Към съдържанието


Снимка

Манджи според сезона...


  • Моля, влезте за да отговорите
6 отговора на тази тема

#1 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4616 Мнения:
  • Име:Чавдар Пенков
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 06 септември 2020 - 10:01

Всеки сезон си има своите подходящи манджи и съответните качествени материали за приготвянето им..

Ето например едно нещо, което си е баш за сега...

 

 

Зелен фасул плакия с месо

 

Важното е зеленият фасул да е прясно набран, месест и без конци.. Става както зелен, така и жълт боб.. Почиства се, попарва се във вряла подсолена вода и ври, докато почне да потъва. След това се охлажда рязко в течаща студена вода и се оставя настрани...

Месото може да е всякакво, но най - добре става с прясно шилешко, телешко от младо животно и в краен случай свинска плешка..

В случая шол от телешка плешка...

Месото се запържва леко, до поруменяване и се слага в тенджерка с малко вода да поври, до полуготовност.

Отделно се нарязват на сравнително едро моркови, целина и лук... Добре узрял домат се обелва и наситнява..

Задушават се на бавен огън първите три и като останат на мазнинка се прибавя брашно, но малко, колкото да замъти соса.. След това червен пипер и той веднага се гаси с доматите и малко водичка, иначе придобива горчив вкус.. Така ври, като се прибавя и малко захар, да махне киселия вкус на доматите.. Пет - десет минути..

В пръстен гювеч се слагат боба и месото, като се прибавя водата, в което е вряло.. Слага се във фурната и се пуска печката. Докато заври на висока температура, после се намалява на 120 - 130 градуса..

Като почти омекнат месото и фасула се прибавя запръжката.. Както и нарязан на кубчета обелен чесън.. Според вкуса..

Течността не трябва да е много, защото целта е да остане манджата накрая почти на мазнина..

Малко преди да се дръпне се прибавят доста рязан магданоз и копър..

 

Манджата става по моя преценка най - добре с младо шилешко, не много мазно..

 

Прикачен файл  P90203311.JPG   159,79K   1 Брой сваляния

 

Прикачен файл  P90203341.JPG   205,42K   1 Брой сваляния

 

Прикачени файлове


Този пост е редактиран от Чавдар: 06 септември 2020 - 10:20

  • ДБД, Христо Христев, Bat Geca Loveca и 5 други харесват това

#2 Иван Кючуков

Иван Кючуков

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 987 Мнения:
  • Оръжие:Тоз-34 кал 12//ЧЗ-550 Варминт,кал 308 Win, ЧЗ-83, Ап-7,65
  • Куче:Бретон
  • МПС:ИЖ

Публикувано 07 септември 2020 - 07:53

Струва ми се,че цяло лято да ям такава манджа от чушки няма да ми омръзне :) .Жената още не може да я докара,така че да ми хареса,но на майка ми съм и казал с такава да ме посреща и изпраща .Запържва малко чушките само в олио,струва ми се,че със зелени чушки е по вкусна.Оня ден нарязала и камбита,но с тях не ми хареса.Ако ядете люто,слага се и някое люто чушле да залюти,става трепач.Нарязва се половин домат,докато омекне в олиото.Ако ви е кисела,слага и малко захар.Последният път сложила и малко чесънче.

Прикачени файлове


  • ДБД, krus, Чавдар и 2 други харесват това

#3 krus

krus

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 402 Мнения:

Публикувано 07 септември 2020 - 08:16

Всеки сезон си има своите подходящи манджи и съответните качествени материали за приготвянето им..

Ето например едно нещо, което си е баш за сега...

 

 

Зелен фасул плакия с месо

 

Важното е зеленият фасул да е прясно набран, месест и без конци.. Става както зелен, така и жълт боб.. Почиства се, попарва се във вряла подсолена вода и ври, докато почне да потъва. След това се охлажда рязко в течаща студена вода и се оставя настрани...

Месото може да е всякакво, но най - добре става с прясно шилешко, телешко от младо животно и в краен случай свинска плешка..

В случая шол от телешка плешка...

Месото се запържва леко, до поруменяване и се слага в тенджерка с малко вода да поври, до полуготовност.

Отделно се нарязват на сравнително едро моркови, целина и лук... Добре узрял домат се обелва и наситнява..

