Днес за моя изненада отстрелях гълъб хралупар в ято от преминаващи гривяци. Поне така си мисля, че е хралупар. Преминаха 4-5 ята от около 50-100 птици едно след друго през интервал от 1-2 минути. Стрелях в една птица от ятото, което мина най-близо до мен без да се вглеждам много в другите. До сега не съм стрелял по такива големи ята, тъй като рядко ми се е отдавало да ги доближа на изстрелно разстояние. Има ли компетентни колеги да кажат дали през зимата дивите гълъби от различни видове се събират заедно. Колега преди няколко седмици е отстрелял същия гълъб, най-вероятно от същото ято, тъй като то се върти в района.

Гълъб хралупар
Публикувано 25 декември 2021 - 11:10
- avdjiev71 харесва това
Публикувано 26 декември 2021 - 02:31
Днес за моя изненада отстрелях гълъб хралупар в ято от преминаващи гривяци. Поне така си мисля, че е хралупар. Преминаха 4-5 ята от около 50-100 птици едно след друго през интервал от 1-2 минути. Стрелях в една птица от ятото, което мина най-близо до мен без да се вглеждам много в другите. До сега не съм стрелял по такива големи ята, тъй като рядко ми се е отдавало да ги доближа на изстрелно разстояние. Има ли компетентни колеги да кажат дали през зимата дивите гълъби от различни видове се събират заедно. Колега преди няколко седмици е отстрелял същия гълъб, най-вероятно от същото ято, тъй като то се върти в района.
Не са гривеци.Ятото си е хралупари.Зимата ,преди години винаги идваха при нас.Старите ловци тогава ги наричаха сини гълъби.Единствените гълъби,които не били "сухи" .
Поздрави.
Публикувано 26 декември 2021 - 04:10
Днес пак имаше няколко ята хралупари из полето,ама се вдигнаха и заминаха...Идат всяка година ,и се задържат различно,в зависимост от температурите...Топлолюбиви са и заминават на юг ,ако се задържат по ниски температури или има снежна покривка и не могат да намират храна...За разлика от гривеците,търсят храна основно на открито в стърнищата и не са лесни за лов...В смисъл ,като се нагърми ятото, заминават и не се връщат...Отстрел на повече от две три бройки си е късмет и слука...А и не се отличават с особени качества,кулинарни и емоционални, като лов.
Публикувано 26 декември 2021 - 05:16
Колеги, извършвате бракониерство.
Това не е ловен вид.
Прав си,включен е в червената книга... Но не мисля,че е рядък вид.По скоро не гнезди често по нашите земи, заради липса на местообитания...Но зимата на моменти е доста по многоброен от гривека на места...Отстрела му макар и погрешка,едва ли влияе на популацията
Публикувано 26 декември 2021 - 06:08
Но смятам, че не е редно темата да се дискутира по този начин.
И мечките са много, но няма да е добре да се описват ловни успехи по форумите. Разни томабелевци само това чакат, за да покажат колко са велики.
Поздрав!
- ЛЮБИТЕЛ, baev, damian1 и 2 други харесват това
Публикувано 26 декември 2021 - 06:22
Публикувано 26 декември 2021 - 06:29
Не са гривеци.Ятото си е хралупари.Зимата ,преди години винаги идваха при нас.Старите ловци тогава ги наричаха сини гълъби.Единствените гълъби,които не били "сухи" .
Поздрави.
Вярно е, че не е сух, има мазнина като гургулица отстреляна през септември.
- valko харесва това
Публикувано 26 декември 2021 - 06:31
Аз не ви чета морал в никакъв случай.
И мечките са много, но няма да е добре да се описват ловни успехи по форумите. Разни томабелевци само това чакат, за да покажат колко са велики.
Поздрав!
А ние трябва да се навеждаме пред такива за да не ги разсърдим ли?Нали щото мируваме, дереджето ни е такова...Дивата котка, сроковете за лов на водоплаващ,сега и гургулицата е на път...
Изказвам мнение и не се отказвам от това което смятам за вярно.
- Skitnik, damian1, wolf67 и още 1 харесват това
Публикувано 26 декември 2021 - 06:54
Аз не ви чета морал в никакъв случай.
Поздрав!
Колега, хубаво е да се дискотират такива ситуации за да не се повтарят. При нас нямаме стари гори и до сега не съм се сблъсквал с този вид. Винаги когато съм виждал в нивите през зимата големи ята съм си мислел, че с такава численост са единствено гривяци, тъй като е трудно да се доближиш на разстояние под 200 м.. Не отчитам отстрела като успех, просто за мен е изненада, че в ловния ни район има и други диви гълъби освен гривяка.
Публикувано 26 декември 2021 - 07:07
.
Този пост е редактиран от tosho_7901: 26 декември 2021 - 07:26
Публикувано 26 декември 2021 - 07:08
.
Този пост е редактиран от tosho_7901: 26 декември 2021 - 07:25
Публикувано 26 декември 2021 - 07:42
Днес пак имаше няколко ята хралупари из полето,ама се вдигнаха и заминаха...Идат всяка година ,и се задържат различно,в зависимост от температурите...Топлолюбиви са и заминават на юг ,ако се задържат по ниски температури или има снежна покривка и не могат да намират храна...За разлика от гривеците,търсят храна основно на открито в стърнищата и не са лесни за лов...В смисъл ,като се нагърми ятото, заминават и не се връщат...Отстрел на повече от две три бройки си е късмет и слука...А и не се отличават с особени качества,кулинарни и емоционални, като лов.
![]()
Ловец съм от 11 години, но в района ги наблюдавам от 4-5 години. Преди или зимите бяха по-студени и затова не съм ги виждал или не съм имал късмета да ги забележа.
