Към съдържанието

Снимка

Има ли михалца в България ?!

• Моля, влезте за да отговорите
38 отговора на тази тема

#1 Чавдар

Чавдар

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5824 Мнения:
  • Име:Чавдар
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 08 май 2020 - 06:58

:) Като бях млад, във всички учебници по риболов фигурираше рибата михалца. Единственият сладководен представител на семейство "Трескови"..

Там пишеше, че се среща в Дунав и всички долни течения на реките, които се вливат в него...

Прикачен файл  360px-Trüsche_Walchensee.jpg   43,1K   0 Брой сваляния

Та някой от вас хващал ли е такова чудо и дали все още се навърта в нашите реки !?

Знае се, че е Червената книга, ама все е лапнало някоя кука, ако я има...

Този пост е редактиран от Чавдар: 08 май 2020 - 07:00

#2 danny_nikolov

danny_nikolov

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 485 Мнения:
  • Име:Данаил
  • Оръжие:ТОЗ 57 Т1С, ИЖ 43ЕМ, Browning LT Hunter 30 06, Тikka T3x .223 Rem, Sako S20 308 win
  • Куче:-
  • МПС:Jimny
  • ГрадРусе

Публикувано 08 май 2020 - 07:11

Да, аз лично съм хващал няколко пъти михалца в р.Дунав. Друг е въпроса,че беше доста отдавна - от много години не практикувам дънен риболов на естествена примамка и с михалцата дотам...Последно видях една умряла, което ме подсеща, че нашите води са доста топли за нея...
Апропо, в Дунав има доста интересни рибни товари, които могат да те изненадат...
  • Sandanski харесва това

#3 Sandanski

Sandanski

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1141 Мнения:
  • МПС:Нисан

Публикувано 08 май 2020 - 08:24

Да, аз лично съм хващал няколко пъти михалца в р.Дунав. Друг е въпроса,че беше доста отдавна - от много години не практикувам дънен риболов на естествена примамка и с михалцата дотам...Последно видях една умряла, което ме подсеща, че нашите води са доста топли за нея...
Апропо, в Дунав има доста интересни рибни товари, които могат да те изненадат...

Аз баш заради тия изненади,почти спрях да ходя по язовирите.Леко хазартен е риболова по Дунав,никога не се знае какво може да удари:)
  • ДБД, danny_nikolov и verneykaron харесват това

#4 Skitnik

Skitnik

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 414 Мнения:

Публикувано 08 май 2020 - 08:39

Така завършваш, че все едно има и крокодили!

#5 ДБД

ДБД

БАЙ ЧЕПИК

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5490 Мнения:
  • Оръжие:няколко
  • Куче:от 31.10.2013г. вече нямам !
  • МПС:Жабче, с фланци.
  • ГрадРусчуклийска околия .

Публикувано 08 май 2020 - 08:42

Сигурно има, ама не се знае на какво кълве тоя гад .....  :D

На захранка от Дунарит, сигурно ще стане .. , ама .. :idea:

Този пост е редактиран от ДБД: 08 май 2020 - 08:42

• Skitnik, baev, danny_nikolov и 2 други харесват това

#6 danny_nikolov

danny_nikolov

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 485 Мнения:
  • Оръжие:ТОЗ 57 Т1С, ИЖ 43ЕМ, Browning LT Hunter 30 06, Тikka T3x .223 Rem, Sako S20 308 win
  • Куче:-
  • МПС:Jimny
  • ГрадРусе

Публикувано 08 май 2020 - 08:53

Ах вие, подли такива!
Сега за да няма от утре в електронни новини ала: ...крокодил изяде рибар на Дунав...
Да уточня - баш такива не съм срещал!

