Към съдържанието

Снимка

Лов на пъдпъдък, гургулица и гривяк - ловен сезон 2020/2021 год.

пъдпъдък гургулица гривяк

• Заключена тема Тази тема е заключена
218 отговора на тази тема

#21 krus

krus

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 720 Мнения:

Публикувано 10 август 2020 - 07:54

По високите западни полета по това време пъдпъдъци с яйца е често срещано явление .
Качих снимката за друго .... в очакване на някой баш ловец да каже " пазете майките"
Наслука !

Тъй като август и началото на септември не ловувам пъдпъдък,не съм наясно и съм невежа .Приемам призива ,както за всички видове дивеч,ПАЗЕТЕ МАЙКИТЕ,защото после ще ловувате празни разходки и улова ще бъде "от трите по-дългото".

#22 rikitikitavi

rikitikitavi

Ловец

• Златно Перо
  • PipPipPipPipPip
  • 708 Мнения:
  • Име:николай
  • Оръжие:toz 34 12х70, tula 16х70, super nova 12x89,bergara 308w
  • Куче:засега само в мечти
  • МПС:галоперченце
  • ГрадВарна

Публикувано 10 август 2020 - 08:45

Първо откриване от ....както съм ловец.
Подготовката е ясна. Пушки,патрони,продукти за чудна рибена чорба,няколко бутилки и резервоар с дизел.
Очаквания за купон големи ,за слука -нулеви.
Реалноста: в петък вечер обиколихме цялата мера и намерихме една неразорана нива ,където се разхвърчаха пътпъдъци. Сутринта атакувахме 12човека с две млади кучета. Едното не се ентусиазира и пасува.второто съвестно намери десетина лошо ударени птички и го прибраха. Опънах едно въженце,скокнаха още петнайсетина птички и повечето ги улучихме и намерихме. После групова снимка. Общо изкарахме две норми някъде. Всеки беше стрелял,някой повече,друх по малко ама всички бяха доволни. От там отидохме на прелет за гургулик. Аз избрах много лоша позиция ,точно под мястото където птиците зигзагообразно се изнасяха от обстрелвания район в бръснещ полет. От петнайсетина изстрела свалих 3 и намерих нищо. Повечето колеги и те слаби стрелци бяха. Един обаче се представи на ниво и ни отсрами лекичко.
Аз се ядосах и отидох да правя чорбата. После седнахме......и агнето по едно време се извади. ...та аз останах единствения трезвен и единствения на вечерен прелет. Там отстрелях норма гургулици. И се върнах на купона.
Абе....чудно беше!
  • peneff, bat-kiffi, n960 и 6 други харесват това

#23 n960

n960

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 3033 Мнения:

Публикувано 10 август 2020 - 08:55

rikitikitavi

Абе....чудно беше![/quote]

Браво! Оформи го и ще стане чудно! :)

Този пост е редактиран от n960: 10 август 2020 - 09:52

• rikitikitavi харесва това

#24 Георги Петров

Георги Петров

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 919 Мнения:
  • Оръжие:Сако 300 wim .mag неръждавейка . Ремингтон дървен 700 308 win и Месарка SI 12. ТОЗ 8 22 LR за всеки ден
  • Куче:СТГ откродното Бретон -прахосмукачка
  • МПС:Нисан териер
  • ГрадСливница ,ама почти

Публикувано 10 август 2020 - 09:16

Тъй като август и началото на септември не ловувам пъдпъдък,не съм наясно и съм невежа .Приемам призива ,както за всички видове дивеч,ПАЗЕТЕ МАЙКИТЕ,защото после ще ловувате празни разходки и улова ще бъде "от трите по-дългото".

Само че .... пъдпъдъка не снася 10-тина яйца за един ден , след това са му нужни 20- тина дни за мътене, след това 20 , 21 дни за да започне да лети и още 40 ,50 дни да добие масата за миграция .
Подобен род закъснели люпила според мен са обречени и остават тук за да ни стряскат по кюшетата на нивите.
  • shot1, ДБД, n960 и 4 други харесват това

#25 rikitikitavi

rikitikitavi

Ловец

• Златно Перо
  • PipPipPipPipPip
  • 708 Мнения:
  • Име:николай
  • Оръжие:toz 34 12х70, tula 16х70, super nova 12x89,bergara 308w
  • Куче:засега само в мечти
  • МПС:галоперченце
  • ГрадВарна

Публикувано 10 август 2020 - 09:59

[quote name="n960" post="243335" timestamp="1597085712"]rikitikitavi
Абе....чудно беше![/quote]

Браво! Оформи го и ще стане чудно! :)[/quote]
Няма пък....има колеги със слаби сърца....
  • n960 харесва това

#26 Чавдар

Чавдар

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5792 Мнения:
  • Име:Чавдар
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 10 август 2020 - 10:25

Като за първи излети , доволно ...дори има яйца за застройка

:) Я, тези твоите и сланинка имат...