Задушават се на бавен огън първите три и като останат на мазнинка се прибавя брашно, но малко, колкото да замъти соса.. След това червен пипер и той веднага се гаси с доматите и малко водичка, иначе придобива горчив вкус.. Така ври, като се прибавя и малко захар, да махне киселия вкус на доматите.. Пет - десет минути..

В пръстен гювеч се слагат боба и месото, като се прибавя водата, в което е вряло.. Слага се във фурната и се пуска печката. Докато заври на висока температура, после се намалява на 120 - 130 градуса..

Като почти омекнат месото и фасула се прибавя запръжката.. Както и нарязан на кубчета обелен чесън.. Според вкуса..

Течността не трябва да е много, защото целта е да остане манджата накрая почти на мазнина..

Малко преди да се дръпне се прибавят доста рязан магданоз и копър..

 

Манджата става по моя преценка най - добре с младо шилешко, не много мазно..

 

attachicon.gif P90203311.JPG

 

attachicon.gif P90203341.JPG

 

attachicon.gif P52402931.JPG

Зеления фасул е дар Божий,както и да го сготвиш все е хубав. Паниран е страшно мезе за ракия,вино и каквото Ви дойде.


  • choko харесва това

#4 krus

krus

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 402 Мнения:

Публикувано 07 септември 2020 - 08:21

Струва ми се,че цяло лято да ям такава манджа от чушки няма да ми омръзне :) .Жената още не може да я докара,така че да ми хареса,но на майка ми съм и казал с такава да ме посреща и изпраща .Запържва малко чушките само в олио,струва ми се,че със зелени чушки е по вкусна.Оня ден нарязала и камбита,но с тях не ми хареса.Ако ядете люто,слага се и някое люто чушле да залюти,става трепач.Нарязва се половин домат,докато омекне в олиото.Ако ви е кисела,слага и малко захар.Последният път сложила и малко чесънче.

При възможност вместо захар,препоръчвам малко използваната подправка мед.Придава загадъчен и приятен оттенък .


  • ДБД и Иван Кючуков харесват това

#5 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4616 Мнения:
  • Име:Чавдар Пенков
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 07 септември 2020 - 11:58

Струва ми се,че цяло лято да ям такава манджа от чушки няма да ми омръзне :) .Жената още не може да я докара,така че да ми хареса,но на майка ми съм и казал с такава да ме посреща и изпраща .Запържва малко чушките само в олио,струва ми се,че със зелени чушки е по вкусна.Оня ден нарязала и камбита,но с тях не ми хареса.Ако ядете люто,слага се и някое люто чушле да залюти,става трепач.Нарязва се половин домат,докато омекне в олиото.Ако ви е кисела,слага и малко захар.Последният път сложила и малко чесънче.

 

:) Много ми липсват така нареченият сорт "селски" чушки, на които разсада си правеха бабичките от миналогодишното семе. Не бяха много месести и едри, но притежаваха невероятен вкус и аромат..

Не мога да забравя баба ми като почнеше да ги пържи се разнасяше такава удивителна миризма, че чак ти се завърташе главата, все едно си дрогиран..

Въобще - друг Господ.. Тази ми баба правеше нещо подобно на твоята вкусотия, но пържеше и зелени доматчета вътре - казваше му "лютика".. Чесън и много магданоз...

Да не говорим и за пържени чушки със сгъстен доматен сос и чесън.. Също страхотна лятна манджа...

Пържеха ги и заедно с дръжките, и топнати в разбито яйце, и малко брашно - със сиренце бяха страхотна манджа по жегите.

Пълнени със сирене и панирани - също...

Да не продължаваме, че няма край ...... :256605:


Този пост е редактиран от Чавдар: 08 септември 2020 - 12:02

  • Иван Кючуков и choko харесват това

#6 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4616 Мнения:
  • Име:Чавдар Пенков
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 08 септември 2020 - 12:04

Зеления фасул е дар Божий,както и да го сготвиш все е хубав. Паниран е страшно мезе за ракия,вино и каквото Ви дойде.

:) Леко бланширан, от този - кръглия дето му викат "консерва", че е по - месест аз слагам и в зимната мешана туршия..

Става много сполучливо...


  • krus харесва това

#7 krus

krus

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 402 Мнения:

Публикувано 08 септември 2020 - 06:26

:) Леко бланширан, от този - кръглия дето му викат "консерва", че е по - месест аз слагам и в зимната мешана туршия..

Става много сполучливо...

Бланширането е задължително,ако не е от буркан.


  • Чавдар харесва това




0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!