Към съдържанието


Снимка

Летни манджи и супи с телешко..


  • Моля, влезте за да отговорите
31 отговора на тази тема

#1 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4616 Мнения:
  • Име:Чавдар Пенков
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 19 май 2020 - 06:00

Телешкото е прекрасно месо в съчетание с пресни зеленчуци от градината.

Освен това ми попадна една книга, в която има преписани рецепти от любимото списание на българските жени до средата на миналия век - "Икономия и домакинство". Там рецептите са разделени по месеци и сезони. Изглежда е съчетано с мъдростта и кулинарния опит на народа, но например лятото почти липсват ястия с висококалорийно и тежко месо, като свинското.. Предимно диетични агнешко или шилешко, телешко и птици.. Които много вървят с всякакви зеленилки и зеленчуци.

Да вземем само класиката - тюрлю гювеч. Отделно телешкото дава класически вкус на пресен зелен фасул, яхнии с бамя, с картофи, спанак, магданозлии и много други.. Просто си вървят на вкус.

Тук днес ще ви предложа една гъста супа от телешки гърди с мешано зелен фасул, тиквички, моркови, целина, пресни картофки, зелени чушки и пресни домати.. За сега това има на пазара..

:) Това - към обяд...


Този пост е редактиран от Чавдар: 19 май 2020 - 06:17

  • NBP харесва това

#2 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4616 Мнения:
  • Име:Чавдар Пенков
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 19 май 2020 - 11:39

Месото трябва да е от джолана или тази част от гърдите, където е гръдната "сладката" кост, а не ребра. Защото там има много хрущяли, следователно колаген който дава гъстота и този "лепкави устни" концентрат.

В случая - паднаха ми хубави меснати гърдички от младо биче...

То това се вари - лично по мое мнение на бавен огън, докато почне да се отделя месото от костите. При тенджера под налягане - и баба знае, но едно е месото да се вари при 90 и няколко градуса, друго при 130.. Просто вкусът няма нищо общо.. 

Месото трябва да е доста, защото ще ядем нещо между супа и манджа, а не промита водичка.. При варенето се слага една разцепена глава стар лук, зърна черен пипер и много малко дафинов лист...

Като месото се свари, се прецежда бульона, който едва трябва да покрива месото, като пропорция.. месото се обезкостява и нарязва на сравнително едри парчета, като отделените хрущялчета и по твърди ципи се накълцват на ситно и също се оставят настрани. 

 

Прикачен файл  P51702751.JPG   147,54K   0 Брой сваляния

 

Съвсем пресните и дребни картофки се чистят най - добре като ги сложиш в една тенджера с капак заедно с шепа груба мляна сол и почнеш да ги въртиш минута - две. Така падат всички люспи и се полират. добре. Ако са дребни - оставяте ги цели.. Зеленият фасул се бланшира във вряла подсолена вода и рязко се охлажда, всичко се нарязва заедно с тиквичките, морковите и целината на красиви сравнително едри парчета..

Първо се пуска лукът, зеления фасул и морковите, след като потънат и целината, след 15 минути и картофките.. Като полуомекнат се добавят накълцаните на едричко обелен домат и тиквичките.. Прибавя се и почти свареното месо..

Почти на края - нарязаната на тънки кръгчета зелена чушка, и малко нарязано на дребно пушено свинско - може и малко, ама малко стрит на паста чесън. Пушеното винаги придава уникален вкус на такива манджи. Поръсва се обилно с чукан черен пипер..

Преди да се дръпне - нарязани на ситно листа от целина , краве масълце и малко чили по желание.

Манджата се оставя под капак да "почине" 15 минути и се сервира...

 

Прикачен файл  P51702771.JPG   102,76K   0 Брой сваляния

Прикачен файл  P51702791.JPG   125,77K   0 Брой сваляния

 

Прикачен файл  P51702861.JPG   139,86K   0 Брой сваляния

Прикачен файл  P51702871.JPG   115K   0 Брой сваляния

 

:) Нещо малко се обърка редът на снимките, но важното е манджа да има !!

Прикачени файлове


Този пост е редактиран от Чавдар: 19 май 2020 - 12:07

  • mir777, ДБД, n960 и 8 други харесват това

#3 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4616 Мнения:
  • Име:Чавдар Пенков
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 19 май 2020 - 12:10

Бульонът не трябва да е много и да е доста гъст, защото всички пресни зеленчуци пускат много вода, като се варят...


Този пост е редактиран от Чавдар: 19 май 2020 - 01:06


#4 n960

n960

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 2712 Мнения:

Публикувано 19 май 2020 - 07:43

Те тука си във вихъра... :sunglasses2:  :buba:



#5 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4616 Мнения:
  • Име:Чавдар Пенков
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 19 май 2020 - 07:45

Сега я погледнах в хладилника тенджерата - то всичко е станало на пача... Желирано...


