Към съдържанието


Снимка

Идва Гергьовден


  • Моля, влезте за да отговорите
27 отговора на тази тема

#1 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4534 Мнения:
  • Име:Чавдар Пенков
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 30 април 2020 - 06:15

:) Макар, че по принцип печеното пълнено агне се нарича "Гергьовско", дайте да обсъдим и някои други възможности..

 

Спомням си например: агнешки чревца, заплетени на дебела плитка, намазани с масълце и запечени на фурна покрити с булото,, агнешка дроб сарма на скара като на колегата Картечар,, книжен /кеат/ кебап,, агнешко на порционни парчета с много зелен лук, магданоз и джоджен, накрая соса залят в тавата с разбити яйца и овче кисело мляко да се пресечат /тербелия/ и така нататък...

 

Печеното е готино, но не забравяйте, че има и други магьосничества с това месо. Не по - малко вкусни..

Обещавам тези дни да дам две убийствени рецепти - "агнешки шиш кебап по каракачански" и книжен кебап...


Този пост е редактиран от Чавдар: 30 април 2020 - 06:20


#2 jovani62

jovani62

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 6299 Мнения:

Публикувано 30 април 2020 - 12:49

:) Макар, че по принцип печеното пълнено агне се нарича "Гергьовско", дайте да обсъдим и някои други възможности..

 

Спомням си например: агнешки чревца, заплетени на дебела плитка, намазани с масълце и запечени на фурна покрити с булото,, агнешка дроб сарма на скара като на колегата Картечар,, книжен /кеат/ кебап,, агнешко на порционни парчета с много зелен лук, магданоз и джоджен, накрая соса залят в тавата с разбити яйца и овче кисело мляко да се пресечат /тербелия/ и така нататък...

 

Печеното е готино, но не забравяйте, че има и други магьосничества с това месо. Не по - малко вкусни..

Обещавам тези дни да дам две убийствени рецепти - "агнешки шиш кебап по каракачански" и книжен кебап...

агнешка дроб сарма на скара 

 

:) .... Това ,как...?!?.... :mellow: .. или си пропуснал запетаята,,, B) ... Внимавай - ш,се наказваме... ;) 

 

Аз ще карам на елементарната класика - агнешко печено на ел. фурна + добавяне на разни зеленчуци за гарнитура.

 

Миналата година бях в провинцията на цяло агне - пълнено  по класическата рецепта и опечено  в зидана фурна на дърва... :) 

 

:256605: 



#3 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4534 Мнения:
  • Име:Чавдар Пенков
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 30 април 2020 - 01:35

 

 

Минал.. :) 

 

:256605: 

 

 

 

:) Дроб сарма, това нещо дето сега го правят с ориз е някаква измишльотина на общественото хранене. За хранене на трудовия народ... Набляга се на ориза...

 

Истинската българска дроб сарма се прави от сурови парченца дробове,  бъбречета, накълцано месце, всичко омесено с малко зелен лук, меродии, мазнинка и оформено на сарми, загънати в агнешко було. Та това се пече на скарата... :256605:


Този пост е редактиран от Чавдар: 30 април 2020 - 01:50

  • saint и Kostadin 64 харесват това

#4 jovani62

jovani62

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 6299 Мнения:

Публикувано 30 април 2020 - 01:41

....Ето че научих нещо ново... :) .... Като се отмени И.П. , може  да приготвиш такива сармички..

, а от  мене -  терен за печене и скара  :bbq:  + питейния мат,рял.. :idea: ... :post-152-0-24866100-1366020243:

 

:256605:



#5 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4534 Мнения:
  • Име:Чавдар Пенков
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 30 април 2020 - 02:30

....Ето че научих нещо ново... :) .... Като се отмени И.П. , може  да приготвиш такива сармички..

, а от  мене -  терен за печене и скара  :bbq:  + питейния мат,рял.. :idea: ... :post-152-0-24866100-1366020243:

 

:256605:

 

:) Ти също си бил пионерче - така, че знаеш - "Винаги готов !!".

 

Мястото на срещата не се променя.. :256605:  :256605:

 

За сега ще отстрелваме подборно по някой едър коронавирус, поне сребърен медал...


