Към съдържанието


Снимка

Летни манджи и супи с телешко..


  • Моля, влезте за да отговорите
31 отговора на тази тема

#21 damian1

damian1

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4260 Мнения:
  • Име:damian
  • Оръжие:ЧЗ 9х19,Иж 12 кал.,Иж 16 кал. Браунинг 16 кал.,Бенели 9,3х62 ,Щаер ССГ-04 , 300WM
  • Куче:ягдтериер
  • МПС:УАЗ 452
  • ГрадСофия

Публикувано 15 август 2020 - 08:46

Сега е пъдпъдъчо време,не помня дали съм споделял тази рецепта за пъдпъдък в паладжан,но ако се повтарям моля да ми простите.Е има и по-млади попълнения,хубаво е и те да  знаят.

Пъдпъдък в патладжан:

Почиствате пъдпъдъка от перушината,измивате го от кръвта.Поставяте дреболийките в коремната кухина с масло,сол и подправки.

Според броя на пъдпъдъците приготвяте патладжаните.Отрязвате на см два от дръжката патладжана.Издълбавате вътрешността на патладжана.Осолявате изрязаното и вътрешността на патладжана,оставяте да изтече черната вода.В кухината на патладжана поставяте пъдпъдъка,изгребаното от патладжана,капачето.Нареждате патладжаните в подходящ съд,добавяте малко вода и задушавате във фурна .Сервирате в чинията по патладжан пълнен с пъдпъдък,подпирате лакти на масата,след хубава салата и българска ракия,и надувате бузи.

Да Ви е сладко.

Дали не е по-добре да се запържат леко пъдпъдъците преди да се сложат в патладжана . Струва ми се , че така ще станат много като варени .

:256605:



#22 krus

krus

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 397 Мнения:

Публикувано 15 август 2020 - 08:52

Дали не е по-добре да се запържат леко пъдпъдъците преди да се сложат в патладжана . Струва ми се , че така ще станат много като варени .

:256605:

Стават задушени,патладжана ги прави да омекнат и ги овкусява.Не съм правил опит със предварително запържен пъдпъдък, но това не пречи да се опита и да се сподели резултата.


  • damian1 харесва това

#23 krus

krus

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 397 Мнения:

Публикувано 15 август 2020 - 08:58

.

.

 

 

.... То много  лесно може да се провери  кой , аз или ти е публикувал повече рецепти в тоя раздел... :D , като моите освен друго са и авторски , а не прекопирани от Нета... :lol2:

 

Рецефти за просеник няма да ти показвам , минало му е времето... ;)

 

В златните царски времена това е бил хляба на беднячеството.... :D  ;)

Търсих авторски рецефти,но нещо не ми се получи.



#24 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4616 Мнения:
  • Име:Чавдар Пенков
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 16 август 2020 - 06:30

Дали не е по-добре да се запържат леко пъдпъдъците преди да се сложат в патладжана . Струва ми се , че така ще станат много като варени .

:256605:

 

Точно така.. Задължително...!!

Винаги пилешката кожа е по - апетитна и вкусна "глазирана"..

И няма нужда, според мен да се бориш с разни тигани, дето ще залепне и вероятно накъса кожичката..

Слагаш ги в една тавичка с малко водичка, намазани отгоре с малко олио и ги запичаш, да почервенеят на много нагрята фурна, поставени горе. Олиото е нужно, защото не дава  да изгарят и почерняват, а получават много добър цвят и кожата не се "одървя".

После водичката с мазнината ще използваш за соса на манджата..

Отделно, трябва да са обилно поръсени с черен пипер, който дава идеален вкус на пилетата..  :256605:

И важно - патладжани от градината, а не ГМО - щото последните имат вкус на нишадър...


Този пост е редактиран от Чавдар: 16 август 2020 - 06:36


#25 krus

krus

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 397 Мнения:

Публикувано 18 август 2020 - 11:01

Точно така.. Задължително...!!

Винаги пилешката кожа е по - апетитна и вкусна "глазирана"..

