
  • Оръжие:12/76, 22, 223, 243,9,3х62, 9х19+22, 2х9mmGas, 5,5mm
  • Куче:курцхаари, мелези
  • МПС:къса, черна, японска разбивачка на бъбреци
  • ГрадТук там по Голямата река

Публикувано 19 март 2022 - 12:46

Много относително нещо е теглото при подрастващите кучета. Обикновено е тясно свързано с морфологичните данни, в зависимост от костната система и въобще типа на самото животно. Принципно общото впечатление е най-показателно.
Имай предвид, че интервала от 5тия до 11тия месец е най-грозната възраст именно заради несиметричното развитие на тялото.
Както по-горе колегите отбелязват- последните две ребра са добър белег при израснали животни.

Обезпаразитяването е изключително важен момент и не винаги е свързан с изхвърлянето на кръгли "глисти".
Белези са опаразитяване са:
-подут корем
-редки изпражнения
-редуване на твърди с редки
-кръв и слуз в изпражненията
Има две коварни болести, които съпровождат кучетата от кучкарници и трудно се хващат при прегледи.
Гиардия и кокцидиоза. Като първата се профилактира добре с хуманни лекарства.
Опаразитяването често е предпоставка за неправилен синтез на калций/фосфор, въпреки допълнителното му подаване при хранене и референтни стойности на кръв.
Пиша това в допълнение на горните постове.

Щом лекаря преценява кучето в добро общо състояние , няма какво да се притесняваш.

Поздрави!

П.п.

.Моя пойнтер например,въпреки че яде "най-силната" храна на пазара...:D

Ако това значи протеин 40+...никак не е за хвалене, особено в неактивен сезон!

#6 JPB

JPB

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 2597 Мнения:
  • Име:Йордан
  • Оръжие:Бенели,Блазер и CZ...
  • Куче:Пойнтер
  • МПС:Дачилак Дъстър

Публикувано 19 март 2022 - 08:23

Много относително нещо е теглото при подрастващите кучета. Обикновено е тясно свързано с морфологичните данни, в зависимост от костната система и въобще типа на самото животно. Принципно общото впечатление е най-показателно.
Имай предвид, че интервала от 5тия до 11тия месец е най-грозната възраст именно заради несиметричното развитие на тялото.
Както по-горе колегите отбелязват- последните две ребра са добър белег при израснали животни.

Обезпаразитяването е изключително важен момент и не винаги е свързан с изхвърлянето на кръгли "глисти".
Белези са опаразитяване са:
-подут корем
-редки изпражнения
-редуване на твърди с редки
-кръв и слуз в изпражненията
Има две коварни болести, които съпровождат кучетата от кучкарници и трудно се хващат при прегледи.
Гиардия и кокцидиоза. Като първата се профилактира добре с хуманни лекарства.
Опаразитяването често е предпоставка за неправилен синтез на калций/фосфор, въпреки допълнителното му подаване при хранене и референтни стойности на кръв.
Пиша това в допълнение на горните постове.

Щом лекаря преценява кучето в добро общо състояние , няма какво да се притесняваш.

Поздрави!

П.п.
Ако това значи протеин 40+...никак не е за хвалене, особено в неактивен сезон!

Отбелязвам,иначе кучето си е напълно здраво, обезпаразитявам го всеки месец и редовно го водя на профилактични прегледи.
Храня го само с Есеншъл Стамина.

#7 Kostadin 64

Kostadin 64

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 506 Мнения:
  • Име:Костадин
  • Оръжие:Ремингтон,Зауер,Tоз22lr и въздухарка
  • Куче:Епаньол бретон
  • МПС:нямам
  • ГрадПловдив

Публикувано 19 март 2022 - 05:12

Тази схема на обезпаратизяване ползвам аз от много години.
Дано да ти е полезна!
Поздрави!

Прикачени файлове

• Raev харесва това

#8 митьо

митьо

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 803 Мнения:
  • Име:Димитър Фетфаджиев
  • Оръжие:CZ 455, ИЖ 27ЕМ, Piper Bayard, Glock 17L, Diana AR-8
  • Куче:Дратхаари
  • МПС:Нисан Терано
  • ГрадИхтиман

Публикувано 19 март 2022 - 08:03

Все ми се струва, че от май до септември, заради червея в сърцето (вече стигна и до София, а може да я е подминало вече), Ендо...трябва да се дава всеки месец. През останалото време, за разнообразие, може и Цистал, през месец.

#9 Костадин Кралев

Костадин Кралев

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 4 Мнения:

Публикувано 21 март 2022 - 03:19

Благодаря на всички за мненията!

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!