Подценяването на костура е по скоро заради неговата специфична биология. Попадайки на водоем с добра храна нараства юнашки. Но като я опоска и започва тоталното израждане. Останат само бодливците де като го очистиш става за една хапка. Преди нейде 25 години на Ал. Стамболийски съм ловил костури по 30 санта, че и по големи, едни закръгленки от всякъде. И не единични екземпляри а направо си беше скубане. Като го разцепиш през гърба ти трябва най големия тиган. И полека лека едрите екземпляри станаха рядкост. Същата участ я сполетя и бялата риба там. Признавам си доста отдавна не съм ходил та не знам каква е ситуацията но тогава година две отчайващи резултати та чак го намразих като водоем. Но същото съм го наблюдавал и на други водоеми. В началото тотална инвазия докато на края го ударят на канибализъм
Ами ние със жената няколко години сме почивали лятото на ветроходната база на язовир "Искър"..
Та вземем от домакина, Миляка неговата лодка и на сто метра навътре костура се почва на чепаре. Тежестта да опре в дъното, на двете куки малки щипоци или грозд от бели червеи.. Леко помпане и след малко първи удар. Тарикатлъкът е да изчакаш, да не вадиш само по един. То се оказва, че другите костури като видят, че този се тресе на куката пощуряват и веднага налапват втората...
Та така по половин кофа. Характерното при костура е, че изглежда той ловува на зрение. Залезе ли слънцето - рязко спира да кълве..
Оказа се, че най - вкусен става по акъла на местните рибари - като подбереш средно едър, само му отрязваш главата и го изчистваш. махаш му е гръбната перка с дълбок разрез от двете страни и дърпаш отзад напред..Изпържен в маслена баня, тези твърди люспи по кожата се стопяват и може да го ядеш съвсем нормално. От това, че е с кожата месото вътре остава сочно, а не сухо..
А пък едрият, понеже е тлъст, го разцепваш - и на скарата. Като се изпече, само дръпваш кожата, която се събува като ръкавица след изпичането... Така да се каже - пече се в собствен сос..
Невероятно вкусна риба изобщо.. А пък будалите нека ловят платики и каракуди..
Този пост е редактиран от Чавдар: 12 май 2020 - 09:21