...визирах примерно змиорки по метър...
  • Чавдар харесва това

#7 lov

lov

Златен Потребител

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1286 Мнения:
  • Оръжие:кривак
  • Куче:гонче
  • МПС:2х2 кракомобил
  • Гради аз не знам

Публикувано 08 май 2020 - 09:07

Е те нали и пирани ловиха. В интерес на истината речни попчета за пръв път съм виждал по едни далечни реки в Русията. И доста по късно се появиха по нашите водоеми. Отраснал съм на реката дори от прозореца мога да замятам и сега. :)

Лошото е че остана само корито но не и вода заради корекциите които направиха в долното течение и така на практика я пресушиха. Темата обаче ме провокира  да потърся за чалуна. Поне така им казвхме по нашия край. Интересно е че гугъла не е чувал за такава рибка. За мен няма нищо общо с уклея и исках все пак да си направя справка. Като деца риболова им беше основно занимание по цял ден. А от доста години не съм я срещал. То и още доста риби които преди си бяха нещо обикновенно.

#8 Чавдар

Чавдар

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5824 Мнения:
  • ГрадСофия

Публикувано 08 май 2020 - 09:13

Ах вие, подли такива!
Сега за да няма от утре в електронни новини ала: ...крокодил изяде рибар на Дунав...
Да уточня - баш такива не съм срещал!

...визирах примерно змиорки по метър...

То змиорки е имало в много реки, включително в Тунджа, Арда и Марица...

Един мой бивш началник ми разправя - жена му беше от Елхово, той отива млад зет и тъста му ще го води за риба, по долното течение на Тунджа..

Отишли, стояли цял нощ, пили алжирка и на сутринта почнал да вади въдиците. Ама те такива, без макара - така наречените "шишета"..

И вика, извади едни дълги риби, като змии - и още на брега - пат с брадвето и им отсича главите.

Питам го - ща така и той вика - тази гад, в живарник да я поставиш, в чувал - винаги намира как да разшири и най - малката дупка и почва да бяга по сушата, като змия..

Та така е по - сигурно..

#9 ДБД

ДБД

БАЙ ЧЕПИК

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5490 Мнения:
  • Оръжие:няколко
  • Куче:от 31.10.2013г. вече нямам !
  • МПС:Жабче, с фланци.
  • ГрадРусчуклийска околия .

Публикувано 08 май 2020 - 09:17

https://bg.wikipedia...rg/wiki/Михалца

#10 Sandanski

Sandanski

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1141 Мнения:
  • МПС:Нисан

Публикувано 08 май 2020 - 09:26

Баш крокодили няма,ама за изненадите е прав,защото както си си хвърлил фидера за платика,морунаж или мряна,няма да те изненада някой дърт сом или шаран,и тогава става интересно:)Аз съм имал такива случаи,като естествено в нито един от тях не успях дори да видя какво се е хванало на кукичката.Само се усеща едно яко дърпане,аванса свири,пръчката започва да пука....и накрая се чува познатия звук от скъсването на влакното.Тия изненади има в предвид Данито,а не крокодили:)
  • danny_nikolov харесва това

#11 Bat Geca Loveca

Bat Geca Loveca

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 401 Мнения:
  • Име:Георги
  • Оръжие:иж 18мн 223 - иж26- тика Т3х-варминт
  • Куче:дратхаар
  • МПС:на скрап
  • ГрадСилистра

Публикувано 08 май 2020 - 09:31

Михалцата се среща все още в реката! През последните години са все по-дребни рибите и по-редки! Ловят я предимно с мрежи, което подпомогна намаляването на популацията! Преди 10-12 години, ми беше и последния спортен риболов на това рибе. Ловихме го на жива рибка и парче черен дроб!