#27 Djaic

Djaic

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 2022 Мнения:
  • Оръжие:Колкото - толкова: g. 12, 20, 30-06
  • Куче:Английски Пойнтер
  • МПС:TLC 120, къса база
  • ГрадСердика

Публикувано 11 август 2020 - 05:56

Само че .... пъдпъдъка не снася 10-тина яйца за един ден , след това са му нужни 20- тина дни за мътене, след това 20 , 21 дни за да започне да лети и още 40 ,50 дни да добие масата за миграция .
Подобен род закъснели люпила според мен са обречени и остават тук за да ни стряскат по кюшетата на нивите.

Съвсем в реда на нещата си е. Гнезда с неизлюпени яйца съм намирал до края на м. Август. Зависи от годината. В момента в цяла западна България вали, а в източна е сухо и ветровито. В западна и северна Европа започнаха жегите, та докато е такава шарения, ще си караме на късмет. За първите три-четири седмици ще се гърми на местен, пък после буквално - каквото дойде. Важното е да има влага за добрата работа на кучетата.

ПП: Да се разчита на пазене на майките при пъдпъдъка е илюзия. Трудно се реагира и отличава мъжкия от женската, когато отлитат на скорост. Но пилетата си личат, като пеперуди са и не трябва да се бият.

Този пост е редактиран от Djaic: 11 август 2020 - 06:02

#28 Георги Петров

Георги Петров

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 919 Мнения:
  • Оръжие:Сако 300 wim .mag неръждавейка . Ремингтон дървен 700 308 win и Месарка SI 12. ТОЗ 8 22 LR за всеки ден

Публикувано 11 август 2020 - 07:38

Съвсем в реда на нещата си е.
ПП: Да се разчита на пазене на майките при пъдпъдъка е илюзия. Трудно се реагира и отличава мъжкия от женската, когато отлитат на скорост. Но пилетата си личат, като пеперуди са и не трябва да се бият.

Това с "майките" го " пуснах " за да има майтап в темата , но ми го няма джири и няма кой да " потегли "
Наслука !
  • Skitnik, Herzblock и Djaic харесват това

#29 Djaic

Djaic

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 2022 Мнения:
  • ГрадСердика

Публикувано 11 август 2020 - 07:44

:D Бях забравил, че може и майтап да става в този форум. Напоследък имаше пренасищане с чувствителни души, превръщащи точките и запетайките в международен проблем. Жив и здрав!  :256605:

• Георги Петров харесва това

#30 Георги Петров

Георги Петров

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 919 Мнения:

Публикувано 11 август 2020 - 07:54

:) Я, тези твоите и сланинка имат...

Ми ... цяло лято им носих житце в раница , та затова ще да е , от подхранването.
Сега някой ще рече , че пъдпъдък жито не кълве .
Наслука !
  • Чавдар харесва това

#31 Пенчо

Пенчо

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1063 Мнения:

Публикувано 11 август 2020 - 09:45

ПП: Да се разчита на пазене на майките при пъдпъдъка е илюзия. Трудно се реагира и отличава мъжкия от женската, когато отлитат на скорост.

Да различиш мъжкия от женската в полет приемам че е почти невъзможно.
Не вярвам някой, който е вдигал майка/не женска в която просто има яйца/да не е разбрал че е такава преди да натисне спусъка.

#32 Георги Петров

Георги Петров

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 919 Мнения:

Публикувано 11 август 2020 - 03:14

Да различиш мъжкия от женската в полет приемам че е почти невъзможно.
Не вярвам някой, който е вдигал майка/не женска в която просто има яйца/да не е разбрал че е такава преди да натисне спусъка.

Незнам някой да излиза на прелетен дивеч с цел "селективен" лов . Интересното сега е да следиш съотношението мъжки/женски ( от връзката разбира се , не в полет ) и като приключи сезона да разкажеш дали си бил местни , или чужди пъдпъдъци .
Разлика в съотношението има , едно е през август , друго през септември и трето при пасажите
Това с набюдението , е с цел сплотяване на семейството и да ти е по интересен лова , а не да метнеш безчуствено нормата на масата и да викаш ... сипи по едно оти ми се напука'а петите , а ти започвай да скубеш!
Наслука !
  • valko харесва това

#33 Чавдар

Чавдар

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5792 Мнения:
  • ГрадСофия

Публикувано 11 август 2020 - 10:02

Незнам някой да излиза на прелетен дивеч с цел "селективен" лов . Интересното сега е да следиш съотношението мъжки/женски ( от връзката разбира се , не в полет ) и като приключи сезона да разкажеш дали си бил местни , или чужди пъдпъдъци .
Разлика в съотношението има , едно е през август , друго през септември и трето при пасажите
Това с набюдението , е с цел сплотяване на семейството и да ти е по интересен лова , а не да метнеш безчуствено нормата на масата и да викаш ... сипи по едно оти ми се напука'а петите , а ти започвай да скубеш!
Наслука !

Има само един момент, по който можеш определи пола на пъдпъдъка при полет..

Квачките с второ люпило правят номера, подобни на яребиците - летят бавно с висяща задница и понякога кучетата полудяват, като ги подгонят и щракат зъби до опашката им...

Нещо подобно на поведението на дърдавеца...

Та тогава женските си личат...

• Skitnik, Herzblock и izi 1991 харесват това

#34 Djaic

Djaic

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 2022 Мнения:
  • ГрадСердика

Публикувано 12 август 2020 - 07:51

Има само един момент, по който можеш определи пола на пъдпъдъка при полет..

Квачките с второ люпило правят номера, подобни на яребиците - летят бавно с висяща задница и понякога кучетата полудяват, като ги подгонят и щракат зъби до опашката им...

Нещо подобно на поведението на дърдавеца...

Та тогава женските си личат...

Чаве, това са знания от кухнята, които се придобиват към стотния излет за пъдпъдъци. А номерцата, които описваш, са си съвсем характерни и за натежалите от мас пилета в края на м. Септември и Октомври, когато вече ще отлитат на Юг.

• Чавдар харесва това

#35 Чавдар

Чавдар

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5792 Мнения:
  • ГрадСофия

Публикувано 12 август 2020 - 09:35

Чаве, това са знания от кухнята, които се придобиват към стотния излет за пъдпъдъци. А номерцата, които описваш, са си съвсем характерни и за натежалите от мас пилета в края на м. Септември и Октомври, когато вече ще отлитат на Юг.

:) Има бая нашарени гърбини на птичари със сачми от такива натежали пилета..

Щото като почне да шикалкави така дебелогъзия губиш някак си чувство за такт при изстрела - времето минава, а ако е бърз - вече е надалеч. А така, като зависва е на някакви си 10 метра.. Просто гледаш в него и се заплесваш, а дистанцията спрямо времето, на което си свикнал е малка..

В резултат - или се разхвърчават баджаци и крила от централен удар на сачмите, а има вероятност, ако кучета го подгони, да не го видиш, щото то остава под пушката..

Ситуацията е деликатна и трябва известна въздържаност, особено ако кучето е нервно и импулсивно... :256605:

Този пост е редактиран от Чавдар: 12 август 2020 - 09:36

#36 Георги Петров

Георги Петров

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 919 Мнения:

Публикувано 12 август 2020 - 02:53

:) Има бая нашарени гърбини на птичари със сачми от такива натежали пилета..

Щото като почне да шикалкави така дебелогъзия губиш някак си чувство за такт при изстрела - времето минава, а ако е бърз - вече е надалеч. А така, като зависва е на някакви си 10 метра.. Просто гледаш в него и се заплесваш, а дистанцията спрямо времето, на което си свикнал е малка..

В резултат - или се разхвърчават баджаци и крила от централен удар на сачмите, а има вероятност, ако кучета го подгони, да не го видиш, щото то остава под пушката..

Ситуацията е деликатна и трябва известна въздържаност, особено ако кучето е нервно и импулсивно... :256605:

Когато пъдпъдъците се измерваха в раници ,  ловувах  само с анг. сетер .... и като ме напечеше мързела, сетера си зане много добре работата с дебелогъзите и майките преметатачи :)  исках друго да кажа с мъжки/женски , ама карай да върви  :256605:

Този пост е редактиран от Георги Петров: 12 август 2020 - 02:54

• choko и valko харесват това

#37 Пенчо

Пенчо

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1063 Мнения:

Публикувано 12 август 2020 - 07:42

Нямам подобни наблюдения, но вдигнатата майка има характерно поведение, което го забелязах още от първата ми ловна година, и  след споделяне със старите запалени пъдпъдъчари, вече не ги отстрелвах.

Този пост е редактиран от Пенчо: 12 август 2020 - 08:11

• Георги Петров харесва това

#38 choko

choko

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 445 Мнения:
  • Оръжие:ИЖ 27,БЕНЕЛИ АРГО 30,06,РЕМИНГТОН 700 SPS 243 WIN
  • Куче:БРЕТОН
  • МПС:ВИТАРА
  • ГрадПЕРНИК

Публикувано 12 август 2020 - 08:55

За ловец фен на тоя лов е несериозно да обърка квачка с дърт мазен.Приликите свършват с бавното и тежко излитане.А пък да го хванеш на 100-тния излет требва да си много бавен.Не всички женски са квачки , тея дето нямат малки или не гнездят в полет няма да ги разбереш.А дърдавеца,ко ще от вчера да излизаш....връщаш билета.Яйца по това време си е нормално.Еле като тая година дъждовна...Няма да забравя рекордната ми година,мисля че нямах излизане без норма.Тогава валя до октомври почти всеки ден.Не можаха да ожънат и първото поколение и то отгледа малки.Имаше яйца септември октомври.Отстреляхме се.А дано случим пак.Ама като цяло все по на зле вървят нещата с тоя лов.Все по-рано отлитат и бием все по-малко и по-дребен пъдпъдък.Наслука на всички.
  • avdjiev71, Skitnik, troicho1 и 6 други харесват това

#39 izi 1991

izi 1991

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 303 Мнения:
  • Име:Иван Иванов
  • Оръжие:ATA
  • Куче:breton-2 бр.
  • МПС:Daihatsu Terios
  • ГрадСтара Загора

Публикувано 12 август 2020 - 09:14

*
ПОПУЛЯРНО МНЕНИЕ

Привет колеги.

Най-после ми остана време да споделя и своята слука. Предварителното проучване тотално ме отказа да диря пъдпъдък и реших да заложа на гривяка. 

Прикачен файл  viber_изображение_2020-08-08_09-44-45.jpg   245,41K   5 Брой сваляния

По-късно на софрата разбрах от колегите, че всичко на всичко са вдигнали само 4 пъдпъдъка. 2 - ударили, но така и не ги намерили.

След обяд реших да взема и новото попълнение. Дъжд ни пра ама си заслужаваше изживяването. Ударих само два гривяка, но се изкефих максимално когато Берта отриеше гривяка и тръгнеше да го апортира и малката я пресрещаше и тя за мое учудване оставяше дивеча на земята и малката пристигайки го вземаше и маршова стъпка право при мен. Сяда и чака да го взема. Това майка и го отработи на 2-та година. Ето за това лова с куче 

е нещо велико като преживяване. Забравяш за всичко и се наслаждаваш на незабравими мигове.

Наслука на всички.

• avdjiev71, shot1, ДБД и 20 други харесват това

#40 Георги Петров

Георги Петров

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 919 Мнения:

Публикувано 13 август 2020 - 08:01

Нямам подобни наблюдения, но вдигнатата майка има характерно поведение, което го забелязах още от първата ми ловна година, и  след споделяне със старите запалени пъдпъдъчари, вече не ги отстрелвах.

Ако трябва толкова да уточняваме нещата  :D не е нувно да излети пъдпъка  за да се ориентира ловеца , че пред него е имало квачка с пилци ;) стига му да разчете звуците идващи от тревата пред него и отгатване знаците подавани от кучето . Така че .... ако "днес" разчетеш знаците и отведеш кучето по далеч от това място  "утре"  може да отстреляш някой и друг добре оперил се пъдпъдък . Предлагам да си говорим за лов , къде е пъдпъдъка в пек , след някоя и друга дъждовна седмица , за номерата на дивеча и съчмите .... а за орграниченията в лова и опазване на майките има доста "умни"  глави които неуморно ни кроят шапки.... и то шапки в сигнално червено за да сме по ясно видими цели .

Наслука ! :256605:

• Skitnik, Ano и valko харесват това

Теми съдържащи: пъдпъдък, гургулица, гривяк

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!