Този пост е редактиран от Чавдар: 30 април 2020 - 02:33


#6 damian1

damian1

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4182 Мнения:
  • Име:damian
  • Оръжие:ЧЗ 9х19,Иж 12 кал.,Иж 16 кал. Браунинг 16 кал.,Бенели 9,3х62 ,Щаер ССГ-04 , 300WM
  • Куче:ягдтериер
  • МПС:УАЗ 452
  • ГрадСофия

Публикувано 01 май 2020 - 04:53

:) Ти също си бил пионерче - така, че знаеш - "Винаги готов !!".

 

Мястото на срещата не се променя.. :256605:  :256605:

 

За сега ще отстрелваме подборно по някой едър коронавирус, поне сребърен медал...

Пробвай с тия патрони, въпреки името не съм ги релоудвал аз  :) ...но не са много по-лоши  :D

:256605:

П.П. Ако ме поканите , мое а взема некой патрондаш  :D .По-добре обградени  от винарки , отколкото от санитарки   :D . 

Прикачен файл  ракия Дамяна.png   448,96K   1 Брой сваляния


Този пост е редактиран от damian1: 01 май 2020 - 09:17

  • Искрен, lov, jovani62 и още 1 харесват това

#7 жоро75

жоро75

    ХИЩНИЧАР

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 317 Мнения:
  • Име:Жоро Сириеца
  • Куче:Анг. сетър ,Барак
  • МПС:ford GALAXY, , туйота ленд крузер
  • ГрадСофия област

Публикувано 04 май 2020 - 03:44

Пълнени черва с ориз и кайма, и агнешко

#8 жоро75

жоро75

    ХИЩНИЧАР

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 317 Мнения:
  • Име:Жоро Сириеца
  • Куче:Анг. сетър ,Барак
  • МПС:ford GALAXY, , туйота ленд крузер
  • ГрадСофия област

Публикувано 04 май 2020 - 03:50

Пълнени черва с ориз и кайма.

и агнешко печено.
И (бял дроб, черен дроб, бъбреци и сърце) на скара

мноооого вкусно

Прикачени файлове


Този пост е редактиран от жоро75: 04 май 2020 - 03:51

  • Искрен, n960, jovani62 и 7 други харесват това

#9 Kostadin 64

Kostadin 64

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 429 Мнения:
  • Име:Костадин
  • Оръжие:Ремингтон,Зауер,Tоз22lr и въздухарка
  • Куче:Епаньол бретон
  • МПС:нямам
  • ГрадПловдив

Публикувано 04 май 2020 - 07:04

Пробвай с тия патрони, въпреки името не съм ги релоудвал аз  :) ...но не са много по-лоши  :D
:256605:
П.П. Ако ме поканите , мое а взема некой патрондаш  :D .По-добре обградени  от винарки , отколкото от санитарки   :D . 
attachicon.gif ракия Дамяна.png




Е това с винарките много ми хареса!
Поздрави!
  • damian1 харесва това

#10 Kostadin 64

Kostadin 64

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 429 Мнения:
  • Име:Костадин
  • Оръжие:Ремингтон,Зауер,Tоз22lr и въздухарка
  • Куче:Епаньол бретон
  • МПС:нямам
  • ГрадПловдив

Публикувано 04 май 2020 - 07:10

Подобна на дроб сърмата на Чави,един приятел прави подобна мусака при свинското погребение.
Крехко свинско месце,предимно от диафрагмата и под ребрата,се нарязва на ситно,малко кромид,мерудийки и кърпат отгоре.
После във фурната и става супер.

Този пост е редактиран от Kostadin 64: 04 май 2020 - 07:12

  • Чавдар и damian1 харесват това

#11 izi 1991

izi 1991

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 108 Мнения:
  • Име:Ivan Ivanov
  • Оръжие:ATA
  • Куче:breton
  • МПС:Daihatsu Terios
  • ГрадStara Zagora

Публикувано 04 май 2020 - 07:25

:) Макар, че по принцип печеното пълнено агне се нарича "Гергьовско", дайте да обсъдим и някои други възможности..

 

Спомням си например: агнешки чревца, заплетени на дебела плитка, намазани с масълце и запечени на фурна покрити с булото,, агнешка дроб сарма на скара като на колегата Картечар,, книжен /кеат/ кебап,, агнешко на порционни парчета с много зелен лук, магданоз и джоджен, накрая соса залят в тавата с разбити яйца и овче кисело мляко да се пресечат /тербелия/ и така нататък...