- ЛЮБИТЕЛ и Светозар Лещарски харесват това
Публикувано 26 декември 2021 - 09:27
Публикувано 26 декември 2021 - 10:00
Голдуп
Columba oenas Linnaeus, 1758
Разред Гълъбоподобни (Columbiformes)
Семейство Гълъбови (Columbidae)
Природозащитен статус: в България: застрашен вид EN [А4с]; ЗБР-ІІІ.
Общо разпространение. Европейско-туркестански вид с гнездови ареал от Ирландия до Казахстан, средиземноморското крайбрежие на Северозападна Африка, Турция, Ирак, Иран. Заселва Западна Европа през XIX и XX в.
Разпространение и численост в България. Постоянен и преминаващ. В миналото е бил разпространен из цялата страна [1]. В Северна България започва да намалява през 40-те години на XX в. [2], а до 1980 г. и върху по-голямата част от гнездовата му територия [3]. Намаляването на числеността му е отбелязана в 87 горски стопанства (Ж. Спиридонов, Л. Милева – непубл. данни от анкета с горските стопанства в страната, 1989 г.). Гнездовата територия значително намалява в Западна и Централна Стара планина, Средна гора, Западните гранични планини, Лудогорието. Няма промени в Странджа и в Рило-Родопския масив [3, 4]. Числеността се оценява на 250–400 гнездещи двойки [5].
Местообитания. Стари букови, буково-иглолистни, дъбови, иглолистни, крайречни и заливни гори от равнините до 2000 m н. в. [3, 6, 7, 8].
Биология. Долита през февруари–април; отлита октомври–ноември. Някои птици зимуват в страната. Гнездовият период е от средата на март до средата на август [3, 9]. Гнезди в дупки от черен кълвач или в хралупи на височина до 25 m, рядко в скали [10, 11, 12]. Има 2 или 3 люпила, обикновено с по 2 яйца; в Русия до 4 люпила [13]. Мъти 16–18 дни, предимно женската птица. Младите остават в гнездото 27–28, понякога само 20 дни [10]. В стара букова гора в Централна Стара планина на площ 45 ha са установени 4 гнездещи двойки [14]. За по-голяма част от ареала се посочва плътност 0,2–4 двойки/1000 ha [6].
Близки видове. Някои полудиви гълъби.
Отрицателно действащи фактори. Изсичане на старите гори. Възможно е отравяне от третирано с пестициди житно зърно [15].
Предприети мерки за опазване. Защитен по ЗБР. Обявяването на НП "Централен Балкан","Пирин" и "Рила" и на ПП "Странджа", "Рилски манастир", "Сините камъни" и "Българка". Около 30% от популацията гнезди в защитени територии.
Необходими мерки за опазване. Обявяване на природни паркове в Западна Стара планина, Котленска планина, Средна гора, Северна Странджа и Западни Родопи и разширяване на НП "Пирин". Забрана на сечи в защитените територии и зони, ограничаване на санитарните сечи в старите гори, планирано увеличаване на площта на старите гори.
Основна литература за вида: 1. Патев, 1950. 2. Mountfort, Ferguson-Lees, 1961. 3. Спиридонов, 1985. 4. БДЗП (под печат). 5. BirdLife International, 2004. 6. Mockel, 1988. 7. Reiser, 1894. 8. Boetticher, 1919. 9. Паспалева-Антонова, 1964. 10. Makatsch, 1976. 11. Симеонов, 1967. 12. Нанкинов, Спиридонов, 1980. 13. Иванчев, 2000. 14. Спиридонов, 1982. 15. Yeatman, 1976.
Автор Жеко Спиридонов
Публикувано 26 декември 2021 - 10:10
Днес видях две ята от по стотици птици всяко. Често ги наблюдавам в районите край Дунав през зимата. Прелитат ежегодно и кълват в нивите край пътищата на големи ята. Даже по-старите ловци по моя край ги наричат сивяци - ,,сивяците дойдоха"
Редовно засичам огромни ята като пътувам в нивите до главния път Русе - Две могили. На качената карта са посочени находища именно там.
- baev харесва това
Публикувано 27 декември 2021 - 12:02
![]()
Само с това че не се различават кулинарно от гривеците няма да се съглася,преди доста години край Карнобат точно преди Коледа имаше голям прелет на гривеци в тарапаната паднаха и два от въпросните,неразличими са на прелет,много мазни със сочно месо,в сръвнение с мазната септемврииска гургулица са на кантар.
Публикувано 27 декември 2021 - 02:42
Само с това че не се различават кулинарно от гривеците няма да се съглася,преди доста години край Карнобат точно преди Коледа имаше голям прелет на гривеци в тарапаната паднаха и два от въпросните,неразличими са на прелет,много мазни със сочно месо,в сръвнение с мазната септемврииска гургулица са на кантар.
"Грешки" стават, аз така съм убивал летни бърнета, вместо женски патици. В суматохата по здрач.... На времето...
Но въпросът има два аспекта:
1. Ловците трябва да са образовани на тази тема, което уж се предполага като са държали изпити..
2. Основен принцип при такива бели е: "тишината е здраве !"...
- izi 1991 харесва това
Публикувано 27 декември 2021 - 02:48
Все едно - някой беше почнал да се фука, че натепал дърдавци...
- "Абе - запуши си плювалника, че ще прекараш весело"...
Този пост е редактиран от Чавдар: 27 декември 2021 - 02:51
Публикувано 27 декември 2021 - 03:00
Като един идиот с партизанското име "Урко" викаше:
- "Че кво му е на лебеда - като му отрежа шията си става същия като гъска за тенджерата "...
Та така....
- tosho_7901 харесва това
0 потребител(и) четат тази тема
0 потребители, 0 гости, 0 анонимни