• ДБД харесва това

#12 rikitikitavi

rikitikitavi

Ловец

• Златно Перо
  • PipPipPipPipPip
  • 708 Мнения:
  • Име:николай
  • Оръжие:toz 34 12х70, tula 16х70, super nova 12x89,bergara 308w
  • Куче:засега само в мечти
  • МПС:галоперченце
  • ГрадВарна

Публикувано 08 май 2020 - 09:41

Михалцата и галята са си от едно семейство и са студенолюбиви. Когато ние ходим за риба те са в летаргия от топлата вода. Зимно време са активни ама иди стой и мръзни за две случайни риби. Затова много рядко се хващат. А на мрежите се набиват защото като намалее кислорода от горещината и излизат полузадушени от дупките си и кандил кандил...нанякъде
  • Raev харесва това

#13 Чавдар

Чавдар

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5824 Мнения:
  • ГрадСофия

Публикувано 08 май 2020 - 09:41

Е те нали и пирани ловиха. В интерес на истината речни попчета за пръв път съм виждал по едни далечни реки в Русията. И доста по късно се появиха по нашите водоеми. Отраснал съм на реката дори от прозореца мога да замятам и сега. :)

Лошото е че остана само корито но не и вода заради корекциите които направиха в долното течение и така на практика я пресушиха. Темата обаче ме провокира  да потърся за чалуна. Поне така им казвхме по нашия край. Интересно е че гугъла не е чувал за такава рибка. За мен няма нищо общо с уклея и исках все пак да си направя справка. Като деца риболова им беше основно занимание по цял ден. А от доста години не съм я срещал. То и още доста риби които преди си бяха нещо обикновенно.

Като бях дете- където да отидеш най - лесната работа беше да наловиш торбе с кротушки..

Извънредно вкусни и лесни за ловене рибета.. Особено имаше едни едри, наричаха ги воденичарки...

Та много от младите деца рибари с това са се учеха и отчитаха номера..

Сега нещо според мен не се срещат.. А беше най - масовата дребна риба...

• Skitnik и КУРЦХААР СРБ харесват това

#14 Чавдар

Чавдар

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5824 Мнения:
  • ГрадСофия

Публикувано 08 май 2020 - 09:44

Михалцата и галята са си от едно семейство и са студенолюбиви. Когато ние ходим за риба те са в летаргия от топлата вода. Зимно време са активни ама иди стой и мръзни за две случайни риби. Затова много рядко се хващат. А на мрежите се набиват защото като намалее кислорода от горещината и излизат полузадушени от дупките си и кандил кандил...нанякъде

:) Един от гениалните разкази на Антон Чехов се нарича "Налим".. То налимът е михалца...

Това е такъв майтап целия разказ - дето го набарали в някаква дупка и се опитват да го извадят с ръце и гмуркане зимата... :256605:

Този пост е редактиран от Чавдар: 08 май 2020 - 09:46

• Raev и rikitikitavi харесват това

#15 Чавдар

Чавдар

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5824 Мнения:
  • ГрадСофия

Публикувано 09 май 2020 - 08:15

Сигурно има, ама не се знае на какво кълве тоя гад .....  :D

На захранка от Дунарит, сигурно ще стане .. , ама .. :idea:

:) На Дунарит кълват и водолазите...

• ДБД и damian1 харесват това

#16 Чавдар

Чавдар

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5824 Мнения:
  • ГрадСофия

Публикувано 10 май 2020 - 10:29

:) https://recepti.gotv...им_с_орехов_сос

Струва ми се, че михалцата ще стане много хубава и на "влашки саламур"... :256605:

#17 mladen iliev

mladen iliev

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 31 Мнения:
  • Оръжие:Гладко и нарезно
  • Куче:Гонче-2броя.

Публикувано 11 май 2020 - 04:16

Преди доста време си купувах попчета от морето и между тях имаше два налима малко по-едри от попчетата.Не съм питал къде са хванати щото ги видях у дома.

#18 Чавдар

Чавдар

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5824 Мнения:
  • ГрадСофия

Публикувано 11 май 2020 - 06:49

Въобще семейство трескови са едни от най - вкусните риби.. От които е и михалцата...

Ако изключим морските и речните костури.. Например бялата риба /смадока/ е от семейство "Костурови".. На мен лично като вкус по ми харесва да речем обикновения речен костур, който гастрономически доста се подценява в България...