 

Печеното е готино, но не забравяйте, че има и други магьосничества с това месо. Не по - малко вкусни..

Обещавам тези дни да дам две убийствени рецепти - "агнешки шиш кебап по каракачански" и книжен кебап...

Колега, чакам обещаните рецепти, докато не сме излапали агнешкото. Гътнахме го още в петък, ама съм си заделил за баш празника. :D  :256605:


  • Чавдар харесва това

#12 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4534 Мнения:
  • Име:Чавдар Пенков
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 04 май 2020 - 07:30

Подобна на дроб сърмата на Чави,един приятел прави подобна мусака при свинското погребение.
Крехко свинско месце,предимно от диафрагмата и под ребрата,се нарязва на ситно,малко кромид,мерудийки и кърпат отгоре.
После във фурната и става супер.

Тази агнешката дроб сарма, като моята, без ориз  :)  може да се запече на тавичка и после се залива с овче кисело мляко, разбито с яйца и се допича - "тербелия"... :256605:



#13 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4534 Мнения:
  • Име:Чавдар Пенков
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 04 май 2020 - 08:23

Колега, чакам обещаните рецепти, докато не сме излапали агнешкото. Гътнахме го още в петък, ама съм си заделил за баш празника. :D  :256605:

:) Аз мислех онагледени със снимков материал, ама щом даваш зор, тази вечер ще ги публикувам...


Този пост е редактиран от Чавдар: 04 май 2020 - 08:23

  • izi 1991 харесва това

#14 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4534 Мнения:
  • Име:Чавдар Пенков
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 04 май 2020 - 10:37

                                     Агнешки книжен /кеат/ кебап

 

Взема се месо от бута. Обезкостява се и се нарязва на сравнително дребни парчета. Нарязва се на едро зелен лук, по дължина да може да се огребва с вилицата. Съотношението трябва да е по вкус, но лука се използва и като гарнитура, та трябва да е доста. може и едно перо пресен чесън на връзка лук. Слага се и черен, едро чукан пипер, червен пипер, малко пресен джоджен и много магданоз. Всичко това се омазнява с разтопено краве качествено масло и си обърква добре. Оставя се да почине.

 

Цялата смес се загъва добре в двойна широко алуминиево фолио и се слага във фурната, в тава на 140 градуса поне два часа, може и повечко. Зависи от количеството смес и печката.. 

Поднася се на масата в голяма чиния, , като се разкъсва отгоре фолиото. Всеки да си взима с лъжица и да си сервира...


Този пост е редактиран от Чавдар: 04 май 2020 - 10:45

  • n960, lov, Bat Geca Loveca и 2 други харесват това

#15 izi 1991

izi 1991

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 108 Мнения:
  • Име:Ivan Ivanov
  • Оръжие:ATA
  • Куче:breton
  • МПС:Daihatsu Terios
  • ГрадStara Zagora

Публикувано 05 май 2020 - 07:49

Благодаря, колега. Точно един бут си заделих и утре ще се вихря в кухнятя на спокойствие. Жената е на работа и няма да наднича и да досажда. :256605:


  • n960 и Чавдар харесват това

#16 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4534 Мнения:
  • Име:Чавдар Пенков
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 05 май 2020 - 09:09

Благодаря, колега. Точно един бут си заделих и утре ще се вихря в кухнятя на спокойствие. Жената е на работа и няма да наднича и да досажда. :256605:

Само продупчи с игла на две - три места отгоре плика, да не се пръсне от налягането на парата вътре.

Сега - не знам как пече печката ти, но може първо да е на по - силно, като се надуе плика - намаляваш. Трябва да е добре изпечено, но да не остане на сухо вътре, щото лука прегаря. Така, че може да намалиш печката още малко от 140, и леко да увеличиш времето

Няма точен алгоритъм, щото печките различни..

Просто - трябва да почустваш по миризмата, че е готово. :) Като е готово - почва си да мирише кухнята на вкусно, а не на сурово... :256605:

Имай впредвид, че агнешкото месо е доста с водно съдържание и при приготвяне се свива много. Така, че мръвките трябва да са колкото кибритена кутийка,  Иначе стават много дребни и се разпадат...

За това не се слага вода - лукът и месото пускат сос , който трябва да е съвсем малко, иначе манджата става промита..