  • n960 харесва това

#6 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4616 Мнения:
  • Име:Чавдар Пенков
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 19 май 2020 - 07:58

 

Те тука си във вихъра... :sunglasses2:  :buba:

:) И  в ловът съм така.. кандидат майстор на спорта по скейт...

Тези значки, дето ми е логото във форума - отделно съм си заслужил... "Готов за труд и отбрана".. покрих си норматива за втора и първа степен и ми ги закачиха.. Въобще - да си добър ловджия е комплексна работа. Кучета, пушки, стрелба, пиене без повръщане и т.н.

 

Прикачен файл  P20400021.JPG   57,39K   0 Брой сваляния

 

А да ти кажа, до 26 - 7 години не можех да си изпържа и яйца. но като станах ловджия, никоя млада девойка не можеше да сготви нещо, па камо ли от дивеч.. Почнах да чета дебели книги и се научих. Отбелязвам приноса на баба и майка ми, дето са от старо сливенско семейство и там всяка уважаваща себе си жена беше факирка.. Оказа се, че не е чак толкова трудно, но има един закон - във всяка манджа трябва да оставиш част от душата си.. :256605:


Този пост е редактиран от Чавдар: 19 май 2020 - 08:15

  • mir777, jovani62, ickata 671 и 2 други харесват това

#7 krus

krus

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 397 Мнения:

Публикувано 27 юли 2020 - 08:28

Идват нови времена и е хубаво да се настроим за тях. С месо е лесно,но да погледнем към посното,например мусака с коприва. Твърди се ,че копривата е добър афрозодиак.Дали е така не се наемам да обсъждам,но знам ,че е страшно ястие .Предлагам рецепта ала бати "кукурус или там какото се казваш".

Продукти:

Около килограм и отгоре връхчета от коприва

ориз 1,5ч.ч. ориз

Пресен кромид лук/ако няма стар/2-3 стръка

Олио 3-4 с. л./може и повече/

Доматено пюре 2-3 с л

1 морков

1ч л захар

Сладък червен пипер 1 с л

Сол и черен пипер на вкус

2-3 яйца и прясно/или кисело/млеко 1 ч ч за заливката

Задължително МЕРАК

Приготвяне:

Във вряла вода попарваме копривата,отцеждаме в гевгир/запазваме водата в която е запарена копривата,там е най-хубавото/

В подходящ съд задушаваме ситно или едро /според вкуса и навиците/ лука,добавяме доматеното пюре да се запържи,добавяме ситно настъргания морков,захарта и червения пипер,разбъркваме интензивно и добавяме измития ориз.Бъркаме докато ориза стане прозрачен и заливаме с гореща отвара от копривата в съотношение ориз отвара 1към 4.

Когато ориза набъбне и поеме повечето отвара добавяме ситно нарязаната запарена коприва,солта и черния пипер.След като ориза поеме повечето отвара изсипваме в тава запичаме да остане на мазнина и заливаме с разбитите в млекото яйца,по желание може да се настърже на ситно ренде качествен кашкавал.Запича се във фурната до леко розаво кафяв цят на заливката. За по-лесна преглъщане бяло вино,а за по-коравите хубава българска ракия,но не от захар.


Този пост е редактиран от krus: 27 юли 2020 - 08:33

  • n960 и Чавдар харесват това

#8 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4616 Мнения:
  • Име:Чавдар Пенков
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 06 август 2020 - 01:17

Идват нови времена и е хубаво да се настроим за тях. С месо е лесно,но да погледнем към посното,например мусака с коприва. Твърди се ,че копривата е добър афрозодиак.Дали е така не се наемам да обсъждам,но знам ,че е страшно ястие .Предлагам рецепта ала бати "кукурус или там какото се казваш".

Продукти:

Около килограм и отгоре връхчета от коприва

ориз 1,5ч.ч. ориз

Пресен кромид лук/ако няма стар/2-3 стръка

Олио 3-4 с. л./може и повече/

Доматено пюре 2-3 с л

1 морков

1ч л захар

Сладък червен пипер 1 с л

Сол и черен пипер на вкус

2-3 яйца и прясно/или кисело/млеко 1 ч ч за заливката

Задължително МЕРАК

Приготвяне:

Във вряла вода попарваме копривата,отцеждаме в гевгир/запазваме водата в която е запарена копривата,там е най-хубавото/

В подходящ съд задушаваме ситно или едро /според вкуса и навиците/ лука,добавяме доматеното пюре да се запържи,добавяме ситно настъргания морков,захарта и червения пипер,разбъркваме интензивно и добавяме измития ориз.Бъркаме докато ориза стане прозрачен и заливаме с гореща отвара от копривата в съотношение ориз отвара 1към 4.