Въобще, повечето хищни риби превъзхождат като гастрономия тревопасните такива. Освен щуката, с това тежко и тъмно месо, която мирише на рибено масло..

Единственото изключение като тревопасни мога да посоча белия амур, обаче хванат в Дунав. Тези екземпляри, хванати по разни гьолове миришат отвратително на мърша и тиня..

Този пост е редактиран от Чавдар: 11 май 2020 - 06:49

#19 lov

lov

Златен Потребител

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1286 Мнения:
  • Оръжие:кривак
  • Куче:гонче
  • МПС:2х2 кракомобил
  • Гради аз не знам

Публикувано 12 май 2020 - 12:14

Подценяването на костура е по скоро заради неговата специфична биология. Попадайки на водоем с добра храна нараства юнашки. Но като я опоска и започва тоталното израждане. Останат само бодливците де като го очистиш става за една хапка. Преди нейде 25 години на Ал. Стамболийски съм ловил костури по 30 санта, че и по големи, едни закръгленки от всякъде. И не единични екземпляри а направо си беше скубане. Като го разцепиш през гърба ти трябва най големия тиган.  И полека лека едрите екземпляри станаха рядкост. Същата участ я сполетя и бялата риба там. Признавам си доста отдавна не съм ходил та не знам каква е ситуацията но тогава година две отчайващи резултати та чак го намразих като водоем. Но същото съм го наблюдавал и на други водоеми. В началото тотална инвазия докато на края го ударят на канибализъм

• ДБД, Чавдар и Stoqanov харесват това

#20 Чавдар

Чавдар

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5824 Мнения:
  • ГрадСофия

Публикувано 12 май 2020 - 09:17

Подценяването на костура е по скоро заради неговата специфична биология. Попадайки на водоем с добра храна нараства юнашки. Но като я опоска и започва тоталното израждане. Останат само бодливците де като го очистиш става за една хапка. Преди нейде 25 години на Ал. Стамболийски съм ловил костури по 30 санта, че и по големи, едни закръгленки от всякъде. И не единични екземпляри а направо си беше скубане. Като го разцепиш през гърба ти трябва най големия тиган.  И полека лека едрите екземпляри станаха рядкост. Същата участ я сполетя и бялата риба там. Признавам си доста отдавна не съм ходил та не знам каква е ситуацията но тогава година две отчайващи резултати та чак го намразих като водоем. Но същото съм го наблюдавал и на други водоеми. В началото тотална инвазия докато на края го ударят на канибализъм

Ами ние със жената няколко години сме почивали лятото на ветроходната база на язовир "Искър"..

Та вземем от домакина, Миляка неговата лодка и на сто метра навътре костура се почва на чепаре. Тежестта да опре в дъното, на двете куки малки щипоци или грозд от бели червеи.. Леко помпане и след малко първи удар. Тарикатлъкът е да изчакаш, да не вадиш само по един. То се оказва, че другите костури като видят, че този се тресе на куката пощуряват и веднага налапват втората...

Та така по половин кофа. Характерното при костура е, че изглежда той ловува на зрение. Залезе ли слънцето - рязко спира да кълве..

Оказа се, че най - вкусен става по акъла на местните рибари - като подбереш средно едър, само му отрязваш главата и го изчистваш.  махаш му е гръбната перка с дълбок разрез от двете страни и дърпаш отзад напред..Изпържен в маслена баня, тези твърди люспи по кожата се стопяват и може да го ядеш съвсем нормално. От това, че е с кожата месото вътре остава сочно, а не сухо.. 

А пък едрият, понеже е тлъст, го разцепваш - и на скарата. Като се изпече, само дръпваш кожата, която се събува като ръкавица след изпичането... Така да се каже - пече се в собствен сос..

Невероятно вкусна риба изобщо.. А пък будалите нека ловят платики и каракуди..

Този пост е редактиран от Чавдар: 12 май 2020 - 09:21

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!