Този пост е редактиран от Чавдар: 05 май 2020 - 09:15


#17 Djaic

Djaic

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1876 Мнения:
  • Оръжие:Колкото - толкова: g. 12, 20, 30-06
  • Куче:Женски Пойнтер
  • МПС:TLC 120, къса база
  • ГрадСердика

Публикувано 05 май 2020 - 09:37

На 1-ви Май рецептата ми беше следната: печена предна четвъртинка със зеленчуци.

От предната четвърт се отделят части като врата, последните 5-6 прешлена с ребрата и джоланчето. Всичките тези парчета се подреждат плътно едно в друго така, че да се поберат в стандартна тава за кухненска печка.

Преди това се намазват с гъста смес от горчица, сладко-кисел доматен сос за барбекю, зехтин или олио, червен пипер, черен пипер, вегета, смлян чесън, сос уорчестършър, лимонов сок, сол и съвсем малко куркума. Хубаво е така намазаните парчета месо да се покрият и престоят през нощта в хладилника. 

На сутринта се подготвят зеленчуците - едро нарязани картоф, морков, кромид лук, тиквичка, месеста чушка и скилидки чесън за шпиковане. Подреждат се заедно с месото в тавата, доливат се две-три чаши вода и се завръщат с алуминиево фолио така, че да има отвори за парата. 
Месото се пече 2 часа на 250о, 2 часа на 200о и Накрая почива половин час преди консумация.
за Гергьовден ще използвам класическа рецептата “агнешко по гергьовски” с дробене и зелена салата.

 

Наздраве и весел празник на всички!  :friends:  :drinking-red-wine:


  • Искрен, n960, karata и още 1 харесват това

#18 Искрен

Искрен

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 910 Мнения:
  • Име:Искрен
  • Оръжие:ИЖ,STEYR MANNLICHER
  • Куче:мелез от испанско гонче и дого аржентино мелез от червено гонче и пегая,'жълто гонче английски спрингер шпанйол бял пинчер
  • МПС:l200 3000 v6
  • ГрадКопривщица

Публикувано 06 май 2020 - 10:33

Агнето пълнено с класическата плънка от ориз и дреболии(без черния дроб)но с добавка към нея доволно количество пачи крак и мнооого русалия

Пече се бавно в зидана пещ 4-5-6 часа в зависимост от големината на агнето


  • Христо Христев, n960 и Чавдар харесват това

#19 Искрен

Искрен

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 910 Мнения:
  • Име:Искрен
  • Оръжие:ИЖ,STEYR MANNLICHER
  • Куче:мелез от испанско гонче и дого аржентино мелез от червено гонче и пегая,'жълто гонче английски спрингер шпанйол бял пинчер
  • МПС:l200 3000 v6
  • ГрадКопривщица

Публикувано 06 май 2020 - 10:35

На 1-ви Май рецептата ми беше следната: печена предна четвъртинка със зеленчуци.

От предната четвърт се отделят части като врата, последните 5-6 прешлена с ребрата и джоланчето. Всичките тези парчета се подреждат плътно едно в друго така, че да се поберат в стандартна тава за кухненска печка.

Преди това се намазват с гъста смес от горчица, сладко-кисел доматен сос за барбекю, зехтин или олио, червен пипер, черен пипер, вегета, смлян чесън, сос уорчестършър, лимонов сок, сол и съвсем малко куркума. Хубаво е така намазаните парчета месо да се покрият и престоят през нощта в хладилника. 

На сутринта се подготвят зеленчуците - едро нарязани картоф, морков, кромид лук, тиквичка, месеста чушка и скилидки чесън за шпиковане. Подреждат се заедно с месото в тавата, доливат се две-три чаши вода и се завръщат с алуминиево фолио така, че да има отвори за парата. 
Месото се пече 2 часа на 250о, 2 часа на 200о и Накрая почива половин час преди консумация.
за Гергьовден ще използвам класическа рецептата “агнешко по гергьовски” с дробене и зелена салата.

 

Наздраве и весел празник на всички!  :friends:  :drinking-red-wine:

Честит ти празник Жоро 

За малко да е на патерица :D  :256605:



#20 kartechar

kartechar

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 156 Мнения:

Публикувано 07 май 2020 - 09:39

Този път спретнато в градски условия без разточителство и ритуали и в тесен семеен кръг :)!

 

Заготовката:

IMG-20170506-095240.jpg

 

След три часа:

IMG-20170506-123930.jpg

 






0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!