Когато ориза набъбне и поеме повечето отвара добавяме ситно нарязаната запарена коприва,солта и черния пипер.След като ориза поеме повечето отвара изсипваме в тава запичаме да остане на мазнина и заливаме с разбитите в млекото яйца,по желание може да се настърже на ситно ренде качествен кашкавал.Запича се във фурната до леко розаво кафяв цят на заливката. За по-лесна преглъщане бяло вино,а за по-коравите хубава българска ракия,но не от захар.

 

:) Супер си е.. Истинска "лятна" манджа""..

Само аз бих сложил преди запеканката доста голямо количества скълцан магданоз и малко пресен джоджен и объркам добре с ориза и копривата.. Тези зеленилки си вървят на вкус....

И още нещо - оризът трябва да е от типа "бланширан", който не се разварява и лепи, а си запазва структурата.. И малко краве масло, защото то дава по - добър вкус на ориза и яйцата...

Подобни манджи с ориз стават и със сега набрани диви гъби, много сполучливо.. :256605:


Този пост е редактиран от Чавдар: 06 август 2020 - 01:19

  • n960 харесва това

#9 krus

krus

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 397 Мнения:

Публикувано 06 август 2020 - 04:24

:) Супер си е.. Истинска "лятна" манджа""..

Само аз бих сложил преди запеканката доста голямо количества скълцан магданоз и малко пресен джоджен и объркам добре с ориза и копривата.. Тези зеленилки си вървят на вкус....

И още нещо - оризът трябва да е от типа "бланширан", който не се разварява и лепи, а си запазва структурата.. И малко краве масло, защото то дава по - добър вкус на ориза и яйцата...

Подобни манджи с ориз стават и със сега набрани диви гъби, много сполучливо.. :256605:

Прав си,но ястието се предлага като автомобил- основен и с екстри ,както сте предложили Вие.

За пържения така наречен "изцъклен"ориз никога не залепва и дава свобода на готвача,т.е. да работи с всякакъв ориз.

Е работата с качествени продукти е меко казано удоволствие,т.е. пчелата от мед не бяга.


  • n960 и Чавдар харесват това

#10 Tanatos

Tanatos

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 97 Мнения:

Публикувано 06 август 2020 - 07:25

Може да са тури и малко цаца във ориза.Кат си пусни мазнината и и се изцъклят очичките става трепач Манджа :lol2: :256605:



#11 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4616 Мнения:
  • Име:Чавдар Пенков
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 06 август 2020 - 09:44

Може да са тури и малко цаца във ориза.Кат си пусни мазнината и и се изцъклят очичките става трепач Манджа :lol2: :256605:

:) Това е така наречената манджа "Един милион очички"...



#12 krus

krus

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 397 Мнения:

Публикувано 07 август 2020 - 01:16

:) Това е така наречената манджа "Един милион очички"...

Така не казваха ли на консервата "Копърка"? Отваряш кутията и те гледат сто очички. За жалост вече я няма,или аз не съм я срещал.Имах приятел немец,който я обожаваше.



#13 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4616 Мнения:
  • Име:Чавдар Пенков
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 09 август 2020 - 11:37

Така не казваха ли на консервата "Копърка"? Отваряш кутията и те гледат сто очички. За жалост вече я няма,или аз не съм я срещал.Имах приятел немец,който я обожаваше.

:)

Имаше дзифтари - ловджии, като сме на пъдпъдък 2 дни по палатки надробяваха няколко самуна в една кофа изсипваха няколко консерви копърка с олио и бъркаха.... Те бяха по петнадесетина стотинки бройката..

И кучетата караха на рибена диета уикенда...


Този пост е редактиран от Чавдар: 09 август 2020 - 11:39


#14 krus

krus

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 397 Мнения:

Публикувано 09 август 2020 - 07:00

:)

Имаше дзифтари - ловджии, като сме на пъдпъдък 2 дни по палатки надробяваха няколко самуна в една кофа изсипваха няколко консерви копърка с олио и бъркаха.... Те бяха по петнадесетина стотинки бройката..

И кучетата караха на рибена диета уикенда...

Така беше.Когато ходех в Гърция ,по онова време,много ме впечатли,че рибата бе по-скъпа от месото.



#15 Пенчо

Пенчо

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 533 Мнения:

Публикувано 09 август 2020 - 08:28

Така не казваха ли на консервата "Копърка"? Отваряш кутията и те гледат сто очички. За жалост вече я няма,или аз не съм я срещал.Имах приятел немец,който я обожаваше.