И няма нужда, според мен да се бориш с разни тигани, дето ще залепне и вероятно накъса кожичката..

Слагаш ги в една тавичка с малко водичка, намазани отгоре с малко олио и ги запичаш, да почервенеят на много нагрята фурна, поставени горе. Олиото е нужно, защото не дава  да изгарят и почерняват, а получават много добър цвят и кожата не се "одървя".

После водичката с мазнината ще използваш за соса на манджата..

Отделно, трябва да са обилно поръсени с черен пипер, който дава идеален вкус на пилетата..  :256605:

И важно - патладжани от градината, а не ГМО - щото последните имат вкус на нишадър...

Все пак трябва да се направи експеримент за да се види крайния ефект. Как ще се отрази на запържената кожичка задушаването в патладжана.

Все още не съм излизал на лов,но при първа слука ще направя експеримент. Ако някой го направи преди това да сподели резултата.


  • Чавдар харесва това

#26 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4616 Мнения:
  • Име:Чавдар Пенков
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 18 август 2020 - 01:58

Когато бях дете или юноша, майка ми имаше една леля, чийто съпруг беше много успешен ловджия.. То тогава и много пъдпъдък имаше, както и тлъст..

Става въпрос за Сливен...

И постоянно ни канеха..

Та тя ги правеше цели, в една голяма калайдисана тенджера с капак на печка с дърва, готварска...

Доколкото си спомням леко се доливаше водичка, по малко и се въртяха в тенджерата, покрита с капак като както се пукат пуканки.. Докато омекнат... Накрая се добавяше краве масло и се зачервяваха, докато кожичката ставаше хрупкава..

Така да се каже - "натюр"...

Сервираха се топли, на камара и всеки си вземаше и късаше, огризваше, смучеше.. Само се внимаваше за сачми, че чупеха зъби..

Невероятна вкусотия.. 

Леля Боянка им слагаше само черен пипер и сол..


Този пост е редактиран от Чавдар: 18 август 2020 - 02:07


#27 krus

krus

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 397 Мнения:

Публикувано 18 август 2020 - 02:47

Когато бях дете или юноша, майка ми имаше една леля, чийто съпруг беше много успешен ловджия.. То тогава и много пъдпъдък имаше, както и тлъст..

Става въпрос за Сливен...

И постоянно ни канеха..

Та тя ги правеше цели, в една голяма калайдисана тенджера с капак на печка с дърва, готварска...

Доколкото си спомням леко се доливаше водичка, по малко и се въртяха в тенджерата, покрита с капак като както се пукат пуканки.. Докато омекнат... Накрая се добавяше краве масло и се зачервяваха, докато кожичката ставаше хрупкава..

Така да се каже - "натюр"...

Сервираха се топли, на камара и всеки си вземаше и късаше, огризваше, смучеше.. Само се внимаваше за сачми, че чупеха зъби..

Невероятна вкусотия.. 

Леля Боянка им слагаше само черен пипер и сол..

В добрите години,когато бяха много и тлъсти ставаха чудни на  скара.Натриваха се със сол и подправки,престояваха в хладилника поне два часа и на скарата.Аромата около скарата бе невероятен.Възбуждаше апетита,докато се занимавахме с хубава салата и качествена българска ракия,чак лигите ни потичаха.Опа ,от спомените и моите потекоха,чакай да се избърша.


  • Чавдар, choko и valko харесват това

#28 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4616 Мнения:
  • Име:Чавдар Пенков
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 18 август 2020 - 06:48

В добрите години,когато бяха много и тлъсти ставаха чудни на  скара.Натриваха се със сол и подправки,престояваха в хладилника поне два часа и на скарата.Аромата около скарата бе невероятен.Възбуждаше апетита,докато се занимавахме с хубава салата и качествена българска ракия,чак лигите ни потичаха.Опа ,от спомените и моите потекоха,чакай да се избърша.

:) Така стават много харабийски и охранените пасажни млади гургулички, дето са без черти на шията... Разцепени по дължина...

Те от тази седмица трябва да почнат да се събират.. Слънчогледът гледам узрява вече..