Аз също, особено тази в подлютения сос, и ропотамо, закуска, а Русенско варено от време на време и сега си правя.

Търся  рецепта за хамбургски салам :256605:



#16 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4616 Мнения:
  • Име:Чавдар Пенков
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 09 август 2020 - 11:33

Рецепта за хамбургски салам се намира, но трябва да се има впредвид, че направата на качествен изисква оборудване и точни технологии...

 

Например там червеното месо се смила отделно, а тази "структура" - мозайка се изработва, като хубава твърда сланина от гърба на прасето се смила отделно на едра решетка, полузамръзнала, за да се оформи на правилни кубчета. 

След това двата вида се объркват заедно...

 

В този си смисъл, това е пресен "шпекован" салам..

 

Отделно е "варено - пушен". Това изисква горещо опушване, след което прецизно варене, да не се спукат червата. Има такива готови машини, наречени "атмос", но те са промишлени като цена и капацитет.. За домашно приготвяне трябва пушилня, ама такава - зидана и съответния казан за варене...

 

Отделно пълненето на такива черва с огромен диаметър изискват специален майсторлък и оборудване.. Защото иначе се получават вътре шупли, които след варенето позеленяват...То иначе черва се намират - и естествени, и изкуствени...

 

Този тип салами са така наречените "пресни" колбаси и трайността на този, както и на телешкия колбас е само една седмица..

А врътнята е голяма.. Аз съм обмислял този въпрос, щото също много го обичам, но не знам дали си заслужава да употребяваш толкова време и усилия за количество салам, който да речем семейството ще изяде наложително максимум за седмица..

 

При трайните колбаси и консервите положението е друго .

Не знам - може би е въпрос на мерак. Но технологията е сложна и 100% ще има и провали..


Този пост е редактиран от Чавдар: 09 август 2020 - 11:58

  • Пенчо харесва това

#17 krus

krus

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 397 Мнения:

Публикувано 13 август 2020 - 08:07

Сега е пъдпъдъчо време,не помня дали съм споделял тази рецепта за пъдпъдък в паладжан,но ако се повтарям моля да ми простите.Е има и по-млади попълнения,хубаво е и те да  знаят.

Пъдпъдък в патладжан:

Почиствате пъдпъдъка от перушината,измивате го от кръвта.Поставяте дреболийките в коремната кухина с масло,сол и подправки.

Според броя на пъдпъдъците приготвяте патладжаните.Отрязвате на см два от дръжката патладжана.Издълбавате вътрешността на патладжана.Осолявате изрязаното и вътрешността на патладжана,оставяте да изтече черната вода.В кухината на патладжана поставяте пъдпъдъка,изгребаното от патладжана,капачето.Нареждате патладжаните в подходящ съд,добавяте малко вода и задушавате във фурна .Сервирате в чинията по патладжан пълнен с пъдпъдък,подпирате лакти на масата,след хубава салата и българска ракия,и надувате бузи.

Да Ви е сладко.


  • Чавдар и damian1 харесват това

#18 jovani62

jovani62

    dounshifter

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 6364 Мнения:

Публикувано 14 август 2020 - 02:41

 .Предлагам рецепта ала бати "кукурус или там какото се казваш".

Продукти:

 

 

Пише (и се произнася) кукуруЗ !  :D - обобщено название на царевицата и нейните производни , - употребяемо в северозападна Бг... ;) 

 

..... Мога да ти пусна рецефта за *просеник* - от кукурузно брАшно......... :biggrin: 



#19 krus

krus

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 397 Мнения:

Публикувано 14 август 2020 - 08:29

Пише (и се произнася) кукуруЗ !  :D - обобщено название на царевицата и нейните производни , - употребяемо в северозападна Бг... ;) 

 

..... Мога да ти пусна рецефта за *просеник* - от кукурузно брАшно......... :biggrin: 

Напиши едно пълно изречение и тогава се хващай за една буква.Съмнявам се ,че можеш да напишеш и една "рецефта"за прости ястия като просеник.


  • Пенчо харесва това

#20 jovani62

jovani62

    dounshifter

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 6364 Мнения:

Публикувано 15 август 2020 - 09:57

.

.

 

.....Съмнявам се ,че можеш да напишеш и една "рецефта"за прости ястия като просеник....

                                                                                                                                                                Пенчо харесва това

 

.... То много  лесно може да се провери  кой , аз или ти е публикувал повече рецепти в тоя раздел... :D , като моите освен друго са и авторски , а не прекопирани от Нета... :lol2:

 

Рецефти за просеник няма да ти показвам , минало му е времето... ;) 

 

В златните царски времена това е бил хляба на беднячеството.... :D  ;)






0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!