  • choko харесва това

#29 krus

krus

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 397 Мнения:

Публикувано 18 август 2020 - 07:07

:) Така стават много харабийски и охранените пасажни млади гургулички, дето са без черти на шията... Разцепени по дължина...

Те от тази седмица трябва да почнат да се събират.. Слънчогледът гледам узрява вече..

От години не съм ходил на гургуличи лов .Районите където ходя сега няма слънчоглед.Като по -млад ходех по Средец и бургаско,но сега не ми се пътува толкова много.Лова на гургулица е тънка работа.Лети криви,но веднага след това изправя,е там е момента. Сега съм по-пасивен,ходя за гривек. Приготвянето му е тънка работа.Ако вземеш да го вариш.отидоха часове.Аз взимам гърдите и бутчетата,подправки,сол и скара.От там натък фантазия дресинги и гарнитура.



#30 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4616 Мнения:
  • Име:Чавдар Пенков
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 18 август 2020 - 07:15

От години не съм ходил на гургуличи лов .Районите където ходя сега няма слънчоглед.Като по -млад ходех по Средец и бургаско,но сега не ми се пътува толкова много.Лова на гургулица е тънка работа.Лети криви,но веднага след това изправя,е там е момента. Сега съм по-пасивен,ходя за гривек. Приготвянето му е тънка работа.Ако вземеш да го вариш.отидоха часове.Аз взимам гърдите и бутчетата,подправки,сол и скара.От там натък фантазия дресинги и гарнитура.

Той колегата Искрен така ги прави гривяците - вади им гърдите и на много силна скара с едро чукан черен пипер и леко омазнени с олио. Отвън хващат хрупкава коричка, а вътре трябва да останат леко кървави.

После на дървена дъска и се реже на тънко като пъстърма.. Но трябва да се ядат, докато са топли, че после се одървят..

Може би ще станат хубави така гърди, ако се шпековат с макарончета сланина.. така нали месото става  сочно, а не тричаво...



#31 krus

krus

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 397 Мнения:

Публикувано 18 август 2020 - 07:33

Той колегата Искрен така ги прави гривяците - вади им гърдите и на много силна скара с едро чукан черен пипер и леко омазнени с олио. Отвън хващат хрупкава коричка, а вътре трябва да останат леко кървави.

После на дървена дъска и се реже на тънко като пъстърма.. Но трябва да се ядат, докато са топли, че после се одървят..

Може би ще станат хубави така гърди, ако се шпековат с макарончета сланина.. така нали месото става  сочно, а не тричаво...

От приятели вземам готов дресинг от подправки и зехтин,който овкусява пържоли,абе всякакво месо за скара,но не ми издават съставките.Намазаното с този дресинг месо,дори от говеждо,престояло поне едно денонощие го прави памук и му придава страшен вкус.Другата седмица ще опитам да изкопча рецептата и ако успея ще я споделя.

Та идеята ми бе,че месото на гривека и на пренебрегвания голям карабатак става страшно мезе.От гърдите на карабатака стават и хубави кърначета.



#32 krus

krus

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 397 Мнения:

Публикувано 27 август 2020 - 07:54

Идва есента и зимата,т.е. салатата от истински домати и краставици ще изчезне. Предлагам едно ново /за мен/ зимно мезе.

Мариновани тиквички:

Продукти

Тиквички 3кг/може и малко повече/

Чесън и копър-на вкус,зърна черен пипер

Марината:

1,25л вода

0,5л оцет

1/2 ч.ч. захар

2,5с.л. сол

0,1л олио

Приготвяне:

Нарязваме тиквичките на шайби с дебелина 7-10мм

Завираме маринатата и пускаме тиквичките за малко да си сменят цвета.

Подреждаме ги в буркани,като между тях слагаме нарязани скалидки чесън и копър/на вкус/, заливаме с маринатата и стерилизираме за 5мин.

оставаме ги да узреят,т.е.колкото повече престояват,толкова по-вкусни стават.

Конкурират киселите краставички,като мезе за ракията.

Добър апетит и внимателно с ракията.